Ποσό 45 εκατ. για δωρεάν ζώα και στάβλους

Θα καταβληθεί σε πληγέντες κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 20 Νοε 2023 13:45

Στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, προβλέπεται ότι από το Μέτρο 5.2, με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν για τη δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Επίσης, από το ίδιο πρόγραμμα θα καταβληθούν κονδύλια για την ανακατασκευή ή κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών στάβλων στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία. Δωρεάν θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς οι γεωπόνοι - μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥΠΑΑΤ. Το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας αναμφίβολα υπέστη σοβαρές απώλειες από τις πλημμύρες της θεομηνίας «Daniel». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, έχασαν τη ζωή τους 84.528 αιγοπρόβατα, 7.963 βοοειδή και 23.131 χοίροι. Ο στόχος είναι η απόκτηση μικρών και όχι ενήλικων θηλυκών, την περίοδο του Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2024. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και αυτό γιατί θα αρχίσουν να γίνονται παραγωγικά τον Δεκέμβριο του 2024. Θα υπάρχουν επιτροπές, που θα ελέγχουν ότι τα ζώα είναι κατάλληλα για αγορά, θα είναι υπεύθυνες για τυχόν υπερχρεώσεις, ενώ θα δίνουν και το τελικό «οκ» για το αν μια σταβλική εγκατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα ζώα. Η προμήθεια των ζώων θα γίνει από συνεταιρισμούς και παραγωγικές μονάδες που θα υποδείξει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις και αυτές να καλύπτουν κάθε κτηνοτροφικής εγκατάστασης που έχει η κάθε περιοχή. Στο ίδιο καθεστώς θα υπαχθεί και η επαναδημιουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν στη Θεσσαλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass