Το ανεξίτηλο αποτύπωμα της μεγάλης ΑΕΛ

Δημοσίευση: 04 Απρ 2020 22:13

Αν κάτι έχει κάνει την ΑΕΛ να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες περιφερειακές ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας 1987-88 που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Αυτό το πρωτάθλημα έχει ιδιαίτερη θέση στο λεύκωμα που κυκλοφόρησε μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της Super League και στις 250 σελίδες της πολυτελέστατης έκδοσης αφιερωμένης στα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής, γίνεται περιπλάνηση σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου από το πρώτο πρωτάθλημα της σεζόν 1959-1960 μέχρι σήμερα.
Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό αφιέρωμα σε περιφερειακή ομάδα ανάμεσα σε όλα τα άλλα που έχουν κατακτήσει οι ομάδες του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) και ο ΠΑΟΚ (μόλις πέρυσι κατέκτησε το δεύτερο της ιστορίας του).        
Ο συγγραφέας του λευκώματος, Δημήτρης Τσακίρης, μας είπε ότι το λεύκωμα έχει στόχο να συνδέει εποχές με καταγραφή των πραγματικών γεγονότων και με μια έρευνα που κράτησε από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019. Ουσιαστικά μας είπε ότι η έκδοση για να κυκλοφορήσει έκανε δύο χρόνια με στόχο να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα.
Παράδειγμα, ποιος πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και τι κάνει σήμερα; Ποιο ήταν το πρώτο χρονικά παιχνίδι στη σύγχρονη μορφή της Super League; Ποιο ήταν το τελευταίο που παίχτηκε σε ξερό γήπεδο; Ποιος ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμπλήρωσε 100, 200, 300 συμμετοχές και ποιοι έχουν πάνω από 500; Ποιοι είναι οι πιο μικροί σε ηλικία παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα; Ποιοι έχουν πετύχει γκολ από κόρνερ, ποιοι έμειναν πιστοί στις ομάδες τους σε όλη την καριέρα τους και ποιοι κατέχουν το ρεκόρ συμμετοχής στην Α’ Εθνική με διαφορετικούς συλλόγους;
Αυτά τα στοιχεία και πολλά ακόμα, αλλά και μια ξεχωριστή δισέλιδη αναδρομή σε καθεμία από τις 60 σεζόν που έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνονται στο λεύκωμα για τα 60 χρόνια της Α’ Εθνικής. Το λεύκωμα, όπως μας είπε ο Δημήτρης Τσακίρης, έγινε με την αμέριστη στήριξη όλων των ομάδων. Των συνολικά 67 ομάδων που έχουν συμμετάσχει στην Α’ Εθνική από το 1959 μέχρι σήμερα, για τις οποίες μάλιστα επιχειρείται από τους συντελεστές της έκδοσης και μια συνολική βαθμολογία 60 ετών, με βάση τους 16.890 αγώνες που έχουν δοθεί στην κανονική περίοδο όλων αυτών των πρωταθλημάτων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας ανακαλύφθηκε σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσακίρη ένας… ανύπαρκτος παίκτης, που είχε προκύψει σε ενδεκάδα από «σπασμένο τηλέφωνο»… Γραφόταν ως... Γεωργάκης που ήταν το μικρό του όνομα… (ο ποδοσφαιριστής ήταν ο Κεφαλίδης και αγωνιζόταν στην ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Κατερίνης που συμμετείχε στο  πρωτάθλημα της περιόδου 1959-60).
Το συγκεκριμένο λεύκωμα που εξέδωσε η Super League κρατά... ποδοσφαιρική συντροφιά εν μέσω αγωνιστικής απραξίας ελέω κορονοϊού αφού καθημερινά δημοσιεύονται ιστορίες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Χθες αφορούσε στον τελευταίο αγώνα που έγινε σε ξερό γήπεδο στην ιστορία του πρωταθλήματος.
Συγκεκριμένα, η διοργανώτρια θυμάται: «Στις 19 Ιουνίου 1983 η Καστοριά δίνει το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της, πριν υποβιβαστεί, υποδεχόμενη τον ΟΦΗ.
Το γήπεδο της πόλης της Καστοριάς ήταν το μοναδικό στην κατηγορία που δεν είχε χορτάρι.
Έτσι αυτό το παιχνίδι καταγράφεται σαν το τελευταίο στην ιστορία της Α’ Εθνικής, που έγινε σε χώμα. Από τότε όλα τα γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν χόρτο.
Όχι πάντα σε καλή κατάσταση, ενώ για τους τερματοφύλακες το πρόβλημα δεν έπαψε για πολλά χρόνια ακόμα. Ακόμα και στα γήπεδα με χόρτο, η μεγάλη περιοχή παρέμενε… χωμάτινη.
Για την ιστορία, παραθέτουμε το πινακάκι του τελευταίου αγώνα σε ξερό γήπεδο στην ιστορία της Α’ Εθνικής.
Κυριακή 19 Ιουνίου 1983, 17.30
Γήπεδο: Πόλης της Καστοριάς
Διαιτητής: Κώστας Αδαμόπουλος
Καστοριά – ΟΦΗ 0-1 (87’ σουτ Κίρισιτς)
Καστοριά (Δημήτρης Τζήμας): Τσότσας, Σιαπανίδης, Χρ. Καλλιμάνης (46’ Γκίτσιος), Α. Καλλιμάνης (66’ Παβίτσεβιτς), Γεωργάκας, Καραταϊδης, Παπαδόπουλος, Ποντίκης, Τσιλίδης, Τσιρώνης, Νικηφόρου.
ΟΦΗ (Λες Σάνον): Σιδέρης, Αγιομαμίτης, Ανδριανίδης, Πασσάς, Σελιώνης, Ιορντανέσκου, Κίρισιτς, Αλεξίου, Τασσόπουλος, Τσιριμώκος, Βλαστός (76’ Χανταμπάκης)».
ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass