«Πύρινο» το μπλόκο στον Πλατύκαμπο

*ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΘΕ *ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ &=*ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2024 10:01

Με νέες κινητοποιήσεις συνέχισαν χθες οι αγρότες της Λάρισας από τον κόμβο του Πλατυκάμπου να φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση πως ζητούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματά τους. Με συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ και κάψιμο άχυρων στην ΠΕΟ Λάρισας - Βόλου, εκατοντάδες αγρότες έστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, εκτελώντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια προχθές και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι από 55 μπλόκα και πάνω από 70 Αγροκτηνοτροφικούς Συλλόγους της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο πέρασε η πρώτη από τις τρεις ημέρες που έδωσαν προθεσμία στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει στα αιτήματά τους.

Για μία ακόμα φορά εξήγησαν πως επιθυμούν ουσιαστικό διάλογο και πως αν δεν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι να κατέβουν στην Αθήνα, ακόμη και με τρακτέρ, πραγματοποιώντας ένα δυναμικό συλλαλητήριο.
Επανέλαβαν πως τα αιτήματά τους επικεντρώνονται σε τρία βασικά ζητήματα. Αυτά είναι:
*Κόστος παραγωγής (πλαφόν 7 λεπτά στο ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται σε εφοπλιστές).
*Καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κλιματική κρίση και μάλιστα, στην πραγματική ζημιά και όχι στην ασφαλιζόμενη, ενώ θα υπάρξει και ειδικός φάκελος για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και
*Αλλαγή της ΚΑΠ, ώστε αυτή να γίνει πιο φιλική για τους Έλληνες αγρότες.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας είπε στη χθεσινή του τοποθέτηση πως περιμένουν από την Κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, που είναι αιτήματα επιβίωσης. «Με αυτόν τον τρόπο θα πάμε σ’ έναν πολιτισμένο διάλογο με την Κυβέρνηση, ώστε να δούμε τι μπορεί να ικανοποιηθεί. Κλείνουμε συμβολικά τους δρόμους για να αναδείξουμε το πρόβλημά μας, υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε στη Νίκαια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης και θα ακολουθήσουν κι άλλα με δράσεις και στο μπλόκο, και στον δρόμο και στις πόλεις. Θα κατέβουμε και στην Αθήνα αν χρειαστεί με τα τρακτέρ» και πρόσθεσε πως μιλώντας για τις κινητοποιήσεις «πρέπει η Κυβέρνηση να συνυπολογίσει πως είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να μπορούμε να διαδηλώνουμε και να παλεύουμε για τον κλάδο μας. Δεν διαταράσσουμε καμία ζωή με τις κινήσεις μας. Αυτός που τη διαταράσσει είναι η Κυβέρνηση, γιατί αν δεν υπάρχει αγροτική εισόδημα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αγροτικές επιχειρήσεις, σε εμπορικά καταστήματα, σε εστίαση και σε μια σειρά άλλων κατηγοριών που στηρίζονται στο αγροτικό εισόδημα, δεν θα έχουν δουλειά. Αυτήν τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής».
Απαντώντας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το ένα δισεκατομμύριο αποζημιώσεων, είπε πως: «Οι εισφορές των αγροτών στην τετραετία είναι 700 εκατομμύρια και τα άλλα 300 εκατομμύρια είναι με τον κανονισμό από το 2011 που το κράτος, η κάθε Κυβέρνηση δηλαδή, έχει υποχρέωση να βάζει κάθε χρόνο 30 εκατομμύρια. Είναι χρήματα που είτε είναι δικά μας είτε είναι χρήματα που έπρεπε να είχαν δοθεί στον ΕΛΓΑ. Είναι χρήματα από τους δικούς μας άμεσους φόρους που πληρώνουμε».
Ο Γ. ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης δήλωσε πως «από τις 5 του Σεπτέμβρη έχει πλημμυρίσει η Θεσσαλία και εμείς από τις 13 του Δεκέμβρη έχουμε γνωστοποιήσει τα αιτήματά μας. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα μπλόκα στην Ελλάδα, έτσι όπως αποφασίστηκε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας».
Αφού ευχαρίστησε τους αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα που συμπαραστέκονται στην πληγωμένη Θεσσαλία, πρόσθεσε πως «έχουμε τα προβλήματά μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και να επιμένουμε. Θεωρούμε πως υπάρχει τόπος κοινός με την Κυβέρνηση. Μπορούν να δώσουν πράγματα για τους αγρότες και θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, γιατί η ευθύνη της κλιμάκωσης δεν ανήκει στους αγρότες, αλλά στην ίδια την Κυβέρνηση, επειδή μπορεί και δεν κάνει αυτό το βήμα».
Για τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης πως πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, είπε πως «οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί και συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε με κλειστούς δρόμους για διάλογο. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά στον γόνιμο διάλογο. Δεν θέλουμε έναν διάλογο για τον διάλογο, αλλά έναν διάλογο που θα δώσει λύσεις και απαντήσεις στα ζητήματά μας».
Καταλήγοντας, τόνισε πως «το να συναντηθούμε για ακόμα μία φορά με τον υπουργό, κ. Αυγενάκη, δεν πιστεύουμε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό γιατί τα ζητήματά μας άπτονται και των υπόλοιπων Υπουργείων».
Ο ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από το μπλόκο ο Λαρισαίος αγρότης και συνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος τόνισε πως: «Εμείς στη Νίκαια αποδείξαμε πως είμαστε ενωμένοι. Τα αιτήματα έχουν τελειώσει, η Επιτροπή υπάρχει και περιμένουμε το μήνυμα του Πρωθυπουργού. Ο δρόμος θα είναι ανοιχτός όπως είμαστε τώρα. Από την Παρασκευή και μετά θα αλλάξει το σκηνικό. Την ευθύνη πλέον της συνάντησης την έχει ο Πρωθυπουργός για να τελειώνουμε κάτι που εμείς θεωρούμε πως απαντήσεις υπάρχουν. Τα αιτήματα δεν είναι όλα οικονομικά. Υπάρχουν αιτήματα που μας δίνουν διέξοδο στην ποιότητα, στους ελέγχους και στο πώς θα παράγουμε για να είμαστε βιώσιμοι. Δεν υπάρχει εκβιασμός. Εμείς θέλουμε τον διάλογο και τον δρόμο της ενότητας.
Τέσσερα χρόνια αποδεχθήκαμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης. Σήμερα το θέμα μας είναι πως πρέπει να γίνει άλλο ένα βήμα μπροστά, για να κάνουμε κι εμείς ένα βήμα στο πλάι. Δεν κάνουμε πίσω, γιατί 18.000 – 20.000 αγρότες είναι άνεργοι, δεν έχουν ταμείο ανεργίας και δεν θα καλλιεργήσουν και ούτε θα έχουν εισόδημα» είπε αναφερόμενος στην Κάρλα».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass