ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Πάει πίσω η επιστροφή πετρελαίου

Το ΥπΟικ. σχεδιάζει την καταβολή χρημάτων κοντά στα Χριστούγεννα

Δημοσίευση: 27 Νοε 2023 14:35

Τι και αν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει τους αριθμούς IBAN των δικαιούχων αγροτών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Το ΥΠΑΑΤ διαβίβασε τη λίστα δικαιούχων στην ΑΑΔΕ, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δεν βιάζεται και φέρεται να σχεδιάζει την καταβολή των χρημάτων κοντά στα Χριστούγεννα!

 

Γιατί είναι ανάρπαστο
και ακριβό το ελαιόλαδο
Δάκος και καιρός μείωσαν δραματικά τη φετινή παραγωγή
*Στο φουλ δουλεύουν τα ελαιουργεία της Θεσσαλίας

ladi.jpg

Μεγαλύτερη αποδεικνύεται τελικά η μείωση της αρχικής εκτίμησης για την παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και η παρουσία του δάκου, μαζί με άλλους εχθρούς της ελιάς οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις, καθιστώντας δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών, κυρίως ως προς την προμήθεια του ελαιολάδου. Η μείωση σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται σχεδόν 50%. Λιγότερο το ελαιόλαδο που παρήχθη φέτος σε όλη την Πελοπόννησο, δεύτερη χρονιά κακών επιδόσεων για την Αττική, έως και 70% φτάνουν οι μειώσεις στη Δυτική Ελλάδα, μία από τις χειρότερες χρονιές στα νησιά του Ιονίου, πτώση ακόμη και 90% καταγράφει η Στερεά Ελλάδα, ίσως στο χαμηλότερο επίπεδο από πότε τα Δωδεκάνησα.
ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ
*Στο φουλ δουλεύουν τα ελαιουργεία της Θεσσαλίας για την παραγωγή λαδιού, καθώς η συγκομιδή ελιάς κορυφώνεται σε μία χρονιά όψιμη, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ μειωμένες παραγωγές. Μείωση που οφείλεται αφενός στην κλιματική κρίση, αφετέρου στην περσινή υπερπαραγωγή, η οποία φέτος επηρέασε αρνητικά το δέντρο. Στον νομό Λάρισας, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρη Σταυρίδη «το πρόβλημα του δάκου ήταν έντονο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν 6 ψεκασμοί. Σε συνδυασμό με τη μερική καρποφορία, ο δάκος χτύπησε τους λίγους καρπούς στα δέντρα, με αποτέλεσμα οι φετινές προσδοκίες να είναι αισθητά μειωμένες. Ουσιαστικά δεν θα παραχθούν πάνω από 600 τόνοι λαδιού, σε σχέση με τους 1.800 πέρυσι. Μειωμένη είναι και η περιεκτικότητα της ελιάς με αποτέλεσμα ο παραγωγός να χρειάζεται 10 κιλά ελιές για να παράξει 1 κιλό λάδι (πέρυσι η αντίστοιχη αναλογία ήταν 7 προς 1). Η μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται στον Δήμο Τεμπών, ενώ κάπως καλύτερα τα πράγματα είναι στα παράλια του Δήμου Αγιάς και σε συγκεκριμένες κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου.
Στον Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟ Νίκο Λιάνο «πραγματοποιήθηκαν 5 ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου (ο τελευταίος τέλος Οκτωβρίου), κυρίως στο Ανατολικό Πήλιο, καθώς στο βορειανατολικό υπήρξε έντονη ακαρπία και δεν χρειάστηκαν πολλοί ψεκασμοί. Η οξύτητα είναι ανεβασμένη (υψηλόβαθμη), ενώ αρκετοί παραγωγοί δεν βιάζονται να συγκομίσουν, περιμένοντας να μαυρίσει η ελιά και να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα, καθώς μέχρι τώρα λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων παρατηρείται αρκετό νερό στον καρπό. Φέτος εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για 1 κιλό λάδι, 9 κιλά ελιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι χρειάζονται έξι κιλά.

 

Προβληματισμός για το βαμβάκι και τα μήλα
Λόγω πλημμυρών και χαμηλών εμπορικών τιμών

mila.jpg

Έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών του θεσσαλικού κάμπου αναφορικά με το μέλλον της καλλιέργειας, λόγω χαμηλής εμπορικής τιμής αλλά και των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν τη Θεσσαλία. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή και του δεύτερου χεριού στο βαμβάκι με τις αποδόσεις να είναι απογοητευτικές, καθώς οι περισσότεροι έχουν συλλέξει από 60 έως 200 κιλά. Όσοι μάλιστα εκτιμούσαν ότι τα κιλά από το δεύτερο χέρι θα είναι λιγότερο από 10, δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία της συγκομιδής καθότι αυτή ήταν ασύμφορη. Με τα σημερινά δεδομένα με τιμή κάτω από 70 λεπτά και μέση απόδοση 400 κιλά, η καλλιέργεια για το 2024 καθίσταται ασύμφορη. Εάν δεν υπάρξουν εκείνες οι πρωτοβουλίες, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από τους εκκοκκιστές για την πραγματική στήριξη των παραγωγών η στροφή προς τις ξηρικές καλλιέργειες και ιδιαίτερα στο σιτάρι αναμένεται να είναι μαζική, με ιδιαίτερες αρνητικές συνέπειες για την τοπική και εθνική οικονομία. Επιπλέον οι παραγωγοί αναμένουν από το Υπουργείο την απόφαση να μειωθεί οριζόντια η ηρτημένη κατά 30% για να μην υπάρχουν προβλήματα με την συνδεδεμένη και έχουν επιπλέον απώλειες στο εισόδημά τους.
ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΛΑ
Ανάλογο σκηνικό και στα μήλα. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συγκομιδή και των όψιμων ποικιλιών στα μήλα σε μία προβληματική χρόνια. Στην Αγιά ολοκληρώθηκε συλλογή της ποικιλίας fuji, κλείνοντας έτσι και τον κύκλο της φετινής καλλιέργειας. Η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 30% λόγω βροχοπτώσεων και ζημιών από ασθένειες. Όσον αφορά στις τιμές, τα πράσινα μήλα κυμαίνονται στα 50 με 55 λεπτά τα κόκκινα στα 40 με 45 λεπτά. Τιμές που δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στο μεταξύ ο Συνεταιρισμός «Κίσσαβος» Αγιάς προβληματίζεται με τις εξαγωγές κυρίως σε χώρες με τις οποίες συνεργάζονταν στο παρελθόν, όπως Αίγυπτο και Ιορδανία, καθώς λόγω εσωτερικών προβλημάτων δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον.

 

  Χρόνιες οι δυσκολίες των ΤΟΕΒ
Συναντήσεις Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με διοικήσεις τους
* Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων Τρικάλων

AGROTIKA_EFODIA1.jpg

 

Συνάντηση μεAGROTIKA_EFODIA.jpg τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια, με τη συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, να καταγραφούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες και να εξεταστεί ο ρόλος τους στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Θεσσαλίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι γ.γ. του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων. Προβληματισμένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής για όσα διημείφθησαν στη συνάντηση, καθώς είναι διάχυτος ο κίνδυνος να μπουν υδρόμετρα στα χωράφια και να χαθεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας των ΤΟΕΒ. «Ίσως χαθεί ο ανταποδοτικός μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των ΤΟΕΒ, καθώς με πρόσχημα τον κατακερματισμό τους και των χρεών που έχουν αρκετοί, οδηγούμαστε σε μια εξυγίανση με καθαρά ιδιωτικoοικονομικά κριτήρια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό» δηλώνει συγκεκριμένα.
*Στη συνέχεια, ο ΥπΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass