Κλειδί η σταθερή τιμή του

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:20

Ολοκληρώνεται τούτες τις μέρες στη Θεσσαλία η συγκομιδή του καλαμποκιού που προορίζεται για ενσίρωση, δηλαδή ζωοτροφή στα ζώα, με την φετινή κατάσταση να παραμένει σταθερή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο νομό Λάρισας αρχικά η συγκομιδή ολοκληρώθηκε σε Φάρσαλα και Κραννώνα, όπου η παραγωγή είναι πιο πρώιμη, ενώ τούτες τις μέρες κορυφώνεται στην Ελασσόνα και στον δήμο Τεμπών, όπου η παραγωγή συνήθως είναι όψιμη.

Αν και το καλαμπόκι το προτιμούν οι Θεσσαλοί αγελαδοτρόφοι (κυρίως) και προβατοτρόφοι, θεωρώντας το πολύ καλή ζωοτροφή, εν τούτοις τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η αδυναμία τους να εξοφλήσουν εγκαίρως τους αγρότες, κρατούν την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα, ως προς τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Μεταξύ παραγωγού και κτηνοτρόφου ωστόσο φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα τα τελευταία 5 χρόνια η τιμή αγοράς να κυμαίνεται από 3,7 με 4 λεπτά\κιλό. Η τιμή επηρεάζεται από τον χρόνο εξόφλησης του αγρότη. Συνήθως η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 6,5 με 7 τόνους\στρ, άρα η οικονομική απόδοση για τον παραγωγό φθάνει τα 260-270 ευρώ\στρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων νομού Λάρισας Απ. Μωραΐτη «οι αγελαδοτρόφοι εμπιστεύονται ως ζωοτροφή το ενσίρωμα, διότι είναι από τις ποιοτικότερες που υπάρχουν. Επειδή όμως το κόστος είναι μεγάλο, καθώς από την πληρωμή του παραγωγού, επιβαρυνόμαστε και τα έξοδα των μηχανημάτων που θα το αλωνίσουν και θα το μεταφέρουν στο στάβλο, για να ακολουθήσει η επεξεργασία και η αποθήκευση του, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο, ζητούμε από την Πολιτεία να ρυθμίσει άμεσα τις οικονομικές της εκκρεμότητες. Για μας έχει μεγάλη σημασία να έχουμε ρευστότητα τούτη την περίοδο, που κάνουμε τον προγραμματισμό για την νέα χρόνια, αφού θα μπορέσουμε να αγοράσουμε καλαμπόκι και κάποιες άλλες ποιοτικές ζωοτροφές, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις, δίνοντας έτσι την κατάλληλη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας».

Από την πλευρά του, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Φάνης Τραγάκης από τη Γιάννουλη Λάρισας, ο οποίος χρόνια τώρα καλλιεργεί καλαμπόκι για ενσίρωση, μιλά για «κατανόηση από την πλευρά των αγροτών, ως προς την εξόφληση τους, διότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τους αγελαδοτρόφους και γνωρίζουμε τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν», ενώ θεωρεί ότι «ο κάμπος διαθέτει τις καλύτερες ζωοτροφές πανελλαδικά, λόγω εμπειρίας. Αν υπήρχε ένα συντονισμένο σχέδιο από την κυβέρνηση θα πετυχαίναμε πολλά στον τομέα αυτό» καταλήγει.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass