Επιστρατεύονται κυνηγοί για εξάλειψη της πανώλης

Συγκροτήθηκαν τρεις ομάδες στη Λάρισα *«Οι κυνηγοί για ακόμη μία φορά επιχειρούν να δώσουν λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα…» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων, Βαγγέλης Μπαλατσός

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 16:30

Ομάδες κυνηγών αγριογούρουνων με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους σε δασικές και αγροτικές περιοχές, αλλά και της πρόληψης και ελέγχου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στους αγριόχοιρους συγκροτούνται στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λάρισας.

Οι ομάδες είναι τρεις, δύο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας και μία του Κυνηγετικού Συλλόγου Τυρνάβου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η κυνηγετική περίοδος ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ομάδες θα συνεχίσουν κατ’ εξαίρεση το κυνήγι, αποκλειστικά των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών.
Η πρώτη ομάδα έχει επικεφαλής τον Θεόδωρο Αραμπατζή και την αποτελούν οι εξής κυνηγοί:
Άγγελος Μπομπότης, Κωνσταντίνος Νάχαμος, Απόστολος Έξαρχος, Αθανάσιος Περώνης, Κωνσταντίνος Περώνης, Απόστολος Γαρυφαλλόπουλος, Αργύρης Χούρλιας, Βασίλειος Μπράχος, Γρηγόριος Μπράχος, Δημήτριος Καλτσάς.
Η δεύτερη ομάδα έχει επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κουτούκα και την αποτελούν οι εξής κυνηγοί:
Στέφανος Νιαβής, Ανδρέας Τράντος, Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Σαράντης Παγουλάτος.
Η τρίτη ομάδα έχει επικεφαλής τον Δημήτρη Λαϊόπουλο και την αποτελούν οι εξής κυνηγοί:
Χρήστος Κατσής, Πανταζής Παπαδόπουλος, Ηλίας Κουμαντζέλης, Αθανάσιος Παπαλέξης, Βασίλειος Καπράς, Θεόδωρος Τσιάκας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον σχεδιασμό της δράσης έχει αναλάβει από το Γραφείο Θήρας του Δασαρχείου Λάρισας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων. Το Γραφείο Θήρας, θα τηρεί φάκελο με στοιχεία για τη σύνθεση της ομάδας, τις εξόδους που πραγματοποιήθηκαν, τον αριθμό των θηρευμένων χοίρων και τις ποσότητες που διατέθηκαν, την περιοχή δράσης της ομάδας (με χάρτη), όπου θα σημειώνονται εκτός από τις περιοχές που διενεργήθηκε η θήρα και οι κτηνοτροφικές μονάδες διάφορων δυναμικοτήτων, καθώς και τα λοιπά μέτρα που λήφθηκαν συμπληρωματικά. Η επίβλεψη της διαδικασίας και των ομάδων κυνηγών δίωξης θα διενεργείται από δασοφύλακες του Δασαρχείου Λάρισας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων, Βαγγέλης Μπαλατσός, «οι κυνηγοί για ακόμη μία φορά επιχειρούν να δώσουν λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά όλη τη χώρα, αφού ο κίνδυνος της πανώλης υφίσταται και εμφανίζεται απειλητικός. Οι αγριόχοιροι πλέον βρίσκονται παντού. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απειλείται ο κλάδος της χοιροτροφίας και γενικότερα η αγροτική παραγωγή από την ασθένεια αυτή».
ΚΥΝΗΓΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δασαρχείου Λάρισας το κυνήγι «θα διενεργείται αποκλειστικά και μόνο σε δασικές, αγροτικές και λοιπές περιοχές, από τη συγκροτούμενη ομάδα κυνηγών.
Η ομάδα των κυνηγών δύναται να επιχειρεί όλη τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα με τη δίωξη μεριμνούν και για την προστασία απειλουμένων ή προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας, με την αποφυγή οχλήσεων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεογνών ή νεοσσών.
Κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου, τα προγράμματα δίωξης θα διενεργούνται εκτός των επιτρεπομένων ημερών κυνηγίου, κατά τη διάρκεια του ωραρίου θήρας, κυρίως σε γεωργικές και ημιορεινές περιοχές, όπου παρατηρούνται αγριόχοιροι και υβρίδια αυτών ή μη δεσποζόμενοι χοίροι. Εφόσον το συνεργείο δίωξης δραστηριοποιείται σε περιοχές που επιτρέπεται η θήρα δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία δασικού υπαλλήλου, σε κάθε άλλη περίπτωση που δραστηριοποιείται μέσα σε καταφύγια άγριας ζωής και σε περιοχές απαγόρευσης θήρας ορισμένου χρόνου θα εποπτεύεται υποχρεωτικά από δασικό υπάλληλο ή από ιδιωτικό φύλακα θήρας της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας»
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass