Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020:

Αγροτικά έργα 1,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη προκηρυχθεί

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:46

Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν χθες το βράδυ ενώ παράλληλα έγινε εκτενής ενημέρωση των παρευρισκομένων αγροτών για ζητήματα που τους αφορούν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου, την έναρξη της οποίας κήρυξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης με ομιλία με τίτλο «Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020-Ευκαιρία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου-Ομάδες Παραγωγών»,

Το ενδιαφέρον της ημερίδας όπως είναι φυσικό προκάλεσε την προσέλευση πολλών αγροτικών στελεχών της ευρύτερης περιοχής και αγροτών.

Στη συνδιοργάνωση που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Δήμο Τυρνάβου χαιρέτισε αρχικά ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης ο οποίος αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της ημερίδας ενώ σημείωσε με έμφαση ότι ο Δήμος Τυρνάβου έχει στενή και εποικοδομητική συνεργασία με τον υφυπουργό κ. Β. Κόκκαλη. Επίσης ο κ. Σαρχώσης ενημέρωσε το ακροατήριο ότι ο Δήμος Τυρνάβου έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού του Δήμου Τυρνάβου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Στόχου της χώρας και του Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

Μάλιστα παρέδωσε στον υφυπουργό ολοκληρωμένη πρόταση.

Στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι η ημερίδα στον Τύρναβο είναι η καταλληλότερη ως προς τον συγχρονισμό της με την ενεργοποίηση του νέου ΠΑΑ και κατ΄ αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των παραγωγών και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ως προς τις δυνατότητες και τις προοπτικές αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών που αυτό προβλέπει για επενδυτικές και άλλες δράσεις.

 Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες που συνιστούν τον οδικό χάρτη για τον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εξυπηρετηθούν από τα μέτρα και τις δράσεις του νέου Προγράμματος που έχει ξεκινήσει δυναμικά σημειώνοντας ότι με τη συνεισφορά όλων θα αποτελέσει μια δημιουργική και παραγωγική περίοδο ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου.

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2015, διαθέτει πόρους της τάξης των 6 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενθάρρυνση επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση τόσο των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, όσο και των διαπιστωμένων αναγκών και απαιτήσεων όπως διαμορφώνονται μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό-διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Επίσης ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και η ελληνική ύπαιθρος γενικότερα, προσδοκά πολλά από το νέο Πρόγραμμα, στην κατεύθυνση χρηματοδότησης των μεγάλων αναγκών, που ιδιαίτερα μέσα στην κρίση έχουν δημιουργηθεί, αναγκών που αφορούν τόσο σε ιδιωτικές επενδύσεις όσο και σε δημόσιες υποδομές.

Με αυτή τη λογική παρέμβασης, η αναπτυξιακή προσέγγιση του νέου ΠΑΑ μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στα βασικά ζητούμενα για την αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, που είναι:

-Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η οικοδόμηση κλαδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τομέα των υπηρεσιών, για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της εγχώριας παραγωγής,

-Η αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στον ρόλο που διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας στο ΑΕΠ, στην απασχόληση, στις εξαγωγές, στην περιφερειακή ανάπτυξη, με τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις,

-Η οργανική ένταξη του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της υπαίθρου, και

-Η ενίσχυση των δυνατοτήτων για συμπληρωματικές οικονομικές δραστηριότητες εκτός πρωτογενούς τομέα στις αγροτικές περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτού του συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού μας, έχουμε ήδη ενεργοποιήσει στο νέο ΠΑΑ, σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα, όπως οι νέοι γεωργοί, η μεταποίηση, οι γενετικοί πόροι, η κατάρτιση των νέων γεωργών, η εξισωτική αποζημίωση, η αγροτική οδοποιία, η βιολογική γεωργία, έχει προδημοσιευτεί το μέτρο των σχεδίων βελτίωσης και της νιτρορύπανσης, ενώ έχουν εγκριθεί και τα τοπικά προγράμματα LEADER που σύντομα θα προκηρυχθούν, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι επενδυτικές δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν.

Με άλλα λόγια, στο σύντομο διάστημα από την έγκριση του νέου ΠΑΑ μέχρι σήμερα, το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί σε προσκλήσεις νέων μέτρων και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 55% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Αντίστοιχη καλή πορεία έχουν και οι πληρωμές του νέου ΠΑΑ με τη μέχρι σήμερα απορρόφηση πόρων να ανέρχεται σε πάνω από 22%, πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα και κατευθυνθεί στον πρωτογενή τομέα.

Συνολικά στην τριετία 2015-2017 οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί από το ΠΑΑ, είναι οι υψηλότερες κατ΄ έτος της τελευταίας δεκαετίας συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Τέλος σημείωσε ότι σημαντική στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση στο νέο ΠΑΑ αποτελεί η εκχώρηση του 37% των πόρων του Προγράμματος στις Περιφέρειες, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη αποκέντρωση, με μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ εξασφαλίζεται και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στην επιλογή των παραγωγικών κλάδων που θα προτεραιοποιηθούν στη βάση των μελετών έξυπνης εξειδίκευσης (RIS) κάθε Περιφέρειας και των αντίστοιχων κριτηρίων επιλογής.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση που έγινε από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ κ. Ν. Μανέτα, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ κ. Π. Πυριοβολή και την προϊσταμένη του Τμήματος Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας κ. Μ. Τσάρα.

Τέλος έγιναν ερωτήσεις και συζήτηση μέχρι αργά το βράδυ.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass