ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ

Τα υπέρ και τα κατά των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2017 15:44 | Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουλ 2017 21:59

«Η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των προδιαγραφών και του περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που εξέδωσε με καθυστέρηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Όπως και να χει είναι μια υπουργική απόφαση που κινείται σε καλό δρόμο καθώς για πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα μια καταγραφή των εκτάσεων που μπορούν να βοσκηθούν συμπεριλαμβάνοντας πάρα πολλά υπόβαθρα».


Αυτά υποστηρίζει ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Κόκκουρας (φωτ.), ο οποίος προτείνει στους κτηνοτρόφους «να συνεργαστούν με τους μελετητές στη σύνταξη των ερωτηματολογίων συνθηκών βόσκησης. Από το ερωτηματολόγιο αυτό ο μελετητής θα πληροφορηθεί επικουρικά για το είδος εκτροφής των ζώων στην περιοχή μελέτης και ιδιαίτερα για τις τοποθεσίες και τον χρόνο βόσκησης των ζώων».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Τι είναι όμως τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης; Στις 4 Δεκεμβρίου 2015 έγινε νόμος του κράτους ο Ν. 4351/2015 με τον τίτλο ‘’Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδος και άλλες διατάξεις’’. Με τον όρο βοσκήσιμες γαίες καλούνται οι εκτάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων (βοσκότοποι) στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση και οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο επιβάλλεται να γίνουν τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκής μέχρι τις 31-01-2019. Μέχρι τότε ισχύει η τεχνική λύση που έχει δώσει το ΥΠΑΑΤ για τους βοσκότοπους. Μετά την προθεσμία αυτή δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για την εν λόγω έκταση, χωρίς την ύπαρξη και εφαρμογή εγκεκριμένου διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης. Στις 7 Ιουλίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε (με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές και το Περιεχόμενο των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ουσιαστικά τίποτε. Αυτοί θα συνεχίζουν να πληρώνουν 40 λεπτά τον επιλέξιμο βοσκότοπο που θα κάνουν χρήση, αλλά αντί για τον δήμο που πλήρωναν μέχρι σήμερα θα καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο στις περιφέρειες, οι οποίες θα συντάξουν τα διαχειριστικά σχέδια. Απομένει να διευκρινιστεί αν οι περιφέρειες θα υπογράψουν κάποια προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΑΑΤ ή θα προκηρύξουν τον σχετικό διαγωνισμό από μόνες τους. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Κόκκουρα το χρονοδιάγραμμα της σχετικής διαδικασίας έχει ως εξής: Αν υποθέσουμε ότι για να ολοκληρωθεί μια διαγωνιστική διαδικασία με δημόσιο διαγωνισμό από τις περιφέρειες χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτά θα αρχίσουν να τα μελετούν οι ανάδοχοι την άνοιξη του 2018. Θεωρώ ότι δεν θα προλάβουν μέχρι τις 31-1-2019 να γίνουν και να εγκριθούν τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια βοσκής. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την υποχρέωση του μελετητή να επισκεφθεί δειγματοληπτικά επιτόπου τουλάχιστον το 20% του αριθμού των πολυγώνων σε κάθε μια από τις 4 κατηγορίες του χάρτη που θα παραχθεί. Επίσης για να υπολογιστεί η παρούσα βοσκοϊκανότητα χρειάζεται μέτρηση της λιβαδικής παραγωγής στο πεδίο. Η μέτρηση αυτή γίνεται σε δοκιμαστικές επιφάνειες που είναι προστατευμένες από βόσκηση. Αν δεν υπάρχουν τέτοιες, τότε εγκαθίστανται κλωβοί στην αρχή της αυξητικής περιόδου, στους οποίους και μετριέται η παραγωγή στο τέλος της, για ένα τουλάχιστον έτος, ιδανικά δε για δύο. Στη χαμηλή ζώνη το νωρίτερο που μπορούν να τοποθετηθούν οι κλωβοί είναι το φθινόπωρο του 2018 για να πάρουμε αποτελέσματα την άνοιξη του 2019. Όπως καταλαβαίνεται το υπουργείο στέρησε πολύτιμο χρόνο από όλους τους υπόλοιπους περιφέρειες , μελετητές και αξιολογητές καθυστερώντας στη σύνταξη της υπουργικής απόφασης.
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
Στα θετικά της υπουργικής απόφασης για τους κτηνοτρόφους –σύμφωνα με τον κ. Κόκκουρα- είναι ότι για κάθε λιβαδική μονάδα θα πρέπει να προταθεί ένα τουλάχιστον έργο ποτισμού και να τοποθετηθεί όπου οι ανάγκες νερού της λιβαδικής μονάδας καθορίζουν. Ακόμη το μεγαλύτερο όφελος που θα έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι η αύξηση των επιλέξιμων (κατά ΟΠΕΚΕΠΕ) βοσκοτοπικών εκτάσεων. Στα μείον της απόφασης είναι οι περιοχές όπου το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μελέτης είναι υπεράριθμο, τότε προτείνονται ως πιθανές λύσεις αν δεν μπορεί να αυξηθεί η βοσκοικανότητα των λιβαδικών μονάδων η μετακίνηση των επιπλέον ζώων σε γειτονικές κοινότητες του Δήμου, όπου υπάρχει περίσσεια βοσκήσιμων γαιών και η μετακίνησή τους σε κοινότητες άλλου δήμου, όπου επίσης υπάρχει περίσσεια βοσκήσιμων γαιών. Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή» αναρωτιέται ο λαρισαίος;
* Στο μεταξύ μέχρι 7 Οκτωβρίου θα μπορούν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες, να δηλώσουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιοχής τους την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης που θα εκπονηθούν. Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass