Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 29 Δεκ 2017 16:16

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Με πολύ κρύο τις πρωινές και βραδινές ώρες, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα θα αποχαιρετήσουμε το 2017 και θα υποδεχθούμε το νέο έτος.

Σε χειμερία νάρκη οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες, ο αγρότης δεν ανησυχεί και τόσο για τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, αυξημένες τοπικά, και πιθανόν να σημειωθούν λίγες βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο το κρύο το πρωί και το βράδυ θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αφού ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κάτω από τους -2 και -3 βαθμούς Κελσίου. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέτριοι και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο (12-14 βαθμούς Κελσίου) και περαιτέρω άνοδο Τρίτη και Τετάρτη.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου το Μητρώο ενεργών συνεταιρισμών και από τους 60 περίπου πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νομού συναντάμε μόνο 21 (από το νούμερο 73 ως το 94). Αν και η προθεσμία εκπνέει τέλος του χρόνου, όλα δείχνουν παράταση, καθώς αυτές τις μέρες, οι περισσότερες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ υπολειτουργούν, λόγω αδειών του προσωπικού (μέχρι τέλος του ΄17 δεν πρέπει να έχουν υπόλοιπο). Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστοί και δυναμικοί συνεταιρισμοί της περιοχής δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο Μητρώο γιατί εκκρεμεί η αλλαγή του καταστατικού, βάσει του Ν. 4386, όπως και η έγκριση του ισολογισμού. Σε άλλους το θέμα είναι τυπικό, σε άλλους ουσιαστικό. Σε Συνεταιρισμούς με τζίρο άνω του 1,5 εκατ. θα πρέπει να κατατεθεί και το πόθεν έσχες του προέδρου. 

ΓΑΛΑ 18 ΗΜΕΡΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΟΛ

Η καλή πορεία που είχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου το 2017, καθώς τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά με αύξηση τζίρου (18 εκατ. ευρώ), αύξηση του όγκου πωλήσεων και των κερδών απασχόλησε τη γενική συνέλευση των μελών του ΑΣ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Γάλακτος ΕΒΟΛ. Μεταξύ άλλων απεφασίσθη η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 500KW συνολικού κόστους 600.000 ευρώ επωφελούμενη των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με συμψηφισμό της ιδίας κατανάλωσης ρεύματος. Η επένδυση αυτή θα κατασκευασθεί στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα είναι επιδοτούμενη σε ποσοστό 50%, το δε υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί εξ ιδίων κεφαλαίων του Συνεταιρισμού και χωρίς δανεισμό. Η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου από σήμερα και θα έχει αποσβεστεί εντός διετίας. Επίσης έγινε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ.Νικήτα Πρίντζο ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή και εμφιάλωση γάλακτος χρονικής διάρκειας 18 ημερών. Το γάλα αυτό είναι ένα νέο προϊόν, το οποίο θα καλύψει τις αγορές σχεδόν όλης της ελληνικής επικράτειας, ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών.

ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), ότι κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2018 (υποβολή έως 15/5/2018) με μισθωμένα αγροτεμάχια, τα νέα ενοικιαστήρια που θα επισυναφθούν σε αυτή, θα πρέπει να έχουν τη μορφή του υποδείγματος και μέσω των οποίων θα προκύπτει ότι είναι στη διάθεση του γεωργού στις 31η Μαΐου 2018. Η αναγραφή του Α.Τ.Α.Κ. του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη, είναι υποχρεωτική. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στη δράση του Μέτρου 10 "Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα" του Π.Α.Α. 2014-2020 και είναι ενταγμένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθόλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι οι ημερομηνίες των ενοικιαστηρίων που αφορούν το έτος αιτήσεων/δεσμεύσεων 2018, πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το τρέχον έτος, σε συνέχεια του προηγούμενου ενοικιαστηρίου για το έτος αιτήσεων/δέσμευσης 2017. Π.χ. για το Μέτρο 10 (Δράση 10.1.08 – ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) για το έτος δεσμεύσεων 2018 πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον μέχρι τις 31-1-2019.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ

Στην ενεργοποίηση και της τρίτης δράσης του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης Οίνου 2014-2018 αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδοτώντας επενδύσεις στην παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων, με τις αιτήσεις να αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει τον Εθνικό Φάκελο, μαζί με το μέτρο της Αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων και το μέτρο της Προβολής Προώθησης σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, ο προϋπολογισμός του μέτρου των επενδύσεων θα ανέλθει στα 3.000.000 έως 4.000.000 ευρώ ανάλογα με την απορρόφηση από τα δύο άλλα μέτρα, σε σύνολο προϋπολογισμού του Εθνικού Φακέλου που ανέρχεται στα 24.000.000 ευρώ ετησίως. Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως την 20ή Φεβρουαρίου 2018, θα αξιολογηθούν έως την 10η Μαρτίου 2018, ενώ η τελική κατάταξη θα αναρτηθεί μετά από την υποβολή ενστάσεων στις 6 Απριλίου 2018.

ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Από 15 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης για τη γεωργοπεριβαλλοντικη δράση 10.1.04 «Μείωση ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» σύμφωνα με πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Η δημόσια δαπάνη για το έργο υπολογίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ και αφορά σε 37 περιοχές παρέμβασης. Ηλεκτρονικά θα γίνουν οι αιτήσεις στήριξης μέσω του πληροφοριακού συστήματος (ΠΣ). Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στη δράση της παρούσας υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και η υποβολή των αιτήσεων στήριξης στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M1014/.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π Ε Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις 2ης πληρωμής του έτους 2015 (μετά ενστάσεων) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη νέα πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 238.981,31 ευρώ για 126 δικαιούχους. Ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στην πληρωμή, έως 2 Ιανουαρίου στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου. Οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δε θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΒΕΝΖΙΝΗ-ΕΦΚΑ

Δύο φλέγοντα ζητήματα του αγροτικού κόσμου συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ενημέρωσε το Σώμα και ζήτησε να υπάρξει τοποθέτηση απ’ όλες τις παρατάξεις. Πρόκειται για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 14 στο 16%, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου συν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συν κάποιες άλλες κρατήσεις και θα φτάσουν σε ποσοστό 23,2% επί του εισοδήματος, που θα ισχύσουν από 1-1-2018 για τον ΕΦΚΑ και για την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, ώστε να εξισωθεί η τιμή με αυτή της βενζίνης, το οποίο αν συμβεί θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους παραγωγούς.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass