Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2017 22:14

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Μάλλον θα τηρηθεί η παράδοση που θέλει το παζάρι της Λάρισας να βρέχεται εξ ουρανού, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένονται βροχές Τρίτη με Τετάρτη.

Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, πυκνότερες στα βόρεια ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 23 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία σε άνοδο (26-29 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα τα σύννεφα επιστρέφουν, ενώ την Τρίτη ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις. Το κρυφτούλι του ήλιου με τα σύννεφα θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, με τις βροχοπτώσεις να περιορίζονται κυρίως στα βόρεια ορεινά.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΩΝ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανακοινώνεται ότι έχουν αναρτηθεί, η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμών καθώς και απορριπτόμενων, της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων», του Μέτρου 2.1.4, του ΠΑΑ 2007-2013, της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 16228/23-11-2012, του 4ου έτους εφαρμογής (2015) και της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 6777/26-3-2013, του 3ου έτους εφαρμογής (2015), στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί των οδών Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, στη Λάρισα (γραφείο 1.2, αρμόδια γεωπόνος Χρ. Κοντογιάννη, τηλ. 2413511145, 6909930702). Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανέρχεται στις 30.878,78 ευρώ.

Η περίοδος υποβολής των ενστάσεων ορίζεται σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επομένη της ανάρτησης των καταστάσεων πληρωμής, δηλαδή από τη Δευτέρα 25-9-2017 έως και την Παρασκευή 29-9-2017. Επισημαίνουμε, πως όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατίθενται μαζί με τις ενστάσεις και όχι σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε μια σειρά πληρωμών, συνολικού ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 13 του μήνα. Οι πληρωμές αφορούν συνολικά σε 1.026 δικαιούχους. Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα που δημοσίευσε ο Οργανισμός Πληρωμών του ΥπΑΑΤ, οι πιστώσεις αφορούν στην πληρωμή υπολοίπων για τη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία, έκτακτα μέτρα στήριξης οπωροκηπευτικών, τη νιτρορύπανση, αναδιάρθρωση αμπελώνων. Όπως φαίνεται κάτι δεν πήγε καλά με τις πληρωμές βιολογικών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι γίνονται «περικοπές» στα χρήματα που τους οφείλουν.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Σιγά σιγά ξεκίνησε στον κάμπο η συλλογή του βαμβακιού, ενώ οι διεθνείς τιμές συμπιέζουν την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα οι αρχικές διαρροές που μιλούσαν για 49-50 λεπτά, να ρίχνουν την τιμή στα 47-48λ. Στο μεταξύ, οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους βαμβακοπαραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης των 74,9 ευρώ το στρέμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2018 το αργότερο. Αυτό ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), Θανάσης Καπρέλης. Οι παραγωγοί οφείλουν να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν και να υπογράφουν την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωσης. Βάσει σχετικής απόφασης, οι βαμβακοκαλλιεργητές δεν πρέπει να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ

Κατ΄ εξαίρεση άδεια 120 ημερών, για φυτοφάρμακο με τη δραστική ουσία mepiquat chloride χορήγησε η Ελλάδα, προκειμένου να προστατευθεί το ελληνικό βαμβάκι, αλλά εξαιτίας της αλλαγής της κοινοτικής νομοθεσίας, ο ελληνικός βαμβακόσπορος, μπορεί να πωληθεί μέχρι στιγμής μόνο στην Ελλάδα. Το εν λόγω φυτοφάρμακο μειώνει την ανάπτυξη του φυλλώματος και αυξάνει και βελτιώνει την καρπόδεση. Το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα με το σχετικό φυτοφάρμακο, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, επιβεβαίωσε ο Βασίλης Κόκκαλης σημειώνοντας πως η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε, καθώς ζήτησε, ως όφειλε, γνωμοδότηση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την υπολειμματικότητα αλλά κάλεσε και την εταιρία να πράξει τα δέοντα. Υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να προστατέψει το ελληνικό βαμβάκι.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Στο μεταξύ δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι όροι και προϋποθέσεις για τις ενισχύσεις του μέτρου της απονιτροποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου, με τέσσερις δράσεις και την ενίσχυση για βαμβάκι να ορίζεται στα 60 ευρώ ανά στρέμμα. Στο μέτρο απονιτροποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου εντάσσονται 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων. Ακόμη το πριμ για τον ηλίανθο ορίστηκε στα 32 ευρώ, ενώ «τσιμπάει» προς τα πάνω η ενίσχυση για τα δέντρα, σε σχέση με την προδημοσίευση.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Έστω και αργά κλιμάκιο από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα επισκέφτηκε τα χωριά Καλοχώρι, Χειμάδι και Νέσσωνα, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τον παγετό του περασμένου Απριλίου (και) στα αμύγδαλα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε οι παραγωγοί της περιοχής που πρόσφατα μάζεψαν τη σοδειά τους, είχαν φροντίσει να αφήσουν μέσα στα χωράφια και κάποια δέντρα ως… μάρτυρες. Αίτημα των πληγέντων παραγωγών να διορθωθεί το λάθος που έγινε στην προεκτίμηση, καθώς εκτός από τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, εξίσου μεγάλη ήταν η ζημιά από τον παγετό του Απριλίου και στα αμύγδαλα και να λάβουν δίκαιες αποζημιώσεις.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΣΔΕ

Περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 έχουν οι παραγωγοί προκειμένου να υποβάλλουν στις πύλες ΟΣΔΕ αιτήματα επιλεξιμότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης, μέσω διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατ’ εξαίρεση, ορίζει η εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θανάσης Καπρέλης, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί εξισωτική αποζημίωση - Μέτρο 13 και Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας, πρέπει να υποβάλλουν αίτημα διοικητικής πράξης, έως την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως η διόρθωση των σταθερών στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων εμπρόθεσμων πληρωμών ενισχύσεων, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑ

Μετά τη Λαμία και την Κοζάνη, η κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Κρήτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ απ’ έξω οι αγρότες του νησιού διαμαρτύρονταν για την αγροτική πολιτική, με τρακτέρ, συνθήματα και πανό. Το επόμενο περιφερειακό συνέδριο προγραμματίζεται στις 10 Οκτωβρίου στη Λάρισα, όπου επίσης οι αγρότες, κατόπιν πρόσκλησης της ΕΟΑΣΝΛ θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό με άγριες διαθέσεις. Στις 13 και 14 Νοέμβρη το Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την Ανατολική Μακεδονία θα γίνει στη Θράκη.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Και μιας και αναφερθήκαμε στο συνέδριο της Κρήτης, ο ΥΠΑΑΤ Ευάγγ. Αποστόλου μιλώντας σε αυτό αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και υποστήριξε ότι «έχουν κατανεμηθεί 24,8 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 1.766 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επειδή το κατανεμημένο ποσό στην Περιφέρεια Κρήτης δεν επαρκεί για όλους τους επιλέξιμους υποψήφιους, υπάρχουν 451 επιλαχόντες. Σήμερα, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί περίπου το 50% των επιλαχόντων. Γίνονται προσπάθειες για μεγαλύτερη κάλυψη». Ακόμη ανέφερε ότι «βρίσκονται σε επεξεργασία θέματα όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Κρασιού που έχουμε ήδη ανακοινώσει, οι διαδικασίες σύνδεσης του Τουρισμού με τον εγχώρια παραγόμενο αγροτικό προϊόν και τρόφιμο, τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια και το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών».

Από την πλευρά του ο αναπλ. υπουργός Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ανέφερε ότι «στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης. Τέλος προωθείται ο έλεγχος για τη βελτίωση και την ταυτοποίηση του ελληνικού σήματος».

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass