Λαρισαίος Ράμπο ετών 65

Ο Νίκος Μαντζιαφός παίρνει το όπλο του και ετοιμάζεται για δράση και στο πανευρωπαϊκό του 2019 που θα γίνει στη Λάρισα

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2018 22:19

Ράμπο ήταν ο τίτλος αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας δράσης, σε σκηνοθεσία του Τεντ Κότσεφ, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Μορέλ από το 1972 και θεωρείται πρωτοποριακή και κλασική στο είδος.

Η μεγάλη της επιτυχία ήταν η αρχή μιας σειράς επιτυχιών για τον πρωταγωνιστή Σιλβέστερ Σταλόνε στον ρόλο του ήρωα δράσης και οδήγησε σε συνέχειες.
Η Λάρισα όμως έχει τον δικό της Ράμπο που μπορεί να μην είναι ένας παρασημοφορημένος ήρωας των Ειδικών Δυνάμεων και πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, αλλά ένας συνταξιούχος παιδίατρος που ίσως είναι ο μοναδικός Λαρισαίος που ασχολείται τόσο επισταμένα με τη σκοποβολή.
Κάπου στη Λάρισα, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, σε ένα κτήμα του έχει στήσει το δικό του σκοπευτήριο σε απόσταση πενήντα μέτρων, βάζοντας τους στόχους που επιβάλλεται για τη σκοποβολή ανοιχτού πεδίου (Field Target).
Ο λόγος για τον 65χρονο Νίκο Μαντζιαφό που κάθε μέρα παίρνει το… όπλο του και κάνει προπόνηση, έχοντας βάλει ως στόχο να διαπρέψει στο αγώνισμα και το 2019 στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής ανοιχτού πεδίου που θα γίνει στο σκοπευτήριο του Πυργετού, που είναι το μοναδικό της περιοχής.
Και μας λέει: «Δεν είναι δυνατόν με τόσες διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην αγωνισθώ στη Λάρισα, περίμενα χρόνια αυτή τη στιγμή θα είναι μια δικαίωση για μένα».*Καλά, στη Λάρισα υπάρχει άλλος να ασχολείται τόσο ενεργά με τη σκοποβολή;
«Για πάνω από μισό αιώνα δεν πιστεύω, αλλά ούτε και οι μεγάλες επιτυχίες της Άννας Κορακάκη στην Ολυμπιάδα του Ρίο μπόρεσαν να φέρουν κόσμο στο άθλημα και κυρίως μικρά παιδιά. Αλλά μάλλον είναι φυσιολογικό αφού χωρίς σκοπευτήριο, πού θα μαθαίνει ο κόσμος σκοποβολή; Στη Λάρισα παλιά υπήρχε στη Στρατιά σκοπευτήριο αλλά και ένα στο Αλκαζάρ, τώρα δεν υπάρχει τίποτα… Βλέπετε άλλη εποχή, το 1987 όπου όταν πήρε η εθνική ομάδα του μπάσκετ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάνανε παντού γήπεδα και άλλες τώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν σκοπευτήρια σε όλη την Ελλάδα, και να πάρει η Κορακάκη άλλα δέκα χρυσά μετάλλια στις Ολυμπιάδες που θα ακολουθήσουν…»

 

*Πόσο ασχολείστε με το άθλημα;
«Εδώ χαλαρώνω και χαίρομαι που ήρθατε. Συνταξιούχος τώρα ασχολούμαι εντατικότερα, περπατάω πέντε χιλιόμετρα κάθε μέρα για προπόνηση γιατί αυτό το άθλημα θέλει καλή φυσική κατάσταση αλλά παράλληλα και συνέχιση προπόνησης πρωί και απόγευμα στους στόχους.
Η προπόνηση πάντα έχει να κάνει σε σχέση με τον αέρα γιατί αυτό είναι το βασικό στοιχείο της επιτυχίας. Ο αέρας παρουσιάζει πιθανώς τη μεγαλύτερη πρόκληση ενώ είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσει τους πιο μακρινούς στόχους. Τα σφαιρίδια μπορούν να μετατοπισθούν πλευρικά ακόμη και με ένα ελαφρύ αεράκι. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει αδυναμίες, καθώς το σφαιρίδιο θα καεί συχνά πάνω στην πρόσοψη, εάν στοχεύετε κεντρικά. Σε ισχυρότερους ανέμους, δεν είναι ασυνήθιστο να πρέπει να στοχεύσετε μακριά από την πρόσοψη για να κερδίσετε ένα χτύπημα».

 

*Οι επιτυχίες που έχετε πάντως σάς αναζωογονούν…
«Ναι, αυτές μου δίνουν δύναμη για τη συνέχεια… Πρώτος φέτος στην κατηγορία στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ιταλίας, πρώτος πέρυσι την ίδιο διοργάνωση στη Γερμανία, ενώ φέτος ήμουν και δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Πολωνία. Αυτό όμως που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν το παγκόσμιο της Ουαλίας πέρυσι. Τα είδαμε όλα… Πήγα και γύρισα οδικώς με τον φίλο μου Νίκο Μάγειρα τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά του. Μας σταμάτησαν πολλές φορές στο δρόμο και ενώ για αεροβόλα όπλα δεν μας έλεγαν τίποτα αλλά έψαχναν όλα τα’ άλλα. Εξονυχιστικές έρευνες απ’ όπου και να περνούσαμε. Εμπειρίες ζωής που τις διηγούμαι στα εγγόνια μου μόλις γυρίζω από κάθε διοργάνωση».

 

*Είναι ακριβό το άθλημα;
«Θα πω το εξής, το άθλημα της Σκοποβολής είναι ένα από τα εννέα αθλήματα, τα οποία περιελήφθησαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και στην Ελλάδα υπάρχει από το 1892.
Πήρε μάλιστα αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο πριν την Κορακάκη, το 1920 με τους: Α. Βρανόπουλο, Α Θεοφιλάκο, Ι. Θεοφιλάκο, Ι. Μωραϊτίνη, Ιάσονα Σάππα, και Γ. Βαφειάδη, στον αγώνα βολής με πιστόλι 30 μ.
Η αγωνιστική σκοποβολή καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και υπάρχουν περίπου 10.000 εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες.
Ταιριάζει στον Έλληνα ενώ δεν είναι ακριβό σε σχέση με άλλα αθλήματα . Δεν σας το κρύβω ότι κάνω ειδικές πατέντες στο όπλο μου, αντίθετα με αθλητές από άλλες χώρες που έχουν σαφώς καλύτερα και πιο ακριβά όπλα. Νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι η αντίληψη και η σωστή προετοιμασία. Αυτά τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο.
Απλά πιστεύω ότι δεν δίνουμε ως χώρα τόση σημασία στο άθλημα γιατί δεν έχει την εμπορικότητα άλλων αθλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει το 2019 στη Λάρισα θα δώσει ώθηση στο άθλημα και να γίνουν περισσότερα σκοπευτήρια».

 

Του Σωτ. Κέλλα
Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass