ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Στο προσκήνιο υδατοκαλλιέργειες και σαλιγκαροτροφία

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2017 22:08

Θέματα εκτροφής και διαχείρισης αγροτικών ζώων καθώς και θέματα εκτροφής-υδατοκαλλιεργειών αναλύθηκαν διεξοδικά από επιστήμονες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας του 32ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο «Χατζηγιάννειο» της Λάρισας.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Ζωικής Παραγωγής, που μίλησαν χθες για τη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων εκτροφής προβάτων και αιγών, «από την ανάλυση του συστήματος διατροφής προκύπτει ότι η συμπληρωματική διατροφή των αιγοπροβάτων διαρκεί από 9 έως 12 μήνες, το 82,30% των εκμεταλλεύσεων χορηγεί απλές ζωοτροφές (π.χ. αραβόσιτος, σίτος, κριθή) και ένα μεγάλο ποσοστό (71,13%) χορηγεί τυπικό σιτηρέσιο, το οποίο, κατά μέσο όρο, περιλαμβάνει: σανό ψυχανθών (47,09 κιλά), άχυρα αγρωστωδών (16 κιλά) και συμπυκνωμένες ζωοτροφές (177 κιλά\κεφαλή\έτος).

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στη Θεσσαλία, ειπώθηκε ότι «η θεσσαλική ενδοχώρα διατηρεί σημαντικά πλεονεκτήματα για την εκτροφή υδρόβιων οργανισμών γλυκού νερού: επάρκεια νερού καλής ποιότητας, ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες, εξειδικευμένο ανθρώπινο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό, ύπαρξη πρώτων υλών και γεωργικών υποπροϊόντων (καρποί, ό κλπ.), ύπαρξη κέντρων διάθεσης και διανομής, χρηματοδότηση για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων υδατοκαλλιέργειας.

Τέλος ως προς τη σαλιγκαροτροφία, που τόσο διαφημίστηκε αλλά στην πορεία το ενδιαφέρον των παραγωγών ατόνησε, στο Συνέδριο αναφέρθηκε πως «στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία υπήρξε μια εκτεταμένη εγκατάσταση εκτροφείων σαλιγκαριών, που όμως δημιουργήθηκαν χωρίς σχεδιασμό, τεχνογνωσία και υποστήριξη, αγνοώντας παράλληλα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Παρά τα όποια προβλήματα, η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την εξωστρεφή ανάπτυξη του κλάδου, με τελικά προϊόντα που θα διαθέτουν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και διεθνή αναγνωρισιμότητα».

*Σήμερα Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στην πρώτη συνεδρία (8:30-10:30) θα αναπτυχθούν θέματα διατροφής ζώων και πτηνών, στη δεύτερη (11:00-12:00) διατροφής σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων και στην τρίτη (12:00-13:45) θέματα φυσιολογίας και γενετικής των αγροτικών ζώων.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass