AGILE AGRICULTURE TECHNLOGIES:

Νεοφυής επιχείρηση μεταβλητής λίπανσης

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:10
Το μηχάνημα μεταβλητής λίπανσης σιτηρών κατά τη λειτουργία του στο χωράφι Το μηχάνημα μεταβλητής λίπανσης σιτηρών κατά τη λειτουργία του στο χωράφι

Η wikipedia,μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια δίνει το ακόλουθο ορισμό για τις επιχειρήσεις αυτές: Νεοφυής επιχείρηση είναι μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι εταιρείες αυτές ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο και βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας για τις περισσότερες αγορές. Στα αγγλικά ο όρος είναι startup επιχειρήσεις.

Η AGILE AGRICULTURE TECHOLOGIES είναι μια νέα επιχείρηση που ιδρύθηκε από δύο νεαρά άτομα, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη που είναι τελειόφοιτοι (σήμερα πτυχιούχοι) του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων (τώρα πλέον Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο πρώτος από αυτούς είναι και αγρότης και έχει χωράφια στη περιοχή του Περιβλέπτου στη Μαγνησία. Το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του ΠΘ συνεργάστηκε μαζί του στο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε πριν από τέσσερα χρόνια για την αειφορική Παραγωγή σκληρού σίτου. Ήταν ένα πρόγραμμα που μετέφερε τεχνογνωσία από την Ιταλία και την εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σίτου με χαμηλές εισροές. Όπως ήταν λογικό συζητήσαμε μαζί του τις εφαρμογές της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη γεωργία με τη μορφή της γεωργίας ακριβείας και προέκυψε η ιδέα της ανάπτυξης εξοπλισμού για την εφαρμογή μεταβλητών δόσεων εισροών. Ο Δημήτρης και ο Γιώργος πήραν την ιδέα και προχώρησαν άμεσα στην υλοποίησή της. Μετείχαν σε ένα διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων που οργάνωσε η Eurobank και επελέγησαν στις 33 καλύτερες από τις 150 επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Η Eurobank τους προσέφερε σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της επιχείρησής τους(τους έδωσε γραφεία στην Αθήνα, σύμβουλο για την οργάνωση της εταιρείας και για νομικές συμβουλές, βοήθεια για να ζητήσουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) που ήταν μια σημαντική βοήθεια.

ΟΙ δύο νέοι επιχειρηματίες δουλεύοντας σκληρά κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης σε χειμερινά σιτηρά που μπορούσε να προστεθεί σε υπάρχοντες λιπασματοδιανομείς και να κάνει τη λίπανση με βάση την εκτίμηση ενός δείκτη βλάστησης. Στην Εικόνα 1 φαίνεται το σύστημα να λειτουργεί στο χωράφι. Στο πρόσθιο μέρος του τρακτέρ φαίνεται μια ράβδος πάνω στην οποία στηρίζονται αισθητήρες που μετρούν το δείκτη βλάστησης και ρυθμίζουν αυτόματα τη δόση που εφαρμόζεται. Η μεταβολή της δόσης γίνεται από το σύστημα της Εικόνας 2 που ένα έμβολο μπορεί να μεγαλώνει ή να μικραίνει το άνοιγμα εξόδου του λιπάσματος και να αυξομειώσει τη δόση. Η Εικόνα 3 δείχνει τους δύο επιστήμονες/επιχειρηματίες στην εφαρμογή του μηχανήματος τους στο χωράφι. Στην Εικόνα 4 φαίνονται και οι δύο με το μετεωρολογικό σταθμό που εγκατέστησαν στο χωράφι.

Ο καθορισμός της δόσης του λιπάσματος γίνεται με σύγκριση ουσιαστικά του χρώματος του σιταριού με το χρώμα ενός μικρού κομματιού με πλήρη λίπανση. Η υπόθεση είναι ότι τα σημεία που έχουν αρκετό λίπασμα έχουν έντονο πράσινο χρώμα επομένως δεν χρειάζονται λίπασμα ενώ όσο το χρώμα πάει προς το κίτρινο τόσο περισσότερο λίπασμα χρειάζεται. Βέβαια χρώμα προς το κίτρινο έχουν και σιτάρια που έχουν κατακλυστεί από νερά ή επηρεάστηκαν από παγωνιά οπότε η δεύτερη υπόθεση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Οι πρώτες εφαρμογές του συστήματος έγιναν φέτος την άνοιξη και το σύστημα δούλεψε ικανοποιητικά. Αυτό που ήταν ακόμα πιο ικανοποιητικό ήταν ότι οι αποδόσεις των χωραφιών ήταν υψηλότερες από τους μάρτυρες δηλαδή από τμήματα των χωραφιών που λιπάνθηκαν με ομοιόμορφη δόση σε όλη την έκταση. Η αύξηση κυμαίνονταν από 25 έως 50 κιλά/στρέμμα που είναι πολύ ικανοποιητική σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση λιπάσματος και δίνει μια σημαντική βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος στα επόμενα χρόνια με πολλές βελτιώσεις να μελετώνται και να ετοιμάζεται η ενσωμάτωση στο σύστημα.

Αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο δυναμισμός των δύο νεαρών που πήραν μια ιδέα και τη προχωρήσαν στη δημιουργία ενός προϊόντος για την αγορά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο οι καθηγητές τους από το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων όσο και από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας αλλά και άλλοι όπως η ALFASEEDS βοήθησαν στην υλοποίηση του σχεδίου αλλά η διάθεση, η εργατικότητα και η θέληση των δύο νέων επιστημόνων/επιχειρηματιών έκαναν δυνατή την υλοποίηση του σχεδίου. Είναι από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό δυναμικό που μπορεί να αναπτύξει νέες ιδέες και να τις υλοποιήσει δημιουργώντας επιχειρήσεις που να αξιοποιούν νέα γνώση και να παράγουν πλούτο για τη χώρα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να θέσω μια σειρά ερωτημάτων: Είναι η εκπαίδευσή μας προσαρμοσμένη στο να ενισχύει νέους ανθρώπου να παράγουν νέα γνώση και να τη μεταποιούν σε προϊόντα που παράγουν επιχειρήσεις; Είναι το θεσμικό πλαίσιο υποβοηθητικό τέτοιων προσπαθειών; Είναι οι τράπεζες ανοιχτές σε χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων; Η κοινωνία μας πρέπει να συζητήσει και να βρει λύσεις που να ενισχύουν τις παραγωγικές επιχειρήσεις και όχι τις κρατικοδίαιτες που καταναλώνουν πόρους χωρίς καμία ουσιαστική ωφέλεια. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αφήσουμε τους νέους να πετάξουν και να δημιουργήσουν ένα φωτεινό μέλλον για τη χώρα διαλύοντας τα δεσμά του κρατισμού, του κομματισμού και της ήσσονος προσπάθειας; Από αυτό πιστεύω θα κριθεί το μέλλον των παιδιών μας και η έξοδος από τη κρίση. Μια ανοιχτή συζήτηση στη κοινωνία θα υποχρέωνε τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στις ελάχιστες προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας.

Ο ιστότοπος της εταιρείας είναι www.agileagr.com

Γράφει ο Φάνης Γέμτος

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass