Καταβάλλεται η προκαταβολή στο αγροτικό πετρέλαιο

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2024 9:01

Εκταμιεύθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους τα 41 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της προκαταβολής στο αγροτικό πετρέλαιο, με τις τελευταίες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν ότι τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, έχει ήδη δοθεί εντολή πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσει στην πίστωση των ποσών, ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την Τρίτη στους αγρότες, κάτι που δείχνει πως σε περίπτωση καθυστερήσεων η ευθύνη θα βαρύνει τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Βέβαια, πρόκειται για μια μικρή ανάσα ρευστότητας στους παραγωγούς, αφού τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Τα ποσά αυτά προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις. Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια βάμβακος, η ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 30 λίτρα το στρέμμα ετησίως. Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των ετών 2022, 2023 και 2024, η επιστροφή αφορούσε στο μισό της κατανάλωσης, δηλαδή στα 15 λίτρα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται στις Κ.Υ.Α. που ρύθμισαν τη διαδικασία επιστροφής ως 0,41. Συνεπώς, η ενίσχυση ανά στρέμμα που πληρώθηκε, έφτασε τα 6,15 ευρώ (από την εξής πράξη: (30/2) Χ 0,41 = 6,15). Η προκαταβολή θα υπολογιστεί µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2023 και άρα, αν κάποιος παραγωγός προχωρήσει σε αλλαγές στο φετινό ΟΣ∆Ε, τα ποσά που θα δει σήμερα ή αύριο στον λογαριασµό του θα απέχουν από τη φετινή «πραγµατικότητα» της εκµετάλλευσής του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass