ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Αγωνίζονται να σώσουν τα καστανοπερίβολα από τους δασικούς χάρτες

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2017 22:17

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παραγωγοί κάστανου στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, μετά τον χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των εκτάσεων όπου καλλιεργούν ως «δασικών», ενόψει και της σύνταξης των δασικών χαρτών.

Το πρόβλημα απασχολεί αρκετούς καστανοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς σε περιοχές όπως η Μελιβοία, η Σκήτη, το Ομόλιο, η Καρίτσα, τα Αμπελάκια και άλλες περιοχές του Κισσάβου και του Ολύμπου υπολογίζεται ότι τα καστανοπερίβολα υπερβαίνουν τα 10.000 στρέμματα, από τα 50.000 στρέμματα που καλλιεργούνται πανελλαδικά. Και αυτό γιατί αν δεν ξεκαθαρίσει η χρήση γης και κυρίως των εκτάσεων που δεν διαθέτουν παραχωρητήρια, οι παραγωγοί που τα καλλιεργούν, κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις, αφού πλέον οι εκτάσεις δεν θα νομιμοποιούν δικαιώματα στον ΟΣΔΕ, ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις ως δενδροκαλλιέργειες. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο την οποία το ελληνικό κάστανο κερδίζει τις ξένες αγορές και ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται προς αυτό. Δυστυχώς μέχρι σήμερα στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχουν γίνει, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης, κυρίως των Δασικών Υπηρεσιών, δεν βρέθηκε κάποια λύση και η μόνη ελπίδα είναι η πολιτική λύση.

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ

Επικριτικός ως προς την ελληνική γραφειοκρατία και την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων, εμφανίζεται με δηλώσεις του, το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων Κώστας Τσεργάς, ο οποίος υποστήριξε τα εξής: «Αντί να ασχολούμαστε με τις καλλιεργητικές φροντίδες του κάστανου, οι οποίες είναι αρκετές, δίνουμε τη μάχη του αυτονόητου. Σε μια περίοδο την οποία το κάστανο αποκτά προστιθέμενη αξία, ασχολούνται πάω από 200 οικογένειες, προσφέρει εισόδημα περίπου 2 ευρώ\κιλό, με μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή τους 1.000 τόνους, πηγαίνουμε από γραφείο σε γραφείο για να βρούμε το δίκιο μας. Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα που προέκυψε, με μια τροπολογία του ΥΠΕΡΑ το 2014 μπορεί να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία. Ουσιαστικά να απαλείψει τους απαράδεκτους και αδόκιμους περιορισμούς που ετέθησαν για την εξημέρωση των καστανοπερίβολων. Ζητούν να ασχολούνται με τα καστανοπερίβολα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό στα χωριά μας δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να επιβιώσει κάποιος αν ασχοληθεί μόνο με το κάστανο. Επίσης προβλέπουν ότι οι εκτάσεις πρέπει να έχουν κλίση μέχρι 25%. Στα κτήματά μας η κλίση ξεκινά από 25% και πάνω. Εμείς διευκρινίσαμε ότι δεν επιθυμούμε αλλαγή χρήσης γης, καθώς μέχρι τώρα αξιοποιούμε τις δασικές εκτάσεις με παραχωρητήρια των Δασαρχείων. Το κάστανο είναι γεωργικό προϊόν, δεν είναι ξύλο, γιατί μας εμπλέκουν με τους δασικούς χάρτες; Οι αρμόδιοι έχουν χαθεί στη μετάφραση των νόμων. Αναρωτιόμαστε γιατί τέτοια ιδιοκτησιακά προβλήματα δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές, π.χ. στη Μαγνησία; Μήπως οι τοπικές δασικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ένα πρόβλημα εκ του μη όντος;» αναφέρει ο κ. Τσεργάς και καταλήγει με τις συνέπειες, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση: Θα χάσουμε τις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε, θα χάσει και ο ΕΛΓΑ τις εισφορές που καταβάλλουμε, ενώ κάποιοι νέοι αγρότες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών» και δήλωσαν τις επίμαχες εκτάσεις, κινδυνεύουν να απενταχθούν απ' αυτό.

Γ. Ρούστας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass