Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2018 22:00

Αύξηση παραγωγής στα σιτηρά

Τα μηνύματα για την παραγωγή σκληρού σιταριού στη Θεσσαλία αναφέρουν ότι φέτος θα έχουμε μια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι έως και 30%, αν και δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα από τα παιχνίδια του καιρού.

Στο νομό Λάρισας, το σκληρό σιτάρι σπάρθηκε σε 1,5 εκατ. στρέμματα κι αυτές τις μέρες θα ξεκινήσει ο αλωνισμός. Τότε θα έχουμε και ασφαλή εκτίμηση για την ποιότητα της παραγωγής. Αντιθέτως στα Τρίκαλα, μειωμένη κατά 20% εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή σιταριού (σκληρού και μαλακού). Η ποσότητα αυτή θα προέλθει από μια έκταση 17.000 στρεμμάτων, δηλαδή από λιγότερα στρέμματα σε σχέση με πέρσι, αφού η καλλιέργεια εκτεινόταν σε 23.000 στρέμματα το 2017. Το σκληρό σιτάρι θα αρχίσει να συγκομίζεται στις 15 Ιουνίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 10 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή μαλακού. Στην Καλαμπάκα το χαλάζι που έπεσε το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαΐου υπολογίζεται ότι χτύπησε περίπου 5.000 στρέμματα.

Καλές προοπτικές για τα κεράσια

Επανακάμπτει η παραγωγή στη χώρα, καθώς σημειώνονται καλές προοπτικές για τις τιμές στις εξαγωγές. Ωστόσο σοβαρά προβλήματα έφεραν οι βροχοπτώσεις του Μαΐου στις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες κερασιών (Μπουρλά κ.α.). Αν και οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν σε καλά επίπεδα οι ζημιές στην ποιότητα είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες ποικιλίες οι οποίες είναι κυρίως εξαγώγιμες και είναι πολύ καλής ποιότητας. Σύμφωνα με τον κ. Σιμούλη από την Αγιά «στα πρώιμα το προϊόν είναι υποβαθμισμένο, λόγω των βροχοπτώσεων, ενώ το μαλακό πέρασε δύσκολα, ξεκινώντας με μια τιμή 50 λεπτών και φθάνοντας λίγο πάνω το 1 ευρώ. Το 2017 οι εκτάσεις που σπάρθηκαν στη χώρα μας έφθασαν τις 142.710, με την παραχθείσα ποσότητα να φθάνει τους 85.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές κυμάνθηκαν στους 15.515τ.

Σκοντάφτει στη μεταφορά η μηδική

Άρχισαν πριν από λίγες ημέρες οι κοπές για το δεύτερο χέρι μηδικής στις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς να λείψουν τα προβλήματα, λόγω των βροχοπτώσεων του Σαββατοκύριακου. Σε αρκετά τμήματα της Θεσσαλίας, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν να κόβουν μετά του Αγίου Πνεύματος. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται μεταξύ 12 και 15 λεπτών το κιλό, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα, τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων, που «χτυπάει» αναμφίβολα στη ζήτηση για το προϊόν. Πρόσθετο πρόβλημα, αλλά παροδικό –ελπίζουν οι αγρότες-αποτελεί η ραγδαία αύξηση τιμών στο πετρέλαιο κίνησης, που ανεβάζει τα κοστολόγια και τα μεταφορικά.

Εως και 600 κιλά/στρ. τα κριθάρια στον νομό

Μια καλή παραγωγικά χρονιά εκτιμούν ότι θα έχουν οι παραγωγοί και οι παράγοντες της αγοράς του κριθαριού λίγο πριν από τον θερισμό, με αποδόσεις που θα ξεκινήσουν πάνω από τα 300 κιλά/στρέμμα και αναμένεται να φτάσουν τα 500-600 κιλά στα «δυνατά» χωράφια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο η τιμή παραγωγού όσο και οι εκτάσεις, δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές «παίζουν» στα 15-16 λεπτά/κιλό με την εξαίρεση ορισμένων συνεταιρισμών που προσπαθούν να βοηθήσουν τον παραγωγό, προσφέροντας 1-2 λεπτά παραπάνω, ενώ οι εκτάσεις ανέρχονται στα 1,3 εκατ. στρέμματα. Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της τιμής παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα παίζουν οι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου κριθαριού που την τελευταία διετία αποτελούν το 1/3 της συνολικής ποσότητας, που αξιοποιείται για ζωοτροφές. Το κριθάρι αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά δημητριακό σε ποσότητα που μπαίνει στα σιτηρέσια των παραγωγικών ζώων, μετά το καλαμπόκι, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% της μέσης διατροφής. Να σημειωθεί πως σε λίγες μέρες ξεκινά η συγκομιδή, με τις προβλέψεις να μιλούν για καλύτερες αποδόσεις από πέρσι, προσιτό κόστος παραγωγής και την ελπίδα να μείνει κάτι στην τσέπη. Επίσης φαίνεται να κερδίζει έδαφος η συμβολαιακή και στο κτηνοτροφικό κριθάρι.

Αρχισε η συγκέντρωση στο σιλό Αγ. Δημητρίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ενημερώνει τους παράγωγους της περιοχής ότι άρχισε τη συγκέντρωση κριθαριού εσοδείας 2018 στο σιλό Αγ. Δημητρίου, από χθες το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, θα δοθεί προκαταβολή 0,15 ευρώ/κιλό, ενώ η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, όταν και θα έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα τιμή αγοράς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραλαβή του προϊόντος είναι η προσκόμιση των σχετικών φορολογικών παραστατικών (δελτίο αποστολής), εάν και εφόσον είναι υπόχρεοι στην τήρηση βιβλίων. Τα σχετικά τιμολόγια θα προσκομίζονται στα γραφεία της ΕΒΟΛ κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αρχής γενόμενης από την Τρίτη 5 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές. Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλεφωνά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, 24210-95638 ή στο τηλέφωνο του κου Γαλόγαυρου 6936-516292

Υποχωρεί η τιμή της ρίγανης

Σταδιακή µείωση καταγράφει την τελευταία τριετία η τιµή της ρίγανης, γεγονός που αποδίδεται στη σηµαντική αύξηση της παραγωγής που έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία αποθεµάτων. Με τη νέα συγκοµιδή να ξεκινάει τον Ιούνιο, οι πρώτες προσφορές που συζητούνται αυτές τις µέρες κινούνται περί το 1,20 ευρώ/κιλό από το χωράφι, ενώ πέρσι η αγορά ξεκινούσε από τα 1,60 ευρώ και πρόπερσι 1,80 ευρώ. Το προϊόν α΄ ποιότητας που πωλείται σαν άρτυµα πιάνει καλύτερη τιµή σε σχέση µε αυτό που πάει στη µεταποίηση και συγκεκριµένα για την παραγωγή ριγανέλαιου.

Πυκνή συννεφιά, άπνοια και 30άρια

Σήμερα Τρίτη πυκνή συννεφιά, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ άπνοια θα επικρατεί την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει στους 33 βαθμούς κελσίου. Την Πέμπτη, τελευταία μέρα του Μάη υπάρχει μικρή πιθανότητα για σποραδικές βροχές, τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται πάνω από τους 30β.

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass