ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2024 16:16
Υποχρεωτική η ασφάλιση για τα θερμοκήπια Υποχρεωτική η ασφάλιση για τα θερμοκήπια

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

 

Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τσεκουρεμένες επιδοτήσεις μετά από πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη

Το κατώφλι του Πταισματοδικείου Αθηνών, θα περάσει σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του neakriti.gr έχει λάβει «κλήση υπόπτου», μετά την αυτεπάγγελτη έρευνα που ξεκίνησε για την υπόθεση των τσεκουρωμένων επιδοτήσεων ώστε να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες όπου και αν ανήκουν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Την έρευνα διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές των Αθηνών, με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο να είναι ο πρώτος ο οποίος καλείται να καταθέσει, κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι καταγγελίες για το «μπάχαλο» στον Οργανισμό, σύμφωνα και με το αποκαλυπτικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η αρμόδια Πταισματοδίκης, καλεί τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, να λάβει γνώση της ποινικής υπόθεσης που αφορά στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την οποία διενεργείται αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση. Αναλυτικότερα, η έρευνα αυτή γίνεται για να διερευνηθεί τυχόν ενδεχόμενη διάπραξη των αδικημάτων της απείθειας ή της παράβασης καθήκοντος και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση. Αλλά και να εξεταστεί ανωμοτί λαμβάνοντας παράλληλα αντίγραφα της σχηματισθείσας δικογραφίας. Το κρητικό ΜΜΕ υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέλαβε τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αρχίσει να έρχεται σε σύγκρουση με τον Ευάγγελο Σημανδράκο και την τότε διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και ιδιαίτερα αφότου έγινε η πρώτη καταβολή - φιάσκο όπως χαρακτηρίστηκε των αγροτικών ενισχύσεων στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός χρησιμοποίησε αμέσως σκληρές εκφράσεις για τη διοίκηση του φορέα, έκανε λόγο για απώλεια 88 εκατομμυρίων ευρώ που με βάση τη νέα ΚΑΠ έπρεπε να είχαν επιπροσθέτως καταβληθεί. Και κάλεσε τόσο τον κ. Σημανδράκο όσο και τα άλλα διοικητικά στελέχη, να του υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους...».

 

------------

Υποχρεωτική η ασφάλιση για τα θερμοκήπια

Σε τρία επίπεδα ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ * Ποιους κλάδους αφορά

Στη δημιουργία «Αγροτικού 112» προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αναμένεται να τεθεί αρχικά σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων, όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ, τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση-προειδοποίηση των γεωργών ή κτηνοτρόφων που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης, που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.
«Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα φέρει άμεσα στη διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ και θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να προβούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ.

Σε τρία επίπεδα ο Κανονισμός
Όπως επανέλαβε στις περιοδείες του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, ο νέος Κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα.
Ένα υποχρεωτικό για όλους τους αγρότες και δύο προαιρετικά, ανάλογα με τις ασθένειες και τους κινδύνους που θα θέλει να καλύψει κάθε παραγωγός. Σύμφωνα με το υπουργείο, με τον νέο Κανονισμό θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά και οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών, καθώς και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν να ασφαλίζονται υποχρεωτικά.

 

------------

Ελεγχοι στην αγορά γάλακτος από ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, ΥΠΑΑΤ

Εντολή Αυγενάκη για μηδενική ανοχή * Καρτέλ βιομηχάνων καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι * Αναχρονιστικό το μέτρο των πλαφόν, λέει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών γάλακτος

 

Την παρέμβαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των ελέγχων στη διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό, ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα ο υπουργός έδωσε εντολή για ολιστική πολιτική στους ελέγχους. Συγκεκριμένα με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών θα γίνουν έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες. Μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα κάνουν ελέγχους παντού, ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνουν, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζητά την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής. Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην προσφορά και ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, ο υπουργός χθες το βράδυ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε δε, να ενημερώσει τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ΥΠΑΑΤ δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση. Μέτρα άλλης εποχής τα πλαφόν
«Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει ξαναγίνει, αλλά θεωρώ ότι είναι, θα έλεγα, και αντισυνταγματικό. Δεν ταιριάζει σε μία ελεύθερη οικονομία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, σχετικά με τη σύνδεση παράνομων εισαγωγών γάλακτος με πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση της τιμής των συμβολαίων στον παραγωγό. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσει κανείς την τιμή ενός προϊόντος είναι ο ελεύθερος ανταγωνισμός, υπογράμμισε, λέγοντας ότι αυτό το καθεστώς καθορίζει τιμές με βάση το κόστος που υφίσταται μια συγκεκριμένη περίοδο. Τα πλαφόν και όλα αυτά είναι μιας άλλης εποχής, άλλων καθεστώτων. Μέτρα, τα οποία δεν ταιριάζουν σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, σημειώνοντας, επίσης, ότι δεν υπάρχουν τιμές της τάξεως του 1,20 ευρώ στον παραγωγό. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, επεσήμανε για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΕΒΓΑΠ, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ελέγχων, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι υπέρ των αποδεδειγμένων ελέγχων που στηρίζονται σε τεκμήρια και αναλύσεις και όχι γενικά σε φήμες ή πληροφορίες.

Η Διεπαγγελματική
Οργάνωση Φέτας
Την ενόχληση και τη δυσφορία τους για το άναρχο καθεστώς της αγοράς που επιτρέπει σε επιτήδειους να παρανομούν, νοθεύοντας τη φέτα και δυσφημώντας το εθνικό μας προϊόν σε όλο τον κόσμο, εξέφρασαν τα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, στη συνεδρίαση που είχαν -μέσω τηλεδιάσκεψης- το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Κώστα Τόπα «η Οργάνωση συζήτησε εκτενώς τις περιπτώσεις νοθείας της φέτας από δύο θεσσαλικές εταιρείες, ενώ έχει προωθήσει ήδη στον ΕΛΓΟ Δήμητρα τα τηλέφωνα και τα mail των εταιρειών του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν οι παραβάσεις. Οι νέες περιπτώσεις νοθείας της φέτας επαναφέρει στην επικαιρότητα την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Διεπαγγελματικής, διότι μέχρι στιγμής η Πολιτεία μπορεί να μας αναγνώρισε, αλλά δεν μας χρηματοδοτεί, δεν ακούει τις προτάσεις που καταθέτουμε, δεν έχουμε ελευθερία κινήσεων. Θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να προστατεύσουμε το προϊόν. Να πάρουμε τις τύχες της φέτας στα χέρια μας». Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμη η νέα περίπτωση εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού με την προώθηση στην αγορά Ισραηλινής φέτας (!), εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το εθνικό μας προϊόν απειλείται από παντού.
Όσον αφορά τις τιμές στο πρόβειο γάλα, ο κ. Τόπας εκφράζει τη δυσφορία του για την τακτική των τυροκόμων και των μεταποιητών, οι οποίοι με συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν να μειώσουν οριζόντια της τιμές στο 1,50-1,55 € το κιλό, εξέλιξη που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των κτηνοτρόφων. Αυτή η πολιτικών των εμπόρων θα γυρίσει μπούμερανγκ» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Βολιώτης κτηνοτρόφος.Οι τυροκόμοι
Να υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρχει μια κάθαρση σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, υπογράμμισε ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των Ελληνικών Τυροκομείων. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από τους αρμόδιους φορείς, ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρόκειται για ζήτημα ονοματολογίας, αλλά για θέμα αποτελεσματικότητας των κυρώσεων, ειδικότερα εάν πρόκειται για διαπιστωμένα κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass