Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τι είδε ο Λαρισαίος στην Πιονγκτσάνγκ

• Τι προοπτικές έχει ο χειμερινός αθλητισμός στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 22:00

Στη Λάρισα τα χειμερινά σπορ μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένα αλλά φέτος για πρώτη φορά η θεσσαλική πρωτεύουσα εκπροσωπήθηκε σε Ολυμπιάδα χειμερινών αγώνων, αυτή της Πιονγκτσάνγκ της Ν. Κορέας, που ολοκληρώνεται μεθαύριο.

Συγκεκριμένα ο Λαρισαίος Χρήστος Καραμπούζης βρίσκεται από τις 15 Φεβρουαρίου στην Πιονγκτσάνγκ με τη ιδιότητα του αντιπροέδρου αλπικών αγωνισμάτων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων ενώ είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας.
Μιλήσαμε με τον Λαρισαίο εκπρόσωπο της ΕΟΧΑ ο οποίος μας είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία η συμμετοχή του στους αγώνες, πρωτόγνωρη γι’ αυτόν και πραγματικά όλοι όσοι μετέχουν σ’ αυτήν είναι βέβαιο ότι θα φέρουν τεχνογνωσία στη χώρα μας.
Για την παρουσία των αθλητών της ελληνικής αποστολής (τετραμελής) μας είπε ότι είναι ευχαριστημένοι ιδιαίτερα από τον Γιάννη Αντωνίου(αθλητή που επί δέκα χρόνια έκανε προπόνηση με τον ΕΟΣ) που πήρε την 46η θέση στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση ανάμεσα σε 110 αθλητές.
Μάλιστα είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησαν οι Έλληνες αθλητές ήταν η πίστα που πρόκειται για μια πίστα πάγου και όχι φυσικού χιονιού που έχουν συνηθίσει να κάνουν προπονήσεις στη χώρα μας.
Αυτό εμπόδισε να έχουν καλύτερη θέση αλλά θεωρεί ότι γίνονται αποφασιστικά βήματα ανόδου στα χειμερινά σπορ με τη διεύρυνση της ομοσπονδίας και με άλλα χειμερινά σπορ για να υπάρξει μεγαλύτερη δυναμική.
Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξαν και τέσσερα νέα αθλήματα: χιονοσανίδα μπιγκ αιρ, μεικτό διπλό κέρλινγκ, πατινάζ ταχύτητας μαζικής εκκίνησης και μεικτό ομαδικό αλπικό σκι.
Ο Χρήστος Καραμπούζης σε ρεσιτάλ ειλικρίνειας μας είπε ότι ορισμένα αθλήματα που δεν γνωρίζουν στην Ελλάδα τα είδε πρώτη φορά και σίγουρα δείχνει ότι η Ελλάδα που εκπροσωπήθηκε στο αλπικό σκι και στα Βόρεια (είναι χειμερινό άθλημα στο οποίο οι αθλητές διαγωνίζονται στο σκι αντοχής και στο άλμα με σκι, οι βαθμολογίες των οποίων καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα) έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Για τη διοργάνωση οι εντυπώσεις του ήταν πολύ καλές καθώς οι Νοτιοκορεάτες είχαν πολύ καλή οργάνωση, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία εξυπηρετούσαν τη διοργάνωση όλο το εικοσιτετράωρο.
Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε ήταν η έλλειψη μιας κοινής γλώσσας συνεννόησης αφού δεν γνώριζαν πολλά μέλη της διοργάνωσης αγγλικά με αποτέλεσμα καταλυτικό ρόλο στη συνεννόηση να παίξει και η τεχνολογία με μετάφραση στο google των αναγκών της κάθε αποστολής.
Πάντως είναι εντυπωσιακό, μας είπε, ότι συμμετέχουν 2.952 αθλητές από 92 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ενώ πρώτη φορά εμφανίζονται το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.
Σχετικά με την πιθανότητα να διοργανωθεί χειμερινή ολυμπιάδα στην Ελλάδα μάς είπε ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση είναι απαγορευτικό αλλά ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση στις μεσογειακές χώρες δεν ευνοείται η διοργάνωση Χειμερινής Ολυμπιάδας παρά το γεγονός ότι έχει διεξαχθεί στην Ιταλία μιας και δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες.
Πάντως ο ίδιος μας είπε ότι οι εμπειρίες των μελών της ελληνικής αποστολής θα δουλέψουν για την ανάπτυξη των αθλημάτων και την πρόοδο των αθλητών.
Τέλος για την πόλη της Λάρισας και τον ΕΟΣ μας είπε ότι υπάρχουν αθλητές που μπορούν να φέρουν διακρίσεις αλλά δεν βοήθησαν σε πανελλήνιο επίπεδο, ειδικά φέτος που δεν προσφέρονται οι καιρικές συνθήκες, αναφέροντας το παράδειγμα ότι ο ΕΟΣ Λάρισας σε συνεργασία με τον ΕΟΣ Βόλου αναγκάστηκαν να διοργανώσουν πανελλήνιο πρωτάθλημα πρόσφατα στα Καλάβρυτα επειδή στη Νότια Ελλάδα είχε περισσότεροι χιόνι απ’ ό,τι στη Βόρειο Ελλάδα.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass