«ΝΑΙ» ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θα χάσουμε επιδοτήσεις πολλών δισ. ευρώ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:07

 

 

Για «Αρμαγεδδώνα» που θα έρθει στην ελληνική γεωργία, και θα ισοπεδώσει τα πάντα αν επικρατήσει το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάνουν λόγο σε ανακοινώσεις και δηλώσεις τους εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και παραγωγικών οργανώσεων, οι οποίοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ενώ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, καθώς κάθε λεπτό που περνά οι συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή είναι αρνητικές και δυσαναπλήρωτες.

Η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, οι κλειστές τράπεζες και η έλλειψη ρευστότητας έχουν οδηγήσει αγρότες και κτηνοτρόφους σε απόγνωση, ενώ στις ανακοινώσεις/ δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι τους κάνουν λόγο για δισ. ευρώ που θα χαθούν από την ελληνική αγορά στην περίπτωση που αποχωρήσουμε από το ευρώ, με αποκορύφωμα τα 20 δισ. ευρώ (14 δισ. ευρώ οι άμεσες ενισχύσεις και 6 δις ευρώ από το ΠΑΑ) μόνο για την επόμενη 6ετία (2015-2020) των επιδοτήσεων.

Κραυγή αγωνίας και από τον γεωτεχνικό κόσμο του νομού, καθώς τα καταστήματα με αγροεφόδια και λιπάσματα ελλείψει χρημάτων δεν προχωρούν ούτε σε προμήθειες, ούτε σε εφοδιασμό της αγοράς. Και όλα αυτά τη στιγμή που, στη βαμβακοκαλλιέργεια τουλάχιστον, εγκυμονεί ο κίνδυνος του πράσινου σκουληκιού, που μπορεί εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα να τινάξει στον αέρα όλη τη σοδειά.

Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, όπως εκφράζεται από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, η οποία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «ο φόβος που καλλιεργούν οι Ευρωλάγνοι συνεταίροι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για την απώλεια των ήδη κουτσουρεμένων επιδοτήσεων κρύβει την πραγματικότητα που είναι δυσάρεστη για τον αγρότη εντός ΕΕ».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Για απώλεια δισ. ευρώ από τις επιδοτήσεις κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναφέρει ότι «από τη στιγμή που η χώρα δεν θα μπορεί να καταβάλει, ελλείψει χρημάτων την εθνική συμμετοχή στα προγράμματα της πώς θα ξεκινήσουν αυτά; Διότι η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν πρώτα πλήρωνε η Ελλάδα τη συμμετοχή της και εν συνεχεία (συνήθως μετά από 3-4 μήνες) εισέπραττε την κοινοτική συμμετοχή σε ποσοστό 95%. Οι επιδοτήσεις τυπικά μπορούν να καταβάλλονται, αλλά ουσιαστικά δεν θα φθάνουν ποτέ στην τσέπη του αγρότη, καθώς θα παρακρατούνται εις χείρας τρίτων. Μπορεί η Μεγ. Βρετανία να είναι εκτός Νομισματικής Ένωσης, αλλά λαμβάνει επιδοτήσεις, λόγω αντισταθμιστικών, ενώ η υπό ένταξη Βουλγαρία λαμβάνει μέρος των επιδοτήσεων. Είναι εξοργιστικό οι χώρες των Βαλκανίων να αγωνίζονται να μπούνε στην Ευρώπη κι εμείς που είμαστε μέσα να θέλουμε να φύγουμε».

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κάθε λεπτό που ισχύει η οικονομική ασφυξία και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να ζώα να πεθάνουν από ασιτία. Είναι απαράδεκτο πέρυσι να χάνουμε τα ζώα μας από τον καταρροϊκό πυρετό και φέτος επειδή δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε ζωοτροφές. Η κυβέρνηση την προηγούμενη βδομάδα, μας εγγυήθηκε ανοικτές τράπεζες και σήμερα αυτές είναι κλειστές. Με 60 ευρώ ημερήσιο όριο ανάληψης ποιες ανάγκες να ικανοποιήσουμε πρώτα, των οικογενειών μας ή των ποιμνιοστασίων μας; Πηγαίνουμε στα βενζινάδικα να βάλουμε βενζίνη και αρνούνται να μας φουλάρουν τα αγροτικά μας αυτοκίνητα. Πώς θα πάμε στις μονάδες μας, όταν οι περισσότερες απ’ αυτές απέχουν πολύ από τα σπίτια μας. Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τους ηρωισμούς, να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον αντιπολίτευση να καταγγέλλει την Ευρώπη και να βρει λύση για να χάσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΘΕΣ-ΓΑΛΑ

Η έκφραση της προσωπικής άποψης του καθενός από εμάς, για τις κρίσιμες εξελίξεις στη χώρα μας, αποτελεί χρέος προς την πατρίδα, χρέος προς τα παιδιά μας. Και η θέση μου είναι σαφής: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, το ευρώ είναι το νόμισμα της χώρας. Τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαταράξει αυτή την πορεία. Σήμερα, πέραν όλων όσων διακυβεύονται, οφείλουμε ως λαός, ως έθνος να επιδείξουμε ψυχραιμία και ενότητα. Να αποφύγουμε την εθνική διαίρεση και να βάλουμε τα δυνατά μας για να λειτουργήσει ξανά η χώρα. Ωστόσο το βαθύ και ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι ούτε το νόμισμα ούτε το χρέος. Είναι η έλλειψη παραγωγής και μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Για αυτά οφείλουμε να παλέψουμε, όχι το επόμενο διάστημα, αλλά άμεσα. Και αυτό ας το ακούσουν και ας το αξιολογήσουν επιτέλους όλες οι πολιτικές ηγεσίες σε Ευρώπη και Ελλάδα. Το ναι, όταν συνοδεύεται από εθνικούς στόχους, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ποτέ υποταγή.

* Τον κίνδυνο να μείνουν ασυγκόμιστα τα νωπά προϊόντα στις δεντρώδεις καλλιέργειες της επαρχίας Τυρνάβου επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων «ΓΑΙΑ Φρούιτ» Χρήστος Τασούλας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχεί στην αγορά και φυσικά στην τσέπη τους δεν τους επιτρέπει να καταβάλουν άμεσα τα μεροκάματα στους εργάτες γης, οι οποίοι απαιτούν «τα χρήματα εδώ και τώρα», φοβούμενοι τις αυριανές εξελίξεις. «Έτσι βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα και πολύ σύντομα να χαλάσουν, ενώ ακόμη και αν βρεθεί λύση με τη συγκομιδή τους, δεν υπάρχει κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον και τα προϊόντα θα ξεμείνουν στα ψυγεία, όσα μπορούν να δεχτούν οι αποθηκευτικοί χώροι» καταλήγει ο κ. Τασούλας.

* Και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίας επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της τούτες τις κρίσιμες στιγμές και καλεί όλους τους αγρότες και όλους τους πολίτες να υπερψηφίσουν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στο όχι της καταστροφής, της αβεβαιότητας, της αποσταθεροποίησης. Η λάθος εκτίμηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης και η αδυναμία της να φέρει εις πέρας το έργο της, η έπαρση του συνόλου της κυβέρνησης και η κατώτερη των περιστάσεων διοικητική επάρκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, μας έφεραν προ απίστευτων καταστάσεων. Μία είναι η λύση στα αδιέξοδα που έφεραν. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ψηφίσουμε με αποφασιστικότητα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και στις 6 Ιουλίου να βάλουμε αρχή για την ανασυγκρότηση της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και πρέπει να γίνει η τροφός και οδηγός της Ευρώπης.

Η ΠΑΣΥ

Την άλλη όψη του νομίσματος παρουσιάζει η ΠΑΣΥ η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Εδώ και 5 χρόνια με τα μνημόνια διαρκείας των Ε.Ε-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τη συμφωνία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στρατηγική συμφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και της Νεοναζιστικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, ο λαός μας ματώνει και πληρώνει την κρίση για την οποία δεν ευθύνεται. Φτάνει πια! Οι τσέπες μας άδειασαν, το εισόδημά μας εξανεμίζεται, μας οδήγησαν στη φτώχεια, μας οδηγούν στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα. Δεν θα πληρώσουμε άλλο πια την κρίση και την πολιτική τους. Μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής εξελίσσεται μια τεράστια εκστρατεία φόβου, τρομοκρατίας και ψεύτικων εκβιαστικών διλημμάτων. Με ωμό εκβιασμό θέλουν το λαό μας να επιλέξει μόνος του το μνημόνιο που θα τον δέσει χειροπόδαρα. Ο φόβος που καλλιεργούν οι Ευρωλάγνοι συνεταίροι του ΝΑΙ και του ΟΧΙ για την απώλεια των ήδη κουτσουρεμένων επιδοτήσεων κρύβει την πραγματικότητα ότι αυτές δίνονταν για να πέσει στα «μαλακά» η σταδιακή μετάβαση από τον «εθνικό» προστατευτισμό στην καπιταλιστική ενοποίηση της ΕΕ και τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια. Ότι από τις επιδοτήσεις πάνω από το 70% του συνολικού ποσού παίρνουν οι μεγαλοαγρότες που αποτελούν το 10% του συνολικού αγροτικού πληθυσμού που παίρνει ενισχύσεις. Για αυτό μας βάζουν να επιλέξουμε ανάμεσα στον λύκο και την αρκούδα, είτε ψηφιστεί το ΝΑΙ, είτε το ΟΧΙ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκύψει μνημόνιο με τη συγκατάθεση του λαού. Η ΠΑΣΥ καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, συγκροτώντας νέους Αγροτικούς Συλλόγους, δυναμώνοντας όσους υπάρχουν».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass