ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ

Αισθητική γυμναστική: Κάτι νέο…

*Με ξεκίνημα από τη Λάρισα το 2014

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 15:11

Ένα καινούργιο άθλημα που η ιδέα του ξεκίνησε από τη Λάρισα αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα (γίνονται ενέργειες για να δημιουργηθεί αυτοτελής Ομοσπονδία, ενώ τώρα ανήκει στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία).

Αναφερόμαστε στο άθλημα της Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής που μέσω της Γυμναστικής Ένωσης Λάρισας (Γ.Ε.Λ.) διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα. Στις 12 Οκτωβρίου 2003 ιδρύθηκε μια νέα ομοσπονδία - Διεθνής Ομοσπονδία Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής (IFAGG). Η ομοσπονδία ιδρύθηκε για να συνεχίσει να προωθεί το άθλημα διεθνώς. Η Αισθητική Ομαδική Γυμναστική (AGG) έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως αγωνιστικό άθλημα από το 1996. Η προέλευση αυτού του αθλήματος, εκτείνεται πίσω στην αρχαία Ελλάδα και η έννοια της φυσικής ροής του σώματος, του ελεύθερου ύφους και της σωματικής αρμονίας, αποτελεί τη βασική έμπνευση για την ανάπτυξη του AGG. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φινλανδία και η Εσθονία καλλιεργούν, αναπτύσσουν, ασκούν και προάγουν αυτό το άθλημα για πάνω από 100 χρόνια και είχαν διαγωνισμούς από τη δεκαετία του 1950. Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 1996. Κατά τα επόμενα τρία χρόνια επιτυχημένων διεθνών διαγωνισμών γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός διαγωνισμού παγκόσμιου πρωταθλήματος. Τον Ιούνιο του 2000, το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έγινε πραγματικότητα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ενώ διαδοχικά Παγκόσμια Πρωταθλήματα διεξάγονται από το 2001 στο Ταλίν της Εσθονίας, στην Πράγα στην Τσεχική Δημοκρατία το 2002 , στο Γκρατς της Αυστρίας το 2003,στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2004, στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 2005, στο Τάμπερε της Φινλανδίας το 2006, στη Βάρνα της Βουλγαρίας το 2010, στο Τάρτου της Εσθονίας το 2011, στην Καρθαγένη της Ισπανίας το 2012, στο Lahti της Φινλανδίας το 2013, στη Μόσχα της Ρωσίας το 2014 και στις Νήσους Φερόε του Torshavn το 2015.
Δεκαπέντε χώρες συμμετέχουν σε αυτά τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα από την ίδρυσή της. Κάθε χρόνο, υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που αναπτύσσουν και ασκούν αυτό το άθλημα πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μελλοντικά πρωταθλήματα και οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Υπάρχει ένα λαμπρό και όμορφο μέλλον μπροστά γι’ αυτό το νεοσύστατο άθλημα στον κόσμο της γυμναστικής. Στην Ελλάδα ήρθε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2014 από τη Γυμναστική Ένωση Λάρισας (Γ.Ε.Λ.) με συντονισμένες προσπάθειες μελών της Γ.Ε.Λ. και πρωταγωνιστή τον πρόεδρό της κο Γεώργιο Βαϊόπουλο. Η Γ.Ε.Λ. από τότε είναι μέλος Ά της IFAGG και εκπροσωπεί νόμιμα και κατ’ αποκλειστικότητα το άθλημα στην Ελλάδα. Με συνεχείς επαφές με την IFAGG, τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες, τη διοργάνωση δύο εθνικών και ενός διεθνούς σεμιναρίου/σχολών κριτών και προπονητών Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής σε Λάρισα και Αθήνα, τη διοργάνωση των 2ων Μεσογειακών Αγώνων Α.Ο.Γ. στον Βόλο αλλά και την εκπροσώπηση με τον κ. Βαϊόπουλο στις Γενικές Συνελεύσεις της IFAGG για την ψήφιση νέου προεδρείου στα Νησιά Φερόε και άλλων θεμάτων στη Ισπανία, στην Εσθονία και στην Ιταλία, οι σχέσεις με την IFAGG βρίσκονται σε άριστη σχέση. Η Γ.Ε.Λ. ως μέλος Ά έχει αναλάβει την υποχρέωση για τα έτη 2018 και 2019 να διοργανώσει έναν μεγάλο διεθνή αγώνα και έναν Παγκόσμιο μαζί με σεμινάρια κάτω από την αιγίδα της IFAGG.
Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, για να δημιουργηθεί νέα ανεξάρτητη ομοσπονδία στην Ελλάδα, μόνο για το άθλημα της Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής, κατ’ επιθυμία της IFAGG και την επίβλεψη της Γ.Ε.Λ. που είναι μέλος Α, γεγονός θα είναι και ιδιαίτερη τιμή και για την πόλη της Λάρισας που θα φιλοξενεί μια ομοσπονδία και η οποία θα είναι η πρώτη σε επαρχιακή πόλη. Το άθλημα είναι ομαδικό και περιλαμβάνει κατηγορίες από 8 – 10 έως 16+ ετών. Είναι ένα πανέμορφο άθλημα και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της IFAGG στους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν πριν λίγο καιρό στην Ιταλία, έχει γίνει αίτηση να ενταχθεί στα επόμενα χρόνια στα Ολυμπιακά Αθλήματα. Η πόλη της Λάρισας έχει αγκαλιάσει ήδη το άθλημα και η ΓΕΛ οργανώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, πρωτοστατώντας σε όλη τη χώρα, με σκοπό να γίνει η πόλη μας σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την Αισθητική Ομαδική Γυμναστική, φιλοξενώντας όλο και περισσότερες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass