Οι αγρότες, βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους τον Ιανουάριο

* Πανελλαδική συγκέντρωση χθες στη Νίκαια * Η Θεσσαλία δίνει το στίγμα με συγκεντρώσεις την Τετάρτη13 Δεκεμβρίου σε Πλατύκαμπο και Καρδίτσα * Ζητούν αντιπλημμυρικά έργα και ουσιαστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτηθεί

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2023 13:10

Με τις κινητοποιήσεις, την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, με τρακτέρ σε Πλατύκαμπο και Καρδίτσα, οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν το στίγμα των φετινών πανελλαδικών κινητοποιήσεων, που θα κλιμακωθούν το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, όπως αποφασίστηκε χθες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συνεδρίασε στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ.

Συνεδρίαση στην οποία πέραν των διαχρονικών προβλημάτων των αγροτών (κόστος παραγωγής, εγγυημένες τιμές, ΕΛΓΑ κλπ) κυριάρχησαν τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησαν στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τους αγρότες να διεκδικούν αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Κάρλα.
Παρουσία εκπροσώπων 11 Ομοσπονδιών και 43 Αγροτικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, του ΕΚΛ, της ΠΑΚ και Ενώσεων Γυναικών, η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστα Τζέλλα να σημειώνει την ανάγκη «η Θεσσαλία να παραμείνει αγροτική, κτηνοτροφική περιοχή και όχι θάλασσα. Με τον αγώνα μας να παραμείνουμε στα χωριά μας και στα χωράφια μας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ, Γιάννης Κουκούτσης ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα των πλημμυρών στις παρακάρλιες περιοχές λέγοντας ότι «180.000 στρέμματα είναι κάτω από το νερό», σημείωσε την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων, «έργων που να αποτρέψουν τέτοιες πλημμύρες στο μέλλον».
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας στην εισήγησή του τόνισε πως την Τετάρτη ξεκινάει «το νέο κύμα κινητοποιήσεων» με τους αγρότες να διεκδικούν την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων, για να τονίσει πως «πρώτο και βασικό αίτημα» είναι η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία.
Ο κ. Μαρούδας εξέφρασε την ανησυχία του για την έκθεση των Ολλανδών με αφορμή και το σκέλος των φραγμάτων και του κόστους κατασκευής, σημειώνοντας ως επείγουσα την ανάγκη αποστράγγισης του νερού στην Κάρλα, με διάνοιξη σήραγγας προς το Αιγαίο «για να παραμείνει παραγωγική η γη», ενώ δεύτερο και εξίσου βασικό αίτημα είναι αυτό της ουσιαστικής αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για όσα χρόνια απαιτηθεί, «γιατί θα απαιτηθούν χρόνια» όπως είπε «προκειμένου οι αγρότες να παραμείνουν στα χωράφια τους».
Ο κ. Μαρούδας ολοκλήρωσε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας την ανάγκη οργάνωσης πολύμορφων και πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων, με τη συνέλευση, μετά και τις τοποθετήσεις εκπροσώπων ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων της χώρας, να καταλήγει σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ, που θα ξεκινήσουν το δεύτερο 15νθήμερο του ερχόμενου Ιανουαρίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι αγρότες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, μεταξύ άλλων θα διεκδικήσουν:
«Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Παλεύουμε για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν επειδή η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος ούτε θα δεχτούμε ως αναπόφευκτο γεγονός το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πλημμυρίζουμε με θυσίες ανθρώπινων ζωών».
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass