ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΡΕΜΠΕΣ ΣΤΗΝ «Ε»:

Πρόσθετα ασφάλιστρα και διαφοροποίηση ανά περιοχή

*Ανικανοποίητοι οι αγρότες της Αγιάς από τη χθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα *Ρ. Μαρούδας στην «Ε»: «Η κυβέρνηση λειτουργεί τον ΕΛΓΑ ως ιδιωτική εταιρία ασφάλισης»

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2017 22:50

Η επιβολή πρόσθετου ασφαλίστρου και η διαφοροποίηση ασφαλίστρων ανάλογα με περιοχές και ζημιές είναι δύο από τα μέτρα που εξετάζει η διοίκηση του ΕΛΓΑ για να καλυφθεί το κόστος από πρόσθετες καλύψεις που πιθανόν να ενταχθούν στον υπό αναθεώρηση κανονισμό του οργανισμού.

Σε δηλώσεις του προς την «Ε» μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους αγροτών της Αγιάς, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές εμφανίστηκε αρνητικός στο να αποζημιωθούν όλες οι ασθένειες και οι εχθροί των καλλιεργειών και προανήγγειλε την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το τι μπορεί να ενταχθεί στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ποιος θα αναλάβει το σχετικό κόστος.

«Δεν μπορείς να αποζημιώνεις ασθένειες και εχθρούς γιατί ο καθένας θα περίμενε προσβολή για να αποζημιωθεί. Το σύστημα φτιάχτηκε έτσι, καλύπτει συγκεκριμένες ζημιές και γι’ αυτές έχει καθοριστεί και το ασφάλιστρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φ. Κουρεμπές και πρόσθεσε:

«Για ό,τι άλλο πρέπει να εντάξουμε λόγω και των κλιματικών αλλαγών στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ θα γίνει δημόσιος διάλογος και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και μετά θα δούμε τι μπορούμε να εντάξουμε, τι κόστος θα έχει αυτό και ποιος θα το καλύψει αυτό το κόστος.

Πιθανώς με (πρόσθετο) ασφάλιστρο, πιθανώς με διαφοροποίηση ασφαλίστρων ανάλογα με περιοχές και ζημιές, σκεφτόμαστε πολλά πράγματα, θα τα βάλουμε όλα στο τραπέζι και βήμα βήμα θα φτιάξουμε το νέο κανονισμό», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας που έλαβε μέρος στη σύσκεψη δήλωσε στην «Ε»: «Αν δεν αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ οι αγρότες δεν θα αποζημιώνονται για το σύνολο της ζημιάς ούτε θα αποζημιώνονται για μια σειρά από παθογόνα αίτια. Ζητήσαμε να ενταχθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια (φυσικοί κίνδυνοι και νόσοι) στην παραγωγή, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Αντίθετα, ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρία ασφάλισης ζητώντας επιπλέον ασφάλιστρα για κάλυψη παραγωγής».

«ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ»

Όσον αφορά στο βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες της Αγιάς να μην αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ μόνο τις ζημιές από το λεγόμενο «δαχτυλίδι» πάγου (ορφνή ζώνη) στα μήλα αλλά συνολικά από τον παγετό, ο κ. Φ. Κουρεμπές έκανε λόγο για «παρανόηση» και υποστήριξε:

«Τους εξηγήσαμε ότι επειδή σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να δούμε το σύνολο της ζημιάς, από την ορφνή ζώνη («δαχτυλίδι») μπορούμε να υπολογίσουμε τι μήλο κάηκε ή έπεσε ή χάθηκε. Άρα αυτό θα συνυπολογιστεί και η αποζημίωση δεν θα είναι μόνο για την ορφνή ζώνη («δαχτυλίδι»), θα είναι συνολικά για τη ζημιά που προκλήθηκε από τον παγετό».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αγροτών της Αγιάς που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, εκτός του κ. Ρ. Μαρούδα, ο αντιδήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς και μέλος ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ κ. Τάσος Κωστούλας, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς κ. Γιώργος Καρτερός και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανάβρας κ. Γιάννης Ζαχαράκης ανέφεραν στην «Ε»:

-«Πριν λίγες ημέρες μας είπαν για το «δαχτυλίδι» στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα: «Εκτιμούμε το ποσοστό των μήλων με «δαχτυλίδι» και αυτά θα αποζημιωθούν».

Σήμερα (χθες) στον ΕΛΓΑ της Αθήνας μας είπαν: «Θα εκτιμήσουμε το ποσοστό των «δαχτυλιδιών» και με βάση αυτό θα συνυπολογιστεί η απώλεια παραγωγής, η οποία όμως θα είναι ανάλογη με το ποσοστό του «δαχτυλιδιού».

Για τους εκπροσώπους των αγροτών της Αγιάς, ναι μεν έκανε ένα βήμα ο ΕΛΓΑ ωστόσο «παραμένει αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες καθώς το «δαχτυλίδι» είναι ένδειξη, δεν φανερώνει τη συνολικότερη απώλεια παραγωγής».

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Από τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν από πλευράς ΕΛΓΑ και ο αντιπρόεδρος κ. Θανάσης Ζαννιάς καθώς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ασφάλισης και Ενισχύσεων ΕΛΓΑ κ. Καλομοίρα Σούλιου, προέκυψαν άλλες δύο αρνητικές ειδήσεις για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους:

«-Θα υπάρξουν παραγωγοί που δεν θα αποζημιωθούν καθώς δεν εντάσσονται στους θύλακες παγετού που αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ.

-Σε ορισμένες ποικιλίες πράσινων μηλών (δεν προσδιορίστηκαν ποιες) θα υπάρξει από τον ΕΛΓΑ οριζόντια μείωση της αναμενόμενης παραγωγής επί της οποίας θα υπολογιστεί το ποσοστό ζημιάς».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass