Αγώνας δρόμου για λειτουργικό αρδευτικό δίκτυο

*ΣΥΣΚΕΨΗ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ, ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΕΒ Β. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ *ΗΜΙΤΕΛΗΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΕΝΙΠΕΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΛΑΣ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2024 13:11

Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας τέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν χθες οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), Θανάση Κροκόδειλου και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσέτσιλα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Κυβέρνηση με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από τους ΤΟΕΒ έχει διασφαλίσει, κατ’ αρχήν, 15 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες, των Οργανισμών, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για να καταστεί και πάλι λειτουργικό το δίκτυο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.
Στο αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους 53 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για καταγραφή των άμεσων ζημιών, ανταποκρίθηκαν με πλήρεις φακέλους μόλις τέσσερις (Ταυρωπού Καρδίτσας, Θεσσαλιώτιδας, Τιτανίου και Σελλάνων). Επίσης, τέσσερις (Ενιπέα Φαρσάλων, Αγίας Σοφίας, Ταουσάνης και Κρανέας) έχουν καταθέσει ημιτελείς φακέλους, ενώ επτά ακόμα ΤΟΕΒ (Πηνειού, Κάρλας, Ζάρκου Τρικάλων, Φήκης Τρικάλων, Κλοκοτού, Φωτάδας Τρικάλων και Στροφύλλου Αγίου Βλασίου Μαγνησίας) έχουν στείλει αιτήματα για χρηματοδότηση, χωρίς όμως την απαιτούμενη τεκμηρίωση.
Μετά και τη συμπλήρωση των φακέλων και από όσους μέχρι σήμερα έχουν πλημμελώς ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν οι άμεσες και αναγκαίες παρεμβάσεις, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο.
Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και από τους τρεις υπουργούς, είναι να βρεθεί μηχανισμός που θα παρακάμπτει τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων και τη συνδρομή της Περιφέρειας να γίνουν το συντομότερο οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στο δίκτυο.
Για την επίλυση των τεχνικών λεπτομερειών οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ συνέχισαν τη σύσκεψη με τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και τη συμμετοχή του διευθυντή της αρμόδιας Υπηρεσίας Εγγειοβελτιωτικών Έργων, Κωνσταντίνου Στουρνάρα, και του συνεργάτη του, Δημήτρη Τίγκα, στα Γραφεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι κ. Αυγενάκης, Σκυλακάκης και Τριαντόπουλος κάλεσαν εκ νέου τους 38 ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας που δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα για καταγραφή των ζημιών που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν, να το πράξουν το συντομότερο.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών έχει ανακοινωθεί για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ ρύθμιση των χρεών τους, που ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους.
Επίσης, έχει αποφασισθεί πως οι ΟΕΒ στη Θεσσαλία θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).
Στη σύσκεψη μετείχε και εκπρόσωπος του 5ου και 6ου ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας - Δομοκού. Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, εντάχθηκε στο πλαίσιο των μέτρων που αφορούν τη Θεσσαλία. Ειδικά στα Σχέδια Βελτίωσης εντάθηκαν όλοι οι επιλαχόντες, ενώ και για τους μελισσοκόμους ισχύουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Θεσσαλία.
Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
«Διαθέτουμε, άμεσα, 15 εκατομμύρια για τις επείγουσες ανάγκες των κατεστραμμένων δικτύων, για να μπορούν να ποτίσουν οι αγρότες και να μπορούν να αποστραγγιστούν τα νερά στα δίκτυα που έχουν μπλοκάρει ή να γίνουν παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια που είναι προβληματικά» δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, για να προσθέσει πως: «Θα κινηθούμε με τους Οργανισμούς των ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν και για την υπόλοιπη περιοχή, σε συνεργασία με τον ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια θα λύσουμε τα τεχνικά προβλήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν και εκεί τα έργα. Αυτό που προέχει είναι να ποτίσουν οι αγρότες και να μη χαθεί η καλλιεργητική περίοδος».
Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε τα εξής: «Σήμερα, λοιπόν, ασχοληθήκαμε με τα θέματα των ΤΟΕΒ. Συναντηθήκαμε με την αντιπροσωπεία των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας συν της Βόρειας Φθιώτιδας, παρουσία και του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Σκυλακάκη, για να βρούμε λύση. Έτσι ώστε άμεσα με τα πρώτα 15 εκατομμύρια να «τρέξουν» οι εργασίες σε όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, για να επισκευάσουμε, να συντηρήσουμε και να δώσουμε σε χρήση τα δίκτυα, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μία καλλιεργητική περίοδος.
Την ίδια στιγμή, όμως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με τον ΓΟΕΒ, αναζητούμε τους υπόλοιπους προέδρους ή τις διοικήσεις των υπολοίπων ΤΟΕΒ, τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί -γιατί πρέπει εκ των πραγμάτων και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο να κάνουν ό,τι προβλέπεται-, ώστε σύντομα να υπάρχουν ενεργά δίκτυα και να καλύψουμε τις ανάγκες, κατά κύριο λόγο όλων των αγροτών, όλου του θεσσαλικού κάμπου.
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι είναι επίπονο, ωστόσο δουλεύουμε συντονισμένα, κυρίως με πίστη και εμπιστοσύνη σε όλους τους εμπλεκομένους, ξεπερνώντας τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων, βλέποντας τον στόχο. Στόχος μας είναι ο αγρότης, ο αγρότης της Θεσσαλίας.
Έχουν ανταποκριθεί περίπου 15 πρόεδροι – διοικήσεις ΤΟΕΒ, συν της Β. Φθιώτιδας. Την ίδια στιγμή μόνο στη Θεσσαλία είναι συνολικά 53 ΤΟΕΒ και 1 ΓΟΕΒ.
Έχουν γίνει μερικά έργα συντήρησης από τις ίδιες τις διοικήσεις, ωστόσο το μεγάλο βάρος αυτήν τη στιγμή πέφτει στις πλάτες αυτής της κοινής προσπάθειας, ώστε να γίνουν άμεσα τα έργα που απαιτούνται για να πάμε παρακάτω και να δοθούν σε χρήση τα δίκτυα των ΤΟΕΒ αυτών και να καλλιεργήσουν οι άνθρωποι τις περιουσίες τους».
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτριος Τσιουρής, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Έχουμε τις πιο μεγάλες ζημιές. Ο θεσσαλικός κάμπος έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και στους ΤΟΕΒ και στην αγροτική γη. Ζητήσαμε από τους υπουργούς να χρηματοδοτήσουν ταχύτατα τους ΤΟΕΒ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε όλες τις ζημιές που έχουμε και να ξαναμπορέσουμε να επαναφέρουμε τη γη που μπορεί να καλλιεργηθεί. Ξεκαθαρίσαμε πως θα δοθούν τα χρήματα και πιστεύω από δω και πέρα να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και αναλόγως θα πράξουμε στη συνέχεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass