Τι αλλάζει τη νέα σεζόν στο ποδόσφαιρο

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΧΕΡΙ, ΣΤΟ VAR KAI ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΦΣΑΪΝΤ - Γ. ΛΙΟΛΙΟΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - Σ. ΝΙΤΣΑΣ: ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΑΘΛΗΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2020 22:02

Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το πώς θα είναι το ποδόσφαιρο μετά την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε σε μία νέα πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


Διεθνείς διοργανώσεις και εθνικά πρωταθλήματα έχουν αναβληθεί, οι σύλλογοι, όπως και οι ποδοσφαιριστές παραμένουν αδρανείς και κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα είναι παρακινδυνευμένη.
Μέσα σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση που βιώνει ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, το Διεθνές Συμβούλιο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου που συνεδρίασε γι’ αυτόν τον λόγο κατά τον μήνα Μάρτιο ενέκρινε αλλαγές για την αγωνιστική περίοδο 2020-21.
Όπως επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΛ, Εθνικός εκπαιδευτής διαιτησίας και παρατηρητής διαιτησίας Σούπερ Λιγκ, Γιώργος Λιόλιος «το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει κανόνες και να το διατηρούν δίκαιο. Η ακεραιότητα των νόμων και οι διαιτητές που τους εφαρμόζουν πρέπει πάντα να προστατεύονται και να είναι σεβαστοί. Κάθε χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο το IFAB δέχεται προτάσεις από ομάδες Εθνικές Ομοσπονδίες, αλλά και από μεμονωμένα άτομα, οι οποίες αφού εξεταστούν από το IFAB και τις ομάδες τεχνικής υποστήριξης, το IFAB συνεδριάζει κατά τον μήνα Μάρτιο και αποφασίζει τις τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν το ποδόσφαιρο. Οι τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζονται κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, η οποία κατά κανόνα ξεκινάει τον Ιούνιο κάθε έτους. Ειδικά για φέτος, που δεν ξέρουμε ακόμη την εξέλιξη των πραγμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή πότε θα λήξουν οι φετινές διοργανώσεις και πότε θα ξεκινήσουν οι νέες, θα αποφασιστεί πότε θα εφαρμοστούν οι νέες τροποποιήσεις».

 

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ
Σχετικά με το σκεπτικό των φετινών τροποποιήσεων ο κ. Λιόλιος υπογράμμισε πως «είναι επεκτάσεις των αρχών που καθορίστηκαν στην αναθεωρημένη έκδοση της περιόδου 2016-17. Τον Μάρτιο του 2018 η ετήσια Γ.Σ. του IFAB ενέκρινε μία επιπλέον σειρά αλλαγών εστιάζοντας στη δικαιοσύνη, την παγκοσμιότητα, την ενσωμάτωση και την τεχνολογία, θεωρώντας πως οι σημαντικές αλλαγές στους κανόνες θα συνεισφέρουν σημαντικά σε έναν αυξανόμενο χρόνο καθαρού παιχνιδιού, στη δικαιοσύνη και ελκυστικότητα του παιχνιδιού. Μαζί με την επίδραση των VARs η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται κι όλα αυτά να κάνουν το ποδόσφαιρο πιο απολαυστικό για τους ιδίους τους ποδοσφαιριστές, τους θεατές και τους διαιτητές» πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος.

 

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ
Ο πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΛ μίλησε επίσης για το γενικότερο πλαίσιο των νέων τροποποιήσεων αλλά και το πότε θα μπορούν να αναλυθούν επίσημα και να γίνουν κατανοητές από τους ποδοσφαιριστές, παράγοντες ομάδων, προπονητές, διαιτητές και φιλάθλους.
«Το IFAB δημοσιεύει τους κανόνες του παιχνιδιού στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά. Εάν υπάρχει μία διαφορά στη μετάφραση του κειμένου το αγγλικό κείμενο είναι αυτό που υπερισχύει.   
Οι Εθνικές Ομοσπονδίες μεταφράζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και στέλνουν στο IFAB  αντίγραφο και δηλώνουν στην πρώτη σελίδα ότι είναι η επίσημη μετάφραση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι φετινές τροποποιήσεις είναι κάποιες επισημάνσεις και διευκρινίσεις σε προηγούμενε τροποποιήσεις, ώστε να διευκρινιστούν και να κατανοηθούν ορισμένες λεπτομέρειες στην εφαρμογή των κανόνων, μετά την εμπειρία από την εφαρμογή των τελευταίων αλλαγών στους κανόνες. Οι βασικότερες για τη νέα σεζόν αφορούν στη χρήση των χεριών των παικτών, στη χρήση της κίτρινης κάρτας και στον προσδιορισμό της ποινής για χέρι. Σε ό,τι αφορά στο οφσάιντ, το οποίο μας απασχόλησε και μας απασχολεί όλους με τις τελευταίες εφαρμογές του VAR (βέβαια στην Ελλάδα δεν υπήρξε η γραμμή του οφσάιντ), στα πρωταθλήματα στα οποία υπάρχει η γραμμή του οφσάιντ και οι διακεκομμένες κάθετες μπλε και κόκκινες γραμμές, οι οποίες για ελάχιστα χιλιοστά καθορίζουν εάν ένα σημείο του σώματος του παίκτη είναι εκτεθειμένο και εάν ο παίκτης είναι οφσάιντ ή όχι, όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι πάντα σε οποιαδήποτε αμφιβολία λειτουργούμε υπέρ του επιθετικού, συμφωνήθηκε ότι ο κανονισμός για το οφσάιντ θα πρέπει να αναλυθεί και να αναθεωρηθεί με σκοπό να προταθούν αλλαγές που να αντικατοπτρίζουν αυτή τη φιλοσοφία.
Όταν λοιπόν γίνει επίσημα η μετάφραση των κανόνων από την ΕΠΟ θα επανέλθουμε για την ανάλυση των νέων τροποποιήσεων των κανόνων του παιχνιδιού για να γίνουν κατανοητές από τους ποδοσφαιριστές, παράγοντες ομάδων, προπονητές, διαιτητές και φιλάθλους» κατέληξε ο κ. Λιόλιος.

 

«ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»
Για τις τελευταίες αλλαγές στον κανονισμό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΔΠΛ, Στέλιος Νίτσας ο οποίος επισήμανε τα εξής:
«Θεωρώ ότι οι αλλαγές στον κανονισμό γίνονται πάντα για το καλό του ποδοσφαίρου και βοηθούν στην εξέλιξή του. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο μελετημένο άθλημα ως προς τους κανονισμούς. Στόχος είναι να βγουν από το κάδρο οι διαιτητές. Δηλαδή όλοι να σφυρίζουν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και κρίση. Εάν επιτευχθεί σε ποσοστό πάνω από 70% πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία».

 

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Σε μία πρώτη ανάγνωση των πρόσφατων αλλαγών (αναμένεται η επίσημη μετάφραση από την ΕΠΟ) αξίζει να τονισθούν τα εξής:
-Σχετικά με το χέρι, όταν η φάση ξεκινούσε με χέρι επιτιθέμενου, ειδικά μέσα στην περιοχή, καταλογίζονταν αμέσως η παράβαση. Τώρα για να καταλογιστεί η παράβαση πρέπει ή να επιτευχθεί γκολ ή να υπάρχει προφανής ευκαιρία για γκολ ή υποσχόμενη επίθεση. Το χέρι πλέον καθορίζεται από το κάτω μέρος της μασχάλης. Δηλαδή το πάνω μέρος του βραχίονα δεν νοείται ως χέρι.
Σε περίπτωση που ένας αμυνόμενος παίζει την μπάλα με πρόθεση με το χέρι και αυτή καταλήξει στη συνέχεια σε επιτιθέμενο που είναι σε θέση οφσάιντ, τότε το οφσάιντ δεν καταλογίζεται.
-Όταν ο διαιτητής καταλογίζει φάουλ σε ανακοπή προφανούς ευκαιρίας ή υποσχόμενης επίθεσης, ωστόσο η επιτιθέμενη ομάδα εκτελέσει γρήγορα το φάουλ, πριν δηλαδή ο διαιτητής τιμωρήσει τον αμυνόμενο παίκτη, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται και στην επόμενη διακοπή ο διαιτητής τιμωρεί τον αμυνόμενο παίκτη. Όμως, εάν η παράβαση ήταν για κόκκινη κάρτα (π.χ. προφανή θέση για γκολ) θα τιμωρήσει τον αμυνόμενο με κίτρινη, ενώ εάν η παράβαση ήταν για κίτρινη κάρτα (π.χ. υποσχόμενη επίθεση) δεν θα τον τιμωρήσει.
-Οι κίτρινες κάρτες κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν μεταφέρονται κατά τη διαδικασία ανάδειξης νικητή από τα πέναλτι.
-Σχετικά με την εκτέλεση πέναλτι: Εάν ο τερματοφύλακας κάνει παράβαση εκτός γραμμής κατά την εκτέλεση πέναλτι και αποκρούσει ή μπλοκάρει την μπάλα, πλέον θα δέχεται από τον διαιτητή προειδοποίηση (αντί για κίτρινη που ίσχυε), ενώ εάν το επαναλάβει (δεύτερη συνεχόμενη παράβαση) τότε θα παρατηρείται με κίτρινη κάρτα.
Εάν ο τερματοφύλακας και ο παίκτης που εκτελεί το πέναλτι διαπράξουν παράβαση ταυτόχρονα τότε το πέναλτι θεωρείται χαμένο και μόνο ο παίκτης που εκτέλεσε το πέναλτι παρατηρείται με κίτρινη κάρτα (μέχρι τώρα εάν το πέναλτι δεν κατέληγε σε γκολ δινόταν επανάληψη και κίτρινη κάρτα και στους δύο).
-Τα δοκάρια πλέον δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν όλα το ίδιο σχήμα. Μπορεί πλέον να υπάρχει συνδυασμός των τεσσάρων σχημάτων (τετράγωνα, ορθογώνια, στρογγυλά ή ελλειπτικά).
-Παράλληλα, δίνονται συστάσεις προς τους πιστοποιημένους διαιτητές VAR, ούτως ώστε να κάνουν χρήση της τεχνολογίας, για να περιορίζονται τα λάθη. Να καταβάλλονται δηλαδή περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της επικοινωνίας με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης της διαδικασίας εξέτασης και της τελικής απόφασης του διαιτητή.

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass