Κλείνουν δρόμους ανά την Ελλάδα οι αγρότες

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟ 55 ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70 ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2024 8:27

Κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες δράσεις, όπως ταυτόχρονο αποκλεισμό των εθνικών οδών, κλείσιμο τελωνείων για εμπορεύματα, αλλά όχι για τους ταξιδιώτες και συλλαλητήρια με τρακτέρ στις πόλεις, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας των αγροτών και μια απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν τους ικανοποίησαν, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι από 55 μπλόκα και πάνω από 70 Αγροκτηνοτροφικούς Συλλόγους της χώρας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας. Μάλιστα, αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι συγκεντρωμένοι αγρότες μετέβησαν με τα Ι.Χ. τους στην Εθνική Οδό στο ύψος της Νίκαιας και απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο, ως μία πρόγευση για αυτά που θα ακολουθήσουν από σήμερα.

Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένα κι αφού έγιναν οι απαραίτητες τροχονομικές ρυθμίσεις για την παράκαμψη της κυκλοφορίας, τους επιτράπη να ανέβουν πεζή στον δρόμο.
Ταυτόχρονα, οι αγρότες έδωσαν προθεσμία 3 μέρες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει στα αιτήματα που θα του σταλούν άμεσα, σημειώνοντας πως «υπάρχει δυνατότητα ικανοποίησης και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος. Από τη φορολογία και μόνο μπορούν να βρεθούν τα χρήματα. Όπως βρίσκουν σε επίπεδο Ε.Ε. χρήματα για την Ουκρανία, ας αγωνιστεί η Ελληνική Κυβέρνηση να βρεθούν και για μας» σημειώνουν.
Όσον αφορά πιθανή συνάντησή τους στο Μαξίμου από εβδομάδα, οι αγρότες δήλωσαν από τη Νίκαια ότι θέλουν να είναι ουσιαστική και να μη γίνει για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ.
Όσον αφορά τα αιτήματα, αυτά επικεντρώνονται σε τρία βασικά ζητήματα: Κόστος παραγωγής (πλαφόν 7 λεπτά στο ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται σε εφοπλιστές), καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κλιματική κρίση και μάλιστα, στην πραγματική ζημιά και όχι στην ασφαλιζόμενη, ενώ θα υπάρξει και ειδικός φάκελος για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τρίτον αλλαγή της ΚΑΠ, ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική για τους Έλληνες αγρότες.
Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι εκπρόσωποι των μπλόκων εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο μέτωπο με την κοινωνία. Γι’ αυτό και η πίεση που θα ασκηθεί θα επικεντρώνεται προς την Αθήνα και τη διέλευση εμπορευμάτων και όχι προς τους ταξιδιώτες. Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να παραμείνουν οι παραγωγοί στα χωράφια και να παράγουν φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αντίδοτο στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων, αμφιβόλου ποιότητας, στις νοθεύσεις προϊόντων και στην ακρίβεια στο ράφι.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, υπό την πίεση των μπλόκων, αρχίζει να ασχολείται με το αγροτικό ζήτημα. Όσο θα αυξάνεται η πίεση από πλευράς αγροτών, τόσο θα αναγκάζεται να σκύψει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Είναι ευχάριστο ότι δημιουργούνται συνεχώς νέα μπλόκα. Αν συνεχίσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός, τότε αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ποτάμι και την επόμενη εβδομάδα θα πλημμυρίσουν την Αθήνα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κώστας Τζέλας ανέφερε ότι «οι αγρότες σήμερα από τη Νίκαια στέλνουν ένα μήνυμα. Ενωμένοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση.
Καλούμε την Κυβέρνηση να βρει το δημοσιονομικό κόστος και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών σχετικά με τις αποζημιώσεις και την αναπλήρωση εισοδήματος, το κόστος παραγωγής και τη νέα ΚΑΠ».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους της Εθνικής Οδού, ευχαρίστησε τους αγρότες από όλη την Ελλάδα που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στη Λάρισα και τη Θεσσαλία και πρόσθεσε πως: «Όλοι μαζί δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στους αγρότες που πλήττονται. Η ένωσή μας δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά την κάνουμε πράξη. Είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης από τη Βουλή χθες δήλωσε τα εξής: «Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις αγωνίες των αγροτών και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Αυτές τις μέρες πολλά ελέχθησαν και πολλά εγράφησαν. Εκείνο που μετράει, όμως, είναι από τη μια η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για διάλογο -όπως εκφράζεται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- και από την άλλη η επιθυμία των ιδίων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων. Εν όψει των αποφάσεων που θα λάβουν σήμερα οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους, θέλω να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας.
Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς, όμως, να υπονομεύεται το αύριο της χώρας και συνολικά οι μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού. Το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια. Με συναινέσεις και διάλογο. Όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις. Τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η Κυβέρνηση επιμένει».
Γιώργος Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass