Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2017 22:00

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Επιτέλους φυσιολογικές θερμοκρασίες για το επόμενο διάστημα, μετά τον καύσωνα του Ιουνίου και τις πρόσφατες ισχυρές βροχές, ευνοϊκές για να στεγνώσουν τα πλημμυρισμένα χωράφια και να μπούνε σε αυτά οι αγρότες, εκτελώντας τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες.

Βέβαια Δευτέρα προς Τρίτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά ας μην λησμονούμε ότι ζούμε στον κάμπο και διανύουμε παραδοσιακά τον πιο θερμό μήνα του χρόνου. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει στους 34 βαθμούς. Κυριακή και Δευτέρα άπνοια και άνοδος της θερμοκρασίας στους 36 βαθμούς, ενώ την Τρίτη θα φθάσει και τους 37 βαθμούς. Από την Τετάρτη και μέχρι τέλος της εβδομάδας κανονικές για την εποχή συνθήκες.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Προσοχή στην είσοδο του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας θα πρέπει να επιδείξουν οι παραγωγοί, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Βόλου «μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αναμένεται η εμφάνιση της παραπάνω ασθένειας, η οποία ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Τα συμπτώματα του περονόσπορου είναι ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό – γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις, ενώ στους βλαστούς εμφανίζονται καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Η σύσταση είναι να γίνει άμεσα ψεκασμός για την προστασία των καλλιεργειών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες, όπως Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin ,benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

* Στον ελλαδικό χώρο δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα απολύτως κανένα κρούσμα του επικίνδυνου οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επισκοπήσεων των ετών 2015, 2016 και 2017 (πρώτο εξάμηνο). Η ανακοίνωση αυτή βγήκε για να διαψεύσει «ανεύθυνες και παντελώς αστήρικτες δηλώσεις», σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ.

*Στο μεταξύ δεν μας έφθαναν διάφορες γνωστές ασθένειες στα φυτά της περιοχής, να που προκύπτουν και νέες. Όπως έγινε γνωστό οι γεωπονικές υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν στενά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκαθάρι ρυγχοφόρο, το οποίο προσβάλλει τους φοίνικες. Έτσι μετά τις Σποράδες, έκανε την εμφάνισή του σε πρώιμο στάδιο και στις φοινικιές του Αγιοκάμπου Αγιάς και δεν αποκλείουν να επηρεαστούν αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά με τις κατάλληλες αγροτικές καλλιέργειες.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Τοπικής και Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Λαρισαίων ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που έχουν λάβει επιλέξιμο βοσκότοπο, που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή του Δήμου Λαρισαίων ότι οι καταστάσεις κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2016, καθώς και τα αντίστοιχα έντυπα κατανομής με το αναλογούν μίσθωμα για κάθε κτηνοτρόφο, βρίσκονται στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την υπογραφή και παραλαβή των μισθωτηρίων, ώστε να προβούν στην πληρωμή του μισθώματος. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται στη Γιάννουλη στην οδό Αθ. Διάκου 17 (τηλ. 2413 - 505734, 2413-505735). Επίσης επισημαίνουν ότι δόθηκε παράταση για την καταβολή των μισθωμάτων του 2016 και 2017 έως 31-12-2017. Μη καταβολή της οφειλής των ετών 2016 και 2017 συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής βοσκήσιμης γαίας για το 2018».

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΑΠΟ ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α., με σχετική ανακοίνωση του προς στους Δήμους, καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις, από σήμερα Παρασκευή 21 Ιουλίου έως και Δευτέρα 21 Αυγούστου, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά τα έτη 2014-2015-2016 και κρίθηκαν επιλέξιμες ενίσχυσης. (Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Πυρκαγιές 2014-2015-2016»). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η Ανακοίνωση υποβολής αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης, οι επιλέξιμες πυρκαγιές του προγράμματος και τα σχετικά έντυπα του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α (www.elga.gr).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΕΥΤΛΩΝ

Σε τροχιά πιστώσεων έχουν μπει και οι εκκρεμότητες που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων διαμηνύουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους παραγωγούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το σωματείο τευτλοπαραγωγών «Μακεδονία» Πλατέος, σε επικοινωνία που είχαν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οργανισμό τούς διαβεβαίωσαν ότι έγινε ήδη η πληρωμή για την ολοκληρωμένη ζαχαροτεύτλων για το έτος 2014. Επιπλέον οι παραγωγοί ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους του οργανισμού ότι οι επόμενες πληρωμές για τα έτη 2015 και 2016 θα ολοκληρωθούν ως εξής: Μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή ολοκληρωμένης για το 2015 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 θα ολοκληρωθεί και η πληρωμή για το 2016. Σημειωτέον ότι –όπως και στα λοιπά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα- για να γίνουν οι πληρωμές μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, θα πρέπει και οι αρμόδιες ΔΑΟΚ να στείλουν εγκαίρως τις λίστες με τους δικαιούχους και τα παραστατικά προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (ΦΩΤ.)

Οι πρώτες πληρωμές για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών 6.1 θα δοθούν μέσα στον Ιούλιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή, ενώ σημείωσε πως μεγάλο ποσοστό επιλαχόντων νέων παραγωγών θα καλυφθεί είτε λόγω του ότι από ορισμένες περιφέρειες περισσεύουν χρήματα είτε με νέα προκήρυξη.

Το θέμα των επιλαχόντων νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα εγκατάστασης απασχολεί όχι μόνο τη Θεσσαλία (λόγω του μεγάλου αριθμού των επιλαχόντων), αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Ρίο -και στο οποίο προσεκλήθη και η «Ε» να συντονίσει την αγροτική ημερίδα- οι περισσότερες ερωτήσεις που απηύθυνε το ακροατήριο στον γ.γ. του υπουργείου Χαρ. Κασίμη και στον προϊστάμενο του ΠΑΑ Νίκο Μανέτα αφορούσε στους νέους αγρότες. Μπορεί ο κ. Κασίμης να ζήτησε από όσους ζητούσαν πλήρη απορρόφηση των επιλαχόντων στο πρόγραμμα «να αντιπροτείνουν από ποια δράση θα μεταφέρονταν οι απαραίτητοι πόροι» και από πολιτικούς «να σταματήσουν να λαϊκίζουν σε ένα ευαίσθητο θέμα», ωστόσο βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να εξηγήσει την εξαγγελία Τσίπρα στην Κοζάνη ότι «στην περιφέρεια αυτή θα απορροφηθεί το σύνολο των επιλαχόντων, λόγω υψηλής ανεργίας». «Και στη Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίζουμε αντίστοιχο πρόβλημα αντέτειναν οι τοπικοί φορείς», χωρίς φυσικά η συζήτηση να καταλήξει κάπου. Ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του υπηρεσιακού κ. Μανέτα, ο οποίος ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να προκηρύξουμε άμεσα τα Σχέδια Βελτίωσης, δεδομένου ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η ένταξη των νέων γεωργών ώστε να αξιοποιηθεί με επενδύσεις το δυναμικό των νέων ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη γεωργία. Στο πλαίσιο μάλιστα προετοιμασίας των παραγωγών έγινε ήδη η προδημοσίευση του μέτρου».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass