ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Δεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό!»

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2013 21:38 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:57

«Επειδή διακινούνται διάφορα φαιδρά, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, ότι δήθεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό για να μην αντιδρά στα μέτρα λιτότητας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας μόνη αποστολή έχουν την καταστολή του χαλαζιού», ξεκαθάρισε μιλώντας χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην καταιγίδα της 10ης Ιουνίου, ο αν. υπουργός διευκρίνισε ότι «αν και πραγματοποιήθηκαν τέσσερις διαδοχικές πτήσεις, η καθολική αποτροπή του χαλαζιού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του εξαιρετικά έντονου φαινομένου που αντίστοιχο δεν έχει παρατηρηθεί στα τελευταία 30 χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Πράγματι, έβρεξε… παγάκια. Το χαλάζι που και εγώ είδα στην Πέλλα και στην Ημαθία ήταν στο μέγεθος μανταρινιού», σημείωσε.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και του βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος διέψευσε από του βήματος της Βουλής «τη φήμη που υπάρχει στους ανά την επικράτεια καφενέδες, ότι δήθεν ο ΕΛΓΑ δίνει εντολή στους εκτιμητές να υποεκτιμούν τις ζημιές -την οποία άκουγα και εγώ ως βουλευτής.

Τέτοια εντολή δεν υπάρχει. Η εντολή προς τους εκτιμητές είναι να είναι δίκαιες και αντικειμενικές οι εκτιμήσεις. Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το 2012 είχε έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές 122 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε.

Ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, προέτρεψε τους αγρότες να εγκαταστήσουν αντιχαλαζικά δίχτυα (τα επιδοτεί με 60% ο ΕΛΓΑ), ενώ ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενος συμψηφισμός εισφορών-αποζημιώσεων «θα υπονόμευε τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ. Στο ισχύον πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ – τόνισε - δεν προβλέπεται αυτό που ζητάει ο κ. Τζαμτζής , να παρακρατηθούν, δηλαδή, οι εισφορές από την αποζημίωση. Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους το θέτει. Πραγματικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες που υπέστησαν αυτή την καταστροφή. Φοβούμαι, όμως, ότι η συζήτηση περί συμψηφισμού μπορεί να οδηγήσει στη μη καταβολή εισφορών από τους αγρότες, οι οποίοι αν έχουν ζημιά τότε θα ζητούν να παρακρατηθούν οι εισφορές από τις αποζημιώσεις. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σύστημα γεωργικής ασφάλισης. Θέλουμε να είναι βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να στέκεται δίπλα στον αγρότη την ώρα της δοκιμασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass