Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΛ. ΟΦΕΙΔΗΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ

Προαιρετικά, όχι αναγκαστικά τα 30 ευρώ για το ΟΣΔΕ

* Ρ. Κομήτσας: «Επιφυλακτικός για το αν εφαρμοστούν οι εντολές του ΟΠΕΚΕΠΕ»

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:22
Του Γιώργου Ρούστα
Να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στους χώρους παραλαβής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που αναφέρει ότι «η διαδικασία είναι δωρεάν για τους αγρότες» και όπου αποδειχθεί ότι εισπράχτηκαν παράνομα 30 ευρώ από την εταιρία που ανέλαβε το έργο να επιστραφούν, αλλιώς θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκος Οφείδης.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη, τον προϊστάμενο του Τμήματος Πληροφορικής του Οργανισμού κ. Γιώργο Μονδέλο και τον προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα κ. Θανάση Βαλιώτη επισκέφτηκε χθες όλα τα γραφεία της εταιρίας «NEUROPUBLIC Α.Ε. - ΑΡΩΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» στον νομό Λάρισας και κατόπιν εντολής του αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, προκειμένου να ελέγξει τις καταγγελίες του δημάρχου Κιλελέρ κ. Κομήτσα, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεταιριστών και αγροτών για παράνομη χρέωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με 30 ευρώ.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η Νίκαια, όπου τους ανέμεναν ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ Βασίλης Χατζούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για τα αγροτικά Χρήστος Σιδερόπουλος και πολλοί αγρότες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες περί χρέωσης της διαδικασίας, καταθέτοντας και τα σχετικά τιμολόγια.
Από την άλλη το επιχείρημα των υπαλλήλων της εταιρίας ήταν πως τα χρήματα αυτά αφορούν επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες, που δεν αναφέρονται στην σύμβαση. Κάποιοι αγρότες όμως αντέτειναν πως τα συνεργεία της εταιρίας δεν παραλαμβάνουν καμία αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, εάν ο δικαιούχος δεν πληρώσει.
Ο κ. Σιδερόπουλος, αφού συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο «για τα άμεσα αντανακλαστικά του», ανέλαβε να συγκεντρώσει όλα τα τιμολόγια πληρωμής των αγροτών στην εταιρία και όλα τα στοιχεία που δείχνουν πως οι αγρότες εκβιάζονται για να πληρώσουν και να τα παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου, του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν χρειαστεί στον Εισαγγελέα.
Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν τα γραφεία της αναδόχου εταιρίας στη Λάρισα, όπου εκεί δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους παριστάμενους αγρότες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει θέμα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
Η επίμαχη απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που θα αναρτηθεί σε όλες τις πύλες συγκέντρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζανέτος Καραμίχας αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας, διευκρινίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι σύμφωνα με την σύμβαση υπ. αριθμ. 6023/ΡΜ/2011, μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της Ένωσης εταιριών ΠΑΣΕΓΕΣ - Νeuropublic ΑΕ και την πρόσθετη πράξη που υπεγράφη στις 7.3.2013 και αφορά στην Ενιαία Αίτηση για το 2013, οι εργασίες που ακολουθούν αποτελούν αντικείμενο της παραπάνω σύμβασης:
1. Ενημέρωση παραγωγών
2. Συμπλήρωση συγκέντρωση και καταχώρηση των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Αίτησης της Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία περιλαμβάνει:
* Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης των γεωργών.
* Τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και ποιοτικού παρακρατήματος.
* Την ασφάλιση της Αγροτικής παραγωγής.
* Την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
3. Σάρωση (σκανάρισμα) των απαραίτητων δικαιολογητικών του παραγωγού, όπως αυτά καθορίζονται από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
4. Ηλεκτρονική αποστολή των Αιτήσεων στην Κεντρική Βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
5. Αποσφαλμάτωση τυχόν απορρίψεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ νέου αποστολή των ΑΕΕ.
6. Εκτύπωση της οριστικής και πρωτοκολλημένης ΑΕΕ του παραγωγού σε 3 αντίγραφα (Παραγωγός, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΑΣ).
Επομένως κανένα τίμημα δεν πρέπει να εισπράττεται για τις παραπάνω εργασίες από τον παραγωγό, εφόσον το τίμημα που αναλογεί σε αυτές καταβάλλεται μέσω της σύμβασης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ «ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας αφού εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή του για την άμεση αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε επιφυλακτικός «για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί τελικά η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ για δωρεάν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων».
Κατήγγειλε ακόμη την εμπλοκή στη διαδικασία μιας ιδιωτικής εταιρίας, η οποία με το πρόσχημα των υποστηρικτικών εργασιών ζητά χρήματα από τους αγρότες. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για τον τρόπο που κατάφερε ένας ιδιώτης να οικειοποιηθεί στοιχεία των αγροτών για το σύστημα ΟΣΔΕ και να πουλά υπηρεσίες. Είναι ένα μεγάλο θέμα που εκθέτει την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ε» ο κ. Κομήτσας και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το δίκαιο αίτημά του για επιπλέον συνεργεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στον δήμο του, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι αγρότες».
ΑΛ. ΟΦΕΙΔΗΣ: «ΚΑΜΙΑ ΧΡΕΩΣΗ
ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ»
«Μετά τις επαφές που είχαμε με αγρότες αλλά και τους υπαλλήλους της εταιρίας αποφασίσαμε να ξεδιαλύνουμε κάθε παρεξήγηση αναφορικά με τη χρέωση των αγροτών που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ, αναρτώντας σε εμφανές σημείο την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που προβλέπει τη δωρεάν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών. Έτσι αν κάποιος υπάλληλος ζητήσει χρήματα, ο αγρότης να τον παραπέμψει στην παραπάνω απόφαση. Βέβαια ο αντίλογος της εταιρίας είναι η παροχή επιπλέον υπηρεσιών, σενάριο που εξετάζουμε και ελέγχουμε».
Αυτά δήλωσε στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέκος Οφείδης, ο οποίος άφησε επίσης ανοικτό το θέμα της ικανοποίησης του αιτήματος του δημάρχου Κιλελέρ Ρίζου Κομήτσα για επιπλέον δύο συνεργεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στα γεωγραφικά όρια του δήμου. Ο δήμαρχος Κιλελέρ ζήτησε την παρουσία άλλων δύο συνεργείων της εταιρίας, εκτός από τη Νίκαια, όπου ήδη υπάρχουν, στον Πλατύκαμπο και σε Αρμένιο-Κιλελέρ. «Θα συζητήσουμε με την ΠΑΣΕΓΕΣ το αίτημα του κ. Κομήτσα και ευελπιστούμε να βρούμε μια λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οφείδης.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ
ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΠ
Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το ποσοστό των παραγωγών που επέλεξαν την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ, μέσα από το αναβαθμισμένο και σύγχρονο σάιτ του Οργανισμού. «Πέρυσι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις 3.060 παραγωγοί και φέτος περίπου 22.000 πανελλαδικά. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως οι αγρότες πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν ολοκληρωτικά τις δηλώσεις γιατί ο χρόνος πιέζει και δυστυχώς στον νομό Λάρισας η προσέλευση δεν είναι ικανοποιητική. Ίσως να έχει να κάνει και η απουσία της τοπικής ΕΑΣ από τη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Οφείδης, ενώ με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου για την κατάρτιση νέων αγροτών.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού «μέσα από πολύ σκληρή δουλειά, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πολλά κονδύλια που αφορούν στη νέα ΚΑΠ. Περίπου 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 θα αξιοποιηθούν κατάλληλα. Απ’ αυτά τα 16,2 δισ. θα διατεθούν για τις επιδοτήσεις που είναι εξασφαλισμένες και τα υπόλοιπα για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο που είναι η ποιοτική και όχι ποσοτική γεωργία. Και επειδή δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη με το 80% του αγροτικού πληθυσμού να είναι άνω των 65 ετών, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαιδευτική κατάρτιση των νέων αγροτών».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass