ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2017 22:29

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλές οι καιρικές συνθήκες στον κάμπο, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, σύμμαχος ο καιρός για τους βαμβακοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς που θα συγκομίσουν τη σοδειά τους.

Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή στο Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές τοπικού χαρακτήρα. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο (33-34 βαθμούς Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός όλη την εβδομάδα.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε λίγες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή του βαμβακιού στον κάμπο, σε ό,τι αφορά στις ποικιλίες σποροπαραγωγής που προωθούν κάποιες εταιρίες, ενώ οι συλλεκτικές μηχανές θα πάρουν φωτιά περί τα τέλη του μήνα. Φέτος το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι ήταν ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές του δήμου Φαρσάλων και του πρώην δήμου Πλατυκάμπου και παρά τους 3-4 ψεκασμούς που έκαναν οι παραγωγοί (με ό,τι σημαίνει αυτό για το κόστος παραγωγής), εν τούτοις σε αρκετές περιπτώσεις η παραγωγή θα είναι μειωμένη μέχρι και 50% (ιδιαίτερα εκεί που οι βροχές ήταν αρκετές). Γι΄ αυτό και εντείνονται οι πιέσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μειωθεί το πλαφόν του βαμβακιού κάτω από τα 260 κιλά/στρέμμα (πέρυσι ήταν 140 κιλά), έτσι ώστε οι καλλιεργητές να μην απωλέσουν το ευεργέτημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που προέρχεται από εκείνους, οι οποίοι προέβησαν σε αρκετά έξοδα (ψεκασμούς) για να αντιμετωπίσουν το πράσινο σκουλήκι και θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση στη συνδεδεμένη. Σε περιοχές όπου δεν υπήρξε πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι, η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε στα 400-450 κιλά\στρ. Όσον αφορά στην τιμή, οι Θεσσαλοί παραγωγοί ελπίζουν οι εκκοκκιστές να μην δώσουν τιμή κάτω από 50 λεπτά (πέρυσι κάποιοι έλαβαν 54λ) για ποιοτικά βαμβάκια, ενώ στηρίζουν πολλά στον ανταγωνισμό των εκκοκκιστών και κυρίως αυτών που έχουν έδρα την Κεντρική Ελλάδα, αλλά εσχάτως δείχνουν ενδιαφέρον για τα βαμβάκια του κάμπου.   

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Εβδομάδα ανακοινώσεων για πληρωμή δικαιούχων παραγωγών από διάφορα προγράμματα ήταν αυτή που διανύσαμε, καθώς η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις δεύτερης πληρωμής του έτους 2014 του προγράμματος νιτρορύπανσης για το 2014 και έχουν αναρτηθεί στον σχετικό πίνακα. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 254.300.72 ευρώ για 127 δικαιούχους. Ακόμη έχουν αναρτηθεί, η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμών μετά ενστάσεων, της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων», της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του 3ου έτους εφαρμογής (2014) και της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του 2ου έτους εφαρμογής (2014), καθώς και η συμπληρωματική πληρωμή του έτους εφαρμογής 2013, στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί των οδών Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου. Το συνολικό-συμπληρωματικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανέρχεται στις 21.860,34 ευρώ.

*Επίσης χθες η ΔΑΟΚ ενημέρωσε τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2013 3η πληρωμή (Πενταετία 2012-2016) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 8.528,04 ευρώ για 6 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ) ενημερώνει τους καλαμποκοπαραγωγούς ότι παραλαμβάνει καλαμπόκια στα σιλό της AGROVIZ και στο συγκρότημα Μεγάρχης. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς για παρακαταθήκη. Πληρωμή τοις μετρητοίς (εντός μιας εβδομάδας). Στα μέλη του Συνεταιρισμού θα δίνεται επιπρόσθετα 1 λεπτό το κιλό.

ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ

Σπουδές για μια σύγχρονη γεωργική εκπαίδευση προσφέρει ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε αποφοίτους της Α΄ Λυκείου μέσα από τις επαγγελματικές Σχολές. Οι αιτήσεις για εγγραφή των μαθητών θα υποβάλλονται μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Η Αβερώφειος ΕΠΑ.Σ Λάρισας διαθέτει τις ειδικότητες: Αγροτικά μηχανήματα και Ζωοτεχνία. Η φοίτηση είναι δωρεάν, διετούς διάρκειας και υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στο οικοτροφείο της Σχολής με δωρεάν παροχή στέγασης και σίτισης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αβερώφειο ΕΠΑ.Σ Λάρισας, 4ο χλμ Λάρισας Τρικάλων, με τηλ. επικοινωνίας : 2410611092, 2410621353.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Σε σύσκεψη των διοικήσεων Συνεταιριστικών Οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης καθώς και αυτών που βρίσκονται σε προβληματική λειτουργία καλεί ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΑΣΟΕΕ τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 π.μ. στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ. Η σύσκεψη αυτή συγκαλείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να αναδειχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί αυτές οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Στη σύσκεψη της ΣΑΣΟΕΕ θα παρευρίσκεται τόσο ο πρόεδρος της κ. Αλέξανδρος Κοντός όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Πρίντζος που θα είναι και ο οικοδεσπότης αυτής, καθώς και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος «οι δικαστικές διώξεις, οι ποινές, η δέσμευση προσωπικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και η ατέλειωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι Πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων καθώς και οι οικογένειές τους δεν έχουν τέλος. Πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αρκετοί έχουν προβλήματα επιβίωσης. Το παράδοξο και εντυπωσιακό είναι ότι χωρίς να βαρύνονται με κάτι μεμπτό και επιλήψιμο, υφίστανται αυτές τις διώξεις, την ταλαιπωρία και τον κοινωνικό διασυρμό με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Άλλωστε ποτέ δεν ήταν και δεν είναι ενάντια οιουδήποτε ελέγχου επιλέξει η Πολιτεία. Αν κάποιοι ευθύνονται για έκνομες πράξεις και παραλείψεις να υποστούν τις συνέπειες του νόμου, όχι όμως άκριτα χωρίς διάκριση όλοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να υφίστανται αυτήν την απαράδεκτη μεταχείριση. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση κατέστρεψε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στο πέρασμά της συμπαρέσυρε σχεδόν όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί την κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος των Διοικήσεων και των υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικών Οργανώσεων και οφείλει να δώσει λύσεις. Η ΣΑΣΟΕΕ συμπαρίσταται με κάθε τρόπο σε αυτές τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος προκειμένου να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Στα 25 ευρώ καθορίστηκε το ποσό επιχορήγησης ανά κυψέλη αντικατάστασης και στα 6 ευρώ το ποσό ενίσχυσης ανά μετακινούμενο μελίσσι, για το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2017 με υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και ο αναπλ. υπουργός Γ. Τσιρώνης. Σύμφωνα με την απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, τροποποιούνται τα χρηματικά όρια των δράσεων του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, ενώ καθορίζονται και τα ποσά χρηματοδότησης για τις δράσεις 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2017. Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση, για το μελισσοκομικό πρόγραμμα 2017 οι φάκελοι πληρωμής μπορούν να αποσταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass