ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Σε φθίνουσα πορεία η κτηνοτροφία

* Σκληρή παρέμβαση Θ. Νασίκα για τις εισαγωγές γάλακτος

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2018 22:08

Τα βασικά προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου συζητήθηκαν χθες το πρωί σε ευρεία κοινή γενική συνέλευση με πρωτοβουλία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τυρνάβου και Περιχώρων, Αμπελώνα και Αργυροπουλίου, στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στη στυγνή πραγματικότητα που είναι η φθίνουσα πορεία της κτηνοτροφίας και του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας.

Τη γενική συνέλευση άνοιξε ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου και Περιχώρων κ. Δημήτρης Δόκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη πτώση τιμών στο γάλα ενώ ανέπτυξε το ζήτημα της ίδρυσης της Διεπαγγελματικής.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ζήσης Παρλίτσης, ο οποίος εκτός των άλλων αναφέρθηκε στις εισαγωγές γάλακτος από το οποίο γίνεται παράνομα φέτα. Επίσης ζήτησε όσοι εισάγουν γάλα και παράνομα το κάνουν φέτα να τους αφαιρεθεί η άδεια παραγωγής φέτας Π.Ο.Π. Ο κ. Παρλίτσης και με την ιδιότητα του διοικητικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται μεγάλος αγώνας για την αποκατάσταση των «ξεχασμένων» και «κομμένων» εξισωτικών των προηγουμένων χρόνων (2013 -14). Για τα χρόνια αυτά εντός του 2018 θα υπάρξουν πληρωμές.

Στη συνέχεια ο γραμματέας του συλλόγου Τυρνάβου και Περιχώρων κ. Στέλιος Σπανογιάννης αναφερόμενος στη Διεπαγγελματική είπε ότι πριν αναγνωριστεί από υπουργείο η Διεπαγγελματική της φέτας πρέπει πρώτα να ελεγχθεί το ισοζύγιο του αιγοπρόβειου.

Ακόμα ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης κατήγγειλε, χωρίς ωστόσο δημόσια να κατονομάσει «άτομο που δεν είναι κτηνοτρόφος και δεν είναι νόμιμα εκλεγμένος σε κανένα κτηνοτροφικό αλλά και μη κτηνοτροφικό τομέα ο οποίος με τηλεφωνήματα απέτρεπε κτηνοτρόφους να παρευρεθούν στη συνέλευση με σκοπό το σαμποτάρισμά της».

Ο κ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΣΙΚΑΣ

Σημαντική ήταν επίσης η παρέμβαση του πρώην δημάρχου Τυρνάβου και πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Λάρισας κ. Θανάση Νασίκα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ανύπαρκτο το κράτος δεν έχει το θάρρος να βάλει τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν τους μεγαλοτυροκόμους που εισήγαγαν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο κατά τα παράβαση των κανονισμών τυροκόμισαν και πούλησαν ως Π.Ο.Π. φέτα.

Η λαιμαργία όλων αυτών οδήγησε στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο από το οποίο θα πληρώσουν τελικά οι χιλιάδες αγνοί Έλληνες προβατοτρόφοι».

Ο κ. Νασίκας και οι παρευρεθέντες κτηνοτρόφοι καλούν την πολιτεία να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους ώστε η φέτα να γίνεται μόνο ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικά από τον υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον κ. Αποστόλου να αυξήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αφορούν στο ισοζύγιο του αιγοπρόβειου γάλακτος και εφόσον εξαλειφθεί η εισαγωγή γάλακτος για την παρασκευή φέτας Π.Ο.Π. τότε να αναγνωρίζει τη Διεπαγγελματική Φέτας κάτω από νέα βάση. Ζητήθηκε η αλλαγή της σύστασης της Διεπαγγελαμτικής και να είναι πιο αντιπροσωπευτική η συμμετοχή των τυροκόμων.

* Στην κοινή Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να γίνει συγχώνευση των κτηνοτροφικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου σε έναν ενιαίο σύλλογο και αυτό γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Ένας ενιαίος σύλλογος με 1.200 κτηνοτρόφους και με πάνω από 200.000 αιγοπρόβατα είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικό ρόλο παρέμβασης για τα κτηνοτροφικά ζητήματα σε επίπεδο χώρας.

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Με σφραγίδα ΕΛΛΑΣ τα ελληνικά κρέατα

Την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενόψει των εορτών του Πάσχα, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, από τις αρμόδιες αρχές.

Οι έλεγχοι θα αφορούν την καταγωγή ή την προέλευση των κρεάτων και έχουν ως στόχο τη διαφάνεια στην αγορά και την προστασία των ελληνικών αιγοπροβάτων.

«Ενόψει και των γιορτών του Πάσχα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά και η καλύτερη ποιότητα στη σωστή τιμή για τον καταναλωτή» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τσιρώνης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έχει εκδοθεί, τα κρέατα μπορούν να επισημανθούν «ελληνικά» μόνο εάν το κρέας έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Επίσης, θα πρέπει να φέρει σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

«Σχετικά με το ελληνικό σήμα εδώ και μήνες δουλεύουμε πάνω στον έλεγχο, την ταυτοποίηση και βελτίωση των ελληνικών φυλών», είπε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε ότι «τα επιστημονικά εργαστήρια της χώρας, σε συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς και τον ιδιωτικό τομέα, κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για την ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και επιπρόσθετα για την ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων».

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass