Ερασ. ΑΕΛ: Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ

Γ. ΝΑΚΑΣ: «ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ» - Τ. ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ: «Ο κ. ΚΟΥΓΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ»

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 22:05

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Τη θέση ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ ΑΕΛ, εξέφρασε με σαφήνεια το Δ.Σ. της Ερασ. ΑΕΛ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Επιμελητήριο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, κ. Κούγιας δεν μπορεί βάσει νόμου να έχει οποιαδήποτε μετοχική σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία.
«Οι εξελίξεις πλέον μας υποχρεώνουν, λόγω του θεσμικού μας ρόλου και της ευθύνης που φέρουμε, να πάρουμε σαφή θέση και να εκφράσουμε τόσο την πεποίθηση του Δ.Σ. όσο και αφουγκραζόμενοι τη φίλαθλη κοινή γνώμη της πόλης και της ομάδας μας, ότι δυστυχώς πρέπει με κάποιον τρόπο να υπάρξει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ. Η απαξίωση και η αδιαφορία που έχει επέλθει στο αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο έχει μπει σε τελευταία μοίρα ενώ θα έπρεπε να είναι σε πρώτη και γιατί όχι σε αποκλειστική, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη ότι πλέον καθίσταται ανάγκη να συμβεί αυτό με τρόπο όσο το δυνατόν πιο ομαλό και ήρεμο» είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Νάκας και πρόσθεσε:


«Επιμένουμε σ’ αυτό γιατί θεωρούμε ότι μετά από τρία χρόνια με το «παρών» ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό την ηγεσία του κ. Κούγια έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αναστραφεί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί».
Ο κ. Νάκας επισήμανε ότι δεν πρόκειται κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου να μιλήσει με χαρακτηρισμούς, ύβρεις και να προβεί σε προσωπικές επιθέσεις, καταδικάζοντας παράλληλα τις ύβρεις που έχουν ακουστεί ή ακούγονται ακόμα προς μέλη της οικογένειας της ΑΕΛ, για να κάνει λόγο στη συνέχεια για έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της ΠΑΕ.
«Όταν υπάρχει επιθυμία ή δήλωση του μεγαλομετόχου να πουλήσει τις μετοχές του, ζητούμε την πρόσκληση Γ.Σ. των μετόχων για να ενημερωθούμε. Το τίμημα είναι στη διακριτική ευχέρεια του μεγαλομετόχου. Αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ποια είναι η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, έσοδα, έξοδα, υποχρεώσεις και όλα αυτά για τα οποία δεν έχουμε την ενημέρωση που θα επιθυμούσαμε να έχουμε. Έχουμε πικρή εμπειρία και δεν θέλουμε να έρθουμε στη δυσάρεστη θέση ως σωματείο να τρέχουμε για χρέη, να πηγαίνουμε στα υπουργεία για αδειοδοτήσεις, για εκκαθαρίσεις ΠΑΕ κ.λπ.».

Τ. ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ: Ο κ. ΚΟΥΓΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΣ ΠΑΕ
Παράνομη χαρακτήρισε τη θέση του κ. Κούγια ως μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, ο κ. Γιολδάσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βάσει του νόμου δεν μπορεί να έχει ούτε μία μετοχή.
«Ο κ. Κούγιας ως μεγαλομέτοχος και ως δικηγόρος θα έπρεπε πρώτος απ’ όλους να γνωρίζει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να διοικήσει αυτήν την ομάδα, αλλά δεν μπορεί να έχει ούτε μία μετοχή. Ο αθλητικός νόμος στο άρθρο 3 τού απαγορεύει οποιαδήποτε μετοχική σχέση με οποιαδήποτε αθλητική εταιρεία. Απαιτεί μόνο παραπομπή για κακούργημα και ο κ. Κούγιας κατά δήλωση του ιδίου έχει δύο τέτοιες παραπομπές. Μπορεί να είναι αθώος αλλά για τον νόμο μόνο η παραπομπή του σε δικαστήριο, του αφαιρεί τη δυνατότητα να έχει οποιαδήποτε μετοχή» είπε ο κ. Γιολδάσης και πρόσθεσε:
«Κατά συνέπεια η θέση του ως μεγαλομέτοχος στην ΠΑΕ είναι παράνομη και θα έπρεπε ήδη τα αρμόδια όργανα να τον είχαν προειδοποιήσει να μεταβιβάσει τις μετοχές του. Η ΕΕΑ έχει ενημερωθεί εδώ και 1,5 χρόνο αλλά αδρανεί. Ήδη ο εισαγγελέας έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για να δει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα μέλη της ΕΕΑ, τα οποία εξακολουθούν να δίνουν πιστοποιητικό συμμετοχής σε μια εταιρεία, η μετοχική σύνθεση της οποίας είναι παράνομη.

ΓΙΑ ΤΑ 300.000 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΠΑΕ
Σχετικά με τα 300.000 ευρώ που ήταν το τίμημα της ΠΑΕ για τον κ. Πλεξίδα, ο κ. Νάκας επισήμανε ότι πράγματι αυτό είναι το ποσό συν το ποσό των 240.000 ευρώ για το προπονητήριο των Δένδρων.
«Δεν είμαι σε θέση να κρίνω εάν είναι λίγα ή πολλά, μπορώ όμως να κρίνω και έχω τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης μετοχών από τη La Farm προς την Ανίκητο Άλογο, ότι ένα χρόνο μετά η ίδια εταιρεία, η ίδια ΠΑΕ που συστήθηκε με 300.000 ευρώ και κατηγορούμαστε ότι ήταν ευτελές το τίμημα, πωλήθηκε τα μεν Δένδρα στην ίδια τιμή, η δε ΠΑΕ στις 160.000 ευρώ. Δηλαδή εάν ήταν ευτελές το τίμημα των 300.000 ευρώ που όρισε το σωματείο για την ΠΑΕ από τη Γ’ στη Β’ Εθνική ας κρίνει ο κόσμος πόσο ευτελές ή μη είναι το ποσό των 160.000 ευρώ με το οποίο αγόρασε την ΠΑΕ από τη La Farm η Ανίκητο Άλογο».

ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Παρεμβαίνοντας διευκρινιστικά για το AEL FC Arena, ο κ. Νάκας τόνισε ότι αν και έγιναν προσπάθειες το 2008 δεν υπήρχε κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με τους όρους χρήσης του γηπέδου από την ομάδα ή και των εμπορικών χώρων.
«Επιχειρήθηκε τότε να υπάρξει μία διαπραγμάτευση ως προς τους όρους χρήσης του γηπέδου κ.λπ. αλλά η απάντηση από το Υπουργείο ήταν ή υπογράφετε αυτή τη σύμβαση όπως πέρασε από τη Βουλή ή καθόλου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σχετικά με την παραχώρηση του οικοπέδου:
«Τον Αύγουστο του 2008 στο ΦΕΚ υπάρχει η απόφαση με την οποία συμφωνείται η παραχώρηση 145 στρεμμάτων από τον Δήμο Λαρισαίων και τη ΓΓΑ στην Ερασ. ΑΕΛ και από εκεί στη Γήπεδο ΑΕ για την ανέγερση του γηπέδου και των εμπορικών χώρων.
Η Ερασ. ΑΕΛ δεν ήταν οικοπεδούχος, ήταν το όχημα μεταφοράς μιας έκτασης κρατικής γιατί το κράτος δεν μπορεί να το κάνει».

ΑΝΤ. ΤΣΑΓΚΑΛΗΣ: Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ
Με γλώσσα ενωτική μίλησε ο αντιπρόεδρος του σωματείου κ. Τσαγκάλης λέγοντας ότι «εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ο κόσμος να αγαπάει την ΑΕΛ και την πόλη. Και η πόλη έχει ανάγκη από ενότητα. Τα φαινόμενα που βλέπω τελευταία, ο ένας να στρέφεται ενάντια στον άλλον να σταματήσουν. Να προχωρήσουμε μπροστά. Η ιστορία της ΑΕΛ είναι γεμάτη επανάσταση, αγνό ιδεαλισμό και αγάπη. Όχι μίσος, όχι διχόνοια. Είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω οτιδήποτε έχει συμβεί εις βάρος μου (ακόμα και τα τρία δικαστήρια που με περιμένουν τα επόμενα χρόνια). Η ενότητα είναι μονόδρομος».

Ο κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΡΚΟΥ
Από την πλευρά της ΠΑΕ ο κ. Μάρκου θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με κάποια σημεία που αναφέρθηκαν από τους διοικητικούς του σωματείου. Αναφέρθηκε στη συμφωνία για τους ποδοσφαιριστές των ομάδων υποδομής την οποία χαρακτήρισε ειλικρινή, μίλησε για τις αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι στη Β’ Εθνική η ομάδα πήρε αδειοδότηση Α’ Εθνικής και στην Α’ Εθνική αδειοδότηση UEFA, λέγοντας ότι μεταξύ των κριτηρίων που αξιολογούνται είναι και τα νομικά κριτήρια και γι' αυτό, όπως υπογράμμισε, η ΕΕΑ έδινε επί τρία χρόνια αδειοδότηση στην ΠΑΕ.
Μίλησε για το ποσό που καταβάλλεται για τη χρήση του γηπέδου λέγοντας ότι ανταγωνίστριες ομάδες της Α’ Εθνικής πληρώνουν πολύ μικρότερα ποσά και αναφέρθηκε στο στάδιο Αλκαζάρ κάνοντας λόγω για αδυναμία των αρμοδίων να κάνουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει η ομάδα, καθώς πριν περίπου ένα χρόνο η ΠΑΕ είχε στείλει σχετικό έγγραφο στη διοίκηση του ΕΑΚΛ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΩΣΤΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σχετικά με τα περί αδυναμίας που ανέφερε ο κ. Μάρκου στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Κωσταρόπουλος με την ιδιότητα του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΚΛ, παρενέβη λέγοντας ότι επειδή μέσω του κρατικού μηχανισμού η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων στο γήπεδο Αλκαζάρ θα ήταν χρονοβόρα, ήταν προτιμότερο να αναλάβει τα έργα η ΠΑΕ και να γίνει απόσβεση μέσω του ενοικίου. «Μπορούσατε εάν θέλατε να λύσετε το θέμα άμεσα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωσταρόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Μάρκου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν, τα μέλη του Δ.Σ. της Ερας. ΑΕΛ τόνισαν ότι:
-Δεν έχουν γίνει δέκτες από ενδιαφερόμενους για την ΠΑΕ.
-Είναι ευκαιρία να διευρυνθεί το Δ.Σ. της ΠΑΕ με πρόσωπα κοινής αποδοχής όπως ο Δήμαρχος κ. Καλογιάννης. Να δημιουργηθεί φορέας με άτομα κοινής αποδοχής που να τρέξουν την ομάδα μέχρι να βρεθεί διάδοχη κατάσταση και να πέσουν οι τόνοι προς όφελος του αγωνιστικού μέρους.
- Η αδειοδότηση της ΠΑΕ επετεύχθη μετά από προσωπικούς κόπους ανθρώπων του Δ.Σ. του σωματείου.
-Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ είναι σχεδόν 1.000.000 ευρώ. Αν μία εταιρεία θέλει να αγοράσει την ΠΑΕ πρέπει να παρουσιάσει κύκλο εργασιών που να δικαιολογεί αυτή την αγορά. Εάν ένα φυσικό ή κάποια φυσικά πρόσωπα αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο πρέπει βάσει των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και του πόθεν έσχες να καλύπτουν το οικονομικό μέγεθος.Το «παρών» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εκτός των προαναφερομένων έδωσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαννακόπουλος και Παπαλέξης, οι διοικητικοί της ΕΠΣΛ, κ. Γκουτζαμάνης και Λίταινας, ο σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα αθλητισμού κ. Αλεξούλης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης, αντιπροσωπεία των Παλαιμάχων της ΑΕΛ, αποτελούμενη από τους κ. Παραφέστα, Τσιτσιλή και Σελιώνη, από την ΠΑΕ ΑΕΛ οι κ. Τσιαπάλας, Τάκας, Χριστακόπουλος, ο εκπρόσωπος της Γήπεδο ΑΕ, κ. Τσακμακίδης, μέλη της Ερασ. ΑΕΛ και αρκετοί φίλαθλοι.
Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ. της Ερασ. ΑΕΛ, κ. Βαλιάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στη λειτουργία του σωματείου και τη σχέση με την ΠΑΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον ελεγκτικό ρόλο που οφείλει να έχει στην οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ.

Απ. Καλογιάννης: Εταιρεία λαϊκής βάσης

Το θέμα αλλαγής του μοντέλου ιδιοκτησίας της ΠΑΕ σε εταιρεία λαϊκής βάσης έθεσε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης. «Θα πρέπει να δούμε τα παραδείγματα ομάδων της Ευρώπης που λειτουργούν με άλλο νομικό καθεστώς. Κανένας δεν συζήτησε για μία εταιρεία λαϊκής βάσης» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης.
«Εάν διαμορφωθεί η ενότητα, ο Δήμος θα στηρίξει τις προσπάθειες και θα δώσει λύση» υπογράμμισε για να αναφερθεί και στα γεγονότα του 2008 λέγοντας ότι όταν ο ίδιος ήταν αντίθετος με την παραχώρηση έκτασης δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τους οργανωμένους φιλάθλους.
Για την αναγκαιότητα ενωτικού κλίματος και συσπείρωσης έκαναν λόγο με τη σειρά τους η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δ. Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Λάρισα», Ντίνος Διαμάντος και ο επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα, πόλη του αύριο», Θανάσης Μαμάκος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass