Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΘΕΩΡΕΙ «ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» (!) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Με υπογραφή Αλ. Τσίπρα τέλος στο αγροτικό πετρέλαιο

* Ο πρωθυπουργός αποδέχεται έως το τέλος του 2017 να εξισωθεί η φορολογική μεταχείριση των αγροτών με τους επιχειρηματίες

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2015 8:08
Το σχετικό εδάφιο για τους αγρότες από την επιστολή του κ. Αλ. Τσίπρα προς τους θεσμούς Το σχετικό εδάφιο για τους αγρότες από την επιστολή του κ. Αλ. Τσίπρα προς τους θεσμούς

 

Τέλος στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των αγροτών βάζει με την υπογραφή του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στη νέα επιστολή που απέστειλε προχθές στους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Αλ. Τσίπρας δεσμεύεται μεταξύ άλλων για «σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής μεταχείρισης των αγροτών (συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο diesel) μέχρι το τέλος του 2017».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως το τέλος του 2017

- Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

- Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 28%.

- Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

- Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.

- Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί:

-Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

- Τριπλασιασμό εισφορών στον ΟΓΑ και εξομοίωσή τους μ’ αυτές που ισχύουν σε άλλα ταμεία.

- Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.

-Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.

Βεβαίως, με βάση τη νέα επιστολή του κ. Αλ. Τσίπρα, η κατάργηση θα γίνει σταδιακά «έως το τέλος του 2017», δηλαδή δεν προσδιορίζεται χρονικά το πότε: θεωρητικά μπορεί να αρχίσει φέτος και να ολοκληρωθεί το 2017, μπορεί όμως οι αλλαγές να επισπευστούν και να ολοκληρωθούν για παράδειγμα εντός του 2016 αν οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν. Αυτό σε οικονομικό επίπεδο.

Σε πολιτικό ο χρονικός ορίζοντας των 2,5 ετών δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ισχυριστούν ότι ως τότε, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, μπορεί να βρεθούν άλλα μέτρα ισοδύναμα.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ 24ΩΡΟΥ

Είναι πάντως αξιοσημείωτο αν όχι πρωτοφανές ότι την ώρα που έστειλε την επιστολή του στους θεσμούς ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο αρμόδιος για τη γεωργία αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου δήλωνε ακριβώς το αντίθετα!

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τη λίστα των προαναφερθέντων μέτρων, ο κ. Β. Αποστόλου προέτρεψε τους αγρότες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής λέγοντας: «Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο. Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψή της. Θα πουν λοιπόν ένα βροντερό και περήφανο όχι, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επισήμανε όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα:

«Εδώ και έξι μήνες η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονταν μετά από 5 χρόνια μνημονιακών πολιτικών, προχώρησε σε μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης, όπως η μείωση στο μισό της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες, στην καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 € για τις αγροτικές επιδοτήσεις και στην πλήρη εξαίρεση των αποζημιώσεων από την φορολόγηση.

Οι δανειστές όμως ζητούν αίμα, υποδεικνύοντας στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που για τους αγρότες είναι ταφόπλακα.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ λένε ναι στη συμφωνία – ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ λένε ναι στα παραπάνω μέτρα για τους αγρότες, συντασσόμενοι με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών που ζητούν την υποταγή και την καταστροφή της χώρας».

ΜΑΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass