14ωρο ταξίδι με κόστος πάνω από 500 ευρώ!

Ο αγρότης Νίκος Καρυπίδης μεταφέρει την εμπειρία του 2016 από την πορεία με τρακτέρ Λάρισα-Αθήνα

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2024 13:41

Του Γιώργου Ρούστα
Οι Θεσσαλοί αγρότες προετοιμάζονται να κάνουμε πράξη όσα αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας. Δηλαδή το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα να γίνει παρουσία των τρακτέρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μπλόκο Πλατυκάμπου, έχουν εκφράσει την επιθυμία να μετακινηθούν με τρακτέρ στην Αθήνα περίπου 12 με 15 αγρότες.

Ανάμεσά τους και ο Νίκος Καρυπίδης, ο οποίος είχε επιχειρήσει το πολύωρο και κοστοβόρο αυτό ταξίδι και το 2016, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.
Του ζητήσαμε να μας μεταφέρει αυτήν την εμπειρία και να μας περιγράψει τις δυσκολίες του εγχειρήματος: Πράγματι το 2016 ξεκίνησα από τη Λάρισα, μαζί με 20 ακόμη τρακτέρ για την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα φτάσαμε μετά από 14 ώρες, με 3 μόνο ολιγόλεπτες στάσεις στον δρόμο. Χρειαστήκαμε άλλες 3 ώρες να φτάσουμε στην πλατεία Συντάγματος και μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου άλλες 4 ώρες να φτάσουμε στο ΟΑΚΑ, όπου και σταθμεύσαμε τα τρακτέρ πριν αναχωρήσουμε -την επόμενη μέρα- για τη Λάρισα. Απ΄ότι θυμάμαι, τότε είχαμε κάψει περίπου 300 με 350 λίτρα πετρελαίου. Άρα το αυριανό ταξίδι με μία τιμή στο 1,7 ευρώ/λίτρο, θα μας στοιχίσει περίπου 550 ευρώ.
Ο Νίκος Καρυπίδης υποστηρίζει ότι τα έξοδα δεν είναι μόνο τα μεταφορικά. «Το 2016, στον δρόμο της επιστροφής, αρκετά τρακτέρ παρουσίασαν βλάβες ή φθορές που σημειώθηκαν στα ελαστικά, διότι αυτά είναι σχεδιασμένα για το χωράφι και όχι για την άσφαλτο. Οι αντοχές επίσης της μηχανής είναι συγκεκριμένες. Ακόμη φοβόμαστε την προβοκάτσια. Στο συλλαλητήριο τότε σημειώθηκαν επεισόδια. Οι πέτρες που εκτοξεύτηκαν από τους «γνωστούς- αγνώστους» προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά μηχανήματά μας. Παρόλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ για να αποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι για όλα».
Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ
Να σημειωθεί ότι στις σκέψεις της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων είναι να υπάρξει μεταφορά των τρακτέρ με νταλίκες, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και τέσσερις γεωργικούς ελκυστήρες. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί το κόστος να είναι ίδιο, ίσως και μεγαλύτερο, αλλά θα μειωθούν οι κίνδυνοι φθοράς του μηχανήματος και δεν θα υπάρξει η κόπωση του οδηγού αγρότη.
Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται και η καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων από φορείς και ιδιώτες για να καλυφθεί το κόστος, τόσο της μετακίνησης των τρακτέρ στην Αθήνα, όσο και τα ναύλα των λεωφορείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass