Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2017 22:18
Όταν ο σπόρος έχει κέφια Όταν ο σπόρος έχει κέφια

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ζέστη, υγρασία και νεφώσεις σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο στον Νομό Λάρισας, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα θα σημειωθεί αλλαγή του σκηνικού, καθώς αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία σε πτώση (17-19 βαθμούς Κελσίου). Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την Τρίτη με αυξημένες συννεφιές και βροχές, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (15-17 βαθμούς Κελσίου). Συννεφιές την Τετάρτη, αλλά στη συνέχεια (Πέμπτη-Παρασκευή) ο ήλιος θα παίζει κρυφτό με τα σύννεφα. Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός στις 28 Οκτωβρίου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ’s της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για το 2017. Επίσης σε νέα πληρωμή προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 26.255 δικαιούχους, το διάστημα από 12 ως 13 Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό που κατεβλήθη ανέρχεται σε 20.777.466,30 ευρώ και αφορά κυρίως πρόωρη συνταξιοδότηση, βιολογική γεωργία και βελτίωση στην παραγωγή και εμπορία μελιού.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 13.323.633,99 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σήμερα Παρασκευή σε 54.688 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν: Α. σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια έτους 2016 – Πρόκειται για τμηματική καταβολή (9%) του υπολοίπου αποζημιώσεων για τις οποίες έχει ήδη καταβληθεί το 80%. Β. σε εκκαθαρίσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια που συνέβησαν το πρώτο δίμηνο 2017 – Πρόκειται για τμηματική καταβολή (80%) αποζημιώσεων. Γ. εκκαθαρίσεις ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο που συνέβησαν εντός του 2016 και το πρώτο τρίμηνο 2017. Το 11% των αποζημιώσεων που υπολείπεται θα καταβληθεί αμέσως μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. Το αίτημα της αναθεώρησης έχει υποβληθεί και αναμένεται η υπογραφή του.

Με βάση την κατάταξη των πληρωμών που θα καταβληθούν σήμερα, το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Πέλλας όπου καταβάλλονται συνολικά 2.288.076,47 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 1.243.240,11 και ο Νομός Ημαθίας με 1.049.281,08. Στη Θεσσαλία τα χρήματα που διανέμονται είναι: Λάρισα 979.326,71, Τρίκαλα 332.419,85, Καρδίτσα 505.932,56, Μαγνησία 93.071,93 ευρώ.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Στο προσκήνιο αυτές τις μέρες τα αγροτικά προϊόντα του νομού, με τις τοπικές γιορτές να δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο στην καθημερινότητα της υπαίθρου.

-Καταρχήν σήμερα Παρασκευή στις 12 στην αίθουσα ισογείου του διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και φορείς μεταποιητικών, εν όψει της επικείμενης ενεργοποίησης των Προσκλήσεων ενίσχυσης των ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) /ΠΓΕ (προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) προϊόντων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Leader) επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού τομέα της Θεσσαλίας.

-Αύριο Σάββατο ξεκινά η 13η γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης, στη διασταύρωση της Εθνικής με το δρόμο προς Πυργετό που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τεμπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o ΔΟΠΑΠΕΠΤ και η Τοπική Κοινότητα. Η γιορτή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ενώ στους επισκέπτες θα προσφερθούν ακτινίδια και διάφορα σχετικά γλυκίσματα. Το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί στην Καρίτσα η Γιορτή Κάστανου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με συνδιοργανωτή την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΚΑΛΥΨΩ» του δήμου Αγιάς.

-Τέλος τον «μαγικό κόσμο των μανιταριών» θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν όσοι βρεθούν στην Ανατολή Αγιάς, μεθαύριο Κυριακή 22 Οκτωβρίου, καθώς οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολής-Αγιάς «Η Σελίτσιανη» διοργανώνουν την ετήσια γιορτή τους, με αναζήτηση και συλλογή άγριων μανιταριών και …μανιταρομαγειρέματα.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Και μιας ο λόγος για μανιτάρια, την εκτίμησή του ότι έως το τέλος Οκτωβρίου, ή τις αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν το... «σχολείο» οι πρώτοι συλλέκτες μανιταριών στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, διατύπωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Νίκος Ράμμος. Εντός των επόμενων ημερών θα μπουν οι υπογραφές με το νομικό τμήμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να απελευθερωθεί ποσό 12.000 ευρώ και να γίνουν οι διαδικασίες που απαιτούνται, για να «κλείσει» το κομμάτι της πιστοποίησης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΨΕΛΩΝ ΔΙΑΧΕΙΜΑΣΗΣ

Από το Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας ανακοινώθηκε ότι όλοι οι μελισσοκόμοι πρέπει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2018 να υποβάλλουν αίτηση – δήλωση κυψελών διαχείμασης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας (Θεοφράστου 27). Εξαιρούνται οι μελισσοκόμοι που θα έχουν θεωρημένο το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο από 1-09-2017 έως 31-12-2017. Αιτήσεις για κυψέλες διαχείμασης μπορούν να κατατεθούν και στο Κέντρο Μελισσοκομίας Λάρισας.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΒΛΩΝ

Τη δυνατότητα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους να νομιμοποιήσουν τις αυθαίρετες σταβλικές τους εγκαταστάσεις χωρίς πρόστιμο, προσκομίζοντας, μεταξύ άλλων, έκθεση μηχανικού και παράβολο 300 ευρώ δίνει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου. Οι αυθαίρετες κατασκευές σταβλικών εγκαταστάσεων και πρέπει να είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Μέσα από το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προώθηση του πρόβειου κρέατος «Meet the lamb» με φορέα υλοποίησης την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, που ξεκίνησε τον φετινό Μάρτη, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 120 κτηνοτρόφων έως 45 ετών, από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν πιλοτικά στο «Meet the lamb» θα αποζημιωθούν, αλλά στην ουσία η Διεπαγγελματική σχεδιάζει να παραχθεί ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας, νόστιμο και φυσικά καλύτερο από τα εισαγόμενα, το οποίο ταυτόχρονα θα βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

-Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ αναμένεται να αποφασίσει την παράταση για δύο ακόμα μήνες της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, αντί της έως τώρα προθεσμίας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

-Νέα παράταση μέχρι τις 26 Οκτωβρίου πήρε η ημερομηνία υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης για το πρόγραμμα πρώτης Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, δηλαδή για επενδυτικά σχέδια που αφορούν τυροκομεία, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, γαλακτοβιομηχανίες κ.λπ., ενώ ενεργοποιήθηκε από τις 18 του μήνα το στάδιο ηλεκτρονικής κατάθεσης του φακέλου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass