Κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

*Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ *ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΔΡΟΜΩΝ, ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2024 13:01

Την απόφαση να κατέβουν στην Αθήνα με κάθε τρόπο, με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και λεωφορεία, και να ζητήσουν ακόμη και από τον κόσμο της πρωτεύουσας να τους συμπαρασταθεί, έλαβαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της Ελλάδας.

Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας, συντάχθηκαν στην πρόταση να κλιμακώσουν τον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους εδώ και αρκετό καιρό. Δίχως να έχουν ικανοποιηθεί από τα όσα άκουσαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις θέσεις τους για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Παράλληλα, όμως, όπως έγινε γνωστό, την ίδια ημέρα, την Τρίτη, ενώ οι περισσότεροι αγρότες θα βρεθούν στην Αθήνα, όσοι δεν θα τα καταφέρουν λόγω απόστασης, θα προχωρήσουν σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, λιμανιών.
Εκπροσωπώντας τη Συνέλευση ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, λίγο μετά την ολοκλήρωσή της, απηύθυνε κάλεσμα τόσο αγρότες στους να παραμείνουν στα μπλόκα και να συσπειρωθούν γύρω από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όσο και στους πολίτες της Αθήνας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, καθώς, όπως είπε, τους αφορά άμεσα, μιας και σχετίζεται με φτηνότερα και καλύτερα προϊόντα στο τραπέζι τους. Παράλληλα, καταδίκασε το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής από πλευράς Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εκφοβισμούς αγροτών, ενώ ζήτησε και την έμπρακτη συμπαράσταση των τοπικών φορέων.
Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «όλα τα μπλόκα που συναντηθήκαμε αποφασίσαμε να συνεχίσουμε αυτήν την κινητοποίηση, γιατί τα βασικά μας αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πιστεύουμε πως υπάρχει η δυνατότητα μέσω της συνέχισης του αγώνα να έχουμε λύσεις, απαντήσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης. Υπάρχουν τα περιθώρια και τα δημοσιονομικά και τα περιθώρια πολιτικής λύσης. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, καλώντας τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή απ’ όλη τη χώρα. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Καλούμε και τον λαό της Αθήνας να αντιμετωπίσει αυτήν τη συγκέντρωση ως δική του συγκέντρωση, γιατί η ικανοποίηση των αιτημάτων με τη μείωση του κόστους παραγωγής σε εμάς, μπορεί να φέρει και φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στο τραπέζι της κάθε οικογένειας. Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε τελωνεία και λιμάνια, από συναδέλφους μας που βρίσκονται πιο μακριά από την Αθήνα. Όλοι θα έχουμε το ίδιο αίτημα, που είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Δίκαια τα χαρακτήρισε και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση».
Ακόμη, κατήγγειλε «την προσπάθεια καταστολής κι εκφοβισμού που γίνεται στους συναδέλφους που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους σε τελωνεία και λιμάνια της χώρας και δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, έχοντας αντιμέτωπους όχι μόνο τα ΜΑΤ, αλλά και απειλές για μηνύσεις, ακόμη και για αυτόφωρα.
Κατέληξε λέγοντας ότι «νομίζουμε πως η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την ευθύνη στους ώμους της και να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημά μας, γιατί δεν θα το δώσει ούτε η καταστολή ούτε η όποια δικογραφία. Συνεχίζουμε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι. Έχουμε δίκιο και πρέπει να επιβιώσουμε. Δεν έχουμε άλλον δρόμο πέρα από τον αγώνα μας και σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Χωράμε όλοι. Το μήνυμα αυτό είναι που φεύγει από τη Νίκαια και φτάνει σε όλη την Ελλάδα. Την Τρίτη το ίδιο μήνυμα πρέπει να φύγει και να φτάσει να κατακτήσει την Αθήνα» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μαρούδας.
Διευκρίνισε πως «θα συνεχίσουμε και τα κλεισίματα των δρόμων και άλλες παράλληλες δράσεις, καλώντας παράλληλα και τους φορείς στηρίξουν ξανά τον δίκαιο αγώνα μας. Πρέπει να εκφράσουν με οποιονδήποτε τρόπο, με ψηφίσματα και με υλική βοήθεια για να γίνει αυτό το συλλαλητήριο».
Οι αγρότες εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, μπορεί να αυξήσει τουλάχιστον τα χρήματα που προβλέπονται για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Όπως σημειώνουν, τα 82 εκατ. για το πετρέλαιο είναι λίγα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως επιστροφή 160 εκατ. και το πετρέλαιο είχε 1 ευρώ, και όχι 1,6 που έχει σήμερα.
Η χθεσινή συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίστηκε από θετικό και ενωτικό κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και εκείνοι οι εκπρόσωποι που την τελευταία φορά είχαν εκφράσει αμφιβολίες, τώρα εμφανίστηκαν πεπεισμένοι για την αξία των κινητοποιήσεων με αυτόν τον πιο δυναμικό τρόπο.
Από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα αναμένονται να συνεχιστούν οι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, ενώ θα ακολουθήσει και επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη διευθέτηση των λεπτομερειών διεξαγωγής του συλλαλητηρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass