Μάχη με καιρό και ψεκασμούς

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:30

Ως μια «δύσκολη χρονιά» χαρακτηρίζουν την τρέχουσα οι μελισσοκόμοι στη Θεσσαλία, καθώς οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα και η άνυδρη Άνοιξη δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες παραγωγής πευκόμελου, που αποτελεί και την πλειοψηφία της συνολικής παραγωγής στον κάμπο.

Στον κάμπο καταγράφονται σημαντικές απώλειες κοπαδιών και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς στην μειωμένη παρουσία του εντόμου, εργάτη του πεύκου (Marchalina hellenica) στα δάση. Αρνητική εικόνα παρατηρείται και στις ανθοφορίες φυτών, όπως το θυμάρι, όπου η άνθηση συνέπεσε με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Στο νομό Λάρισας ένα επιπλέον πρόβλημα για τους μελισσοκόμους είναι και οι ψεκασμοί που γίνονται στα βαμβακοχώραφα για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού.

Όπως είναι γνωστό στη Θεσσαλία, τα είδη μελιού που συλλέγονται είναι κυρίως το ανθόμελο και το δασόμελο και σε μικρότερη έκταση το βαμβακόμελο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Καλαπούτη «δυστυχώς οι πολλές βροχές δεν βοήθησαν τα μελίσσια να μαζέψουν την τροφή από το έλατο (για 4η συνεχόμενη χρονιά), ενώ σε περιορισμένη έκταση υπήρξε συγκομιδή από το δρυ και το βελανίδι. Κάπως καλύτερη η κατάσταση με την αγριοσουσαμιά και την ακακία, τα οποία βρίσκονται κοντά στις καλαμιές, οι οποίες φέτος δεν κάηκαν όσο στο παρελθόν και από τις οποίες οι μέλισσες παίρνουν την τροφή για το βαμβακόμελο (αυτές τις μέρες είμαστε στη διαδικασία του τρύγου). Πλέον οι ελπίδες των λαρισαίων μελισσοκόμων, για να μην χαθεί η χρονιά, στρέφονται στο πευκόμελο που θα μαζευτεί το φθινόπωρο, αν και οι ποσότητες στον κάμπο είναι λίγες, αφού το συγκεκριμένο είδος ευδοκιμεί κυρίως σε Εύβοια, Χαλκιδική και Θάσο».

Όσον αφορά στο πρόβλημα των ψεκασμών για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στα βαμβάκια της Θεσσαλίας, ο κ. Καλαπούτης σημειώνει ότι φέτος το πρόβλημα βαίνει μειούμενο, αλλά συνεχίζει να προβληματίζει τους μελισσοκόμους. «Και αυτό γιατί αφενός τα βαμβάκια έχουν μειωθεί, αφετέρου μετά τα σχετικά σεμινάρια, οι περισσότεροι αγρότες έχουν συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία και ψεκάζουν τις επιτρεπόμενες ώρες, δηλαδή πολύ πρωί ή αργά το βράδυ. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν να κάνουν του κεφαλιού τους, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν τις μέλισσες που είτε εκείνη την ώρα θα πέσουν πάνω στον ψεκασμό, είτε θα πραγματοποιήσουν περισυλλογή δηλητηριασμένου νέκταρος. Το πρόβλημα αφορά περισσότερο τη στατική, παρά τη νομαδική μελισσοκομία».

Ο πρόεδρος του ΜΣ Λάρισας Κ. Καλαπούτης σπεύδει να καθησυχάσει τους καταναλωτές, λέγοντας ότι «η παραπάνω εξέλιξη δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, αφού οι δηλητηριασμένες μέλισσες κατά την προσκυψέλωσή τους δεν γίνονται δεκτές από τις βασίλισσες, με αποτέλεσμα το μέλι να παραμένει καθαρό και ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση».

Γ.Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass