ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ρύθμιση για διευθέτηση των οφειλών των αγροτών με τις προϋποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού

*Και σχέδιο να μην βγει σε πλειστηριασμό η αγροτική περιουσία των «κόκκινων» οφειλετών στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ *Στα 4,7 δισ. ευρώ οι συνολικές οφειλές του αγροτικού χώρου σε τράπεζες, Δημόσιο και ταμεία

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2017 22:29

Σχέδιο για να παραμείνουν στον αγροτικό χώρο εκτάσεις και ακίνητα «κόκκινων» δανειοληπτών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τής υπό εκκαθάριση ΑΤΕ επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

«Θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία, η οποία είναι υποθηκευμένη και ουσιαστικά έχει μπει στη διαδικασία της εκκαθάρισης, να τη γλιτώσουμε, δηλαδή να παραμείνει στον αγροτικό χώρο», επισήμανε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Γιώργου Καρρά.

Ο κ. Ε. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο προβλέπει να διαχωριστεί η υποθηκευμένη περιουσία σε αστική και αγροτική και εξήγησε:

«Εμείς δεν μπορούμε ως υπουργείο να ασχοληθούμε με τα θέματα αστικής περιουσίας. Δεν λέω να πάνε στη διαδικασία εκκαθάρισης, σε πλειστηριασμούς. Αυτό, όμως, δεν είναι αρμοδιότητα δικιά μας, είναι αρμοδιότητα του εκκαθαριστή, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Εμείς θέλουμε να μας παραχωρηθεί η χρήση της υποθηκευμένης αγροτικής περιουσίας ώστε μέσω του οργανισμού ΟΔΙΑΓΕ να υπηρετήσουμε πολιτικές όπως για την ενίσχυση νέων αγροτών, την παραχώρηση εκτάσεων για καλλιέργεια ζωοτροφών και εν γένει την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών επιλογών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του αγροτικού τομέα.

Ουσιαστικά λοιπόν ο Οργανισμός αυτός, ο ΟΔΙΑΓΕ, θα παραχωρεί χρήσεις ακινήτων αγροτικής γης για να συνεχιστεί η παραγωγική δραστηριότητα. Λέμε πολύ απλά, να μας παραχωρηθεί η χρήση και να μην μπουν στη διαδικασία της εκκαθάρισης και του πλειστηριασμού γιατί και οι τιμές θα είναι πάρα πολύ μικρές και ταυτόχρονα θα απαξιωθεί μια αγροτική περιουσία που τη θέλει ο αγροτικός χώρος. Όσοι λοιπόν έχουν προβλήματα αυτού του είδους, να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους μη έχοντας τον βραχνά της υπηρέτησης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Αν δεν μπορούν, εμείς – έχοντας τη διαχείριση της χρήσης των συγκεκριμένων εκτάσεων – θα αναζητήσουμε νέους αγρότες, νέα συνεργατικά σχήματα έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα ούτε ένα τετραγωνικό από τη συγκεκριμένη αγροτική περιουσία γιατί την έχουμε απόλυτη ανάγκη».

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Ο κ. Ε. Αποστόλου παρέθεσε στη Βουλή τα εξής στοιχεία για τα δάνεια των αγροτών:

-«Το ύψος των δανείων των κατά κύριο επάγγελμα ιδιωτών αγροτών στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ ανέρχονταν τον Αύγουστο του 2012 (σ.σ. τότε έγινε ο διαχωρισμός της ΑΤΕ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα) στα 829 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά σήμερα είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν σε 40.000 πιστούχους. Απ’ αυτά τα δάνεια, τα 7.600, ύψους 120 εκατ. ευρώ, καλύπτονται με την εγγύηση του Δημοσίου.

-Οι οφειλές του αγροτικού χώρου προς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια και από αυτά το 20% είναι ληξιπρόθεσμα, δηλαδή ένα ποσοστό που είναι μικρότερο από αυτό που αφορά στην υπόλοιπη παραγωγική δραστηριότητα.

-Άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι οι οφειλές προς το Δημόσιο, ο ΦΠΑ, διάφορες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία».

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Απαντώντας σε επισήμανση του κ. Γ. Καρρά για τα εξώδικα που στέλνει ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ σε οφειλέτες αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε:

«Οι συγκεκριμένοι πιστούχοι, παρά τις ενοχλήσεις της εκκαθάρισης που υπήρξαν, δεν ανταποκρίθηκαν και ούτε -σας το λέω- μπορούν να ανταποκριθούν. Εάν όχι το σύνολο, η μεγίστη πλειοψηφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η εκκαθάριση οφείλει, σύμφωνα με τον νόμο, να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, βάζοντας ως βασικό στόχο, από εκεί και πέρα, να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις. Μην πάμε, δηλαδή, σε άλλες διαδικασίες πιο πέρα. Τουλάχιστον η συνεννόηση που εγώ έχω κάνει με τον εκκαθαριστή, είχε αυτόν τον στόχο.

Άρα, η αποστολή εξωδίκου ήταν αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστούν για την εκκαθάριση οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Διότι εάν περάσουν πέντε χρόνια από την έναρξη της καθυστέρησης του εξασφαλισμένου δανείου, θα υπάρχει πρόβλημα για την κάλυψη της εγγύησης του Δημοσίου.

Βέβαια, στις ενέργειες αυτές της εκκαθάρισης ορισμένοι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού ευνοϊκή μείωση και ρύθμιση της οφειλής τους, αρκεί όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, να υποβάλουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τη σχετική αίτηση.

Οι υπόλοιποι θα επιδιωχθεί σύντομα να αποκτήσουν δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους με τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα εξετάσουμε και τη νομική ρύθμιση του θέματος».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass