Αθλητικά μαθήματα αλληλεγγύης

*ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ *Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Η ΖΩΗ ΣΩΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΙΜΑ

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2020 21:42

Του Σωτ. Κέλλα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης
Αλληλεγγύη, φιλία, φιλανθρωπία είναι έννοιες ταυτισμένες με τον αθλητισμό και γίνονται πράξη κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για κοινωνική δράση. Αυτό αποδείχθηκε χθες περίτρανα στην εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο ΕΑΚ Λάρισας, η οποία

αποτέλεσε πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Η δράση υλοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (έδωσε το «παρών» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας)  και του Δήμου Λαρισαίων (παρών ήταν ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Γιάννης Αλεξούλης). Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν οι Δήμοι Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ (παρών ο αντιδήμαρχος Κώστας Χατζηκωνσταντίνου), Τεμπών, Τυρνάβου (παρών ο δήμαρχος Γιάννης Κόκουρας) και Φαρσάλων.
Η αυξημένη ανάγκη για αίμα, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σ’ αυτόν τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, εντάχθηκε ως προτεραιότητα στη θεματολογία της διαδικτυακής καμπάνιας «Ζήσε Αθλητικά» του Υφυπουργείου Αθλητισμού που εντατικοποίησε δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς της αθλητικής οικογένειας της χώρας, που αναδεικνύουν τις βασικές αξίες, οι οποίες διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές ομάδες της περιοχής πήγαν συντεταγμένα στη δράση, όπως ο Σύλλογος Πυγμαχίας «Ο Τάλως» με επικεφαλής τον προπονητή του Νίκο Οικονόμου, ο σύλλογος της ομάδας μπάσκετ γυναικών Ολύμπια Λάρισας, παρουσία του προέδρου Γιώργου Μαλάκου και ο Σύλλογος Ρυθμικής Γυμναστικής «Η Νίκη».
Επίσης στους αιμοδότες ήταν ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλίας Καφφές συνοδευόμενος  από τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Κουτσιώρα και τον τεχνικό διευθυντή της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Χρήστο Χαλίτσιο.
Από τους πρώτους που πήραν μέρος στη δράση ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Καπετάνος που εγκωμίασε το έργο του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που συνδυάζει δράσεις αθλητικές με κοινωνική προσφορά. Τόνισε επίσης ότι ο αθλητισμός μπήκε δυνατά στη μάχη κατά του κορονοϊού με πολλές δράσεις.
Η διοίκηση του ΕΑΚ έδωσε σχεδόν σύσσωμη το «παρών» με τον πρόεδρο Γιάννη Κουρδή να αναφέρει ότι κάθε δράση στο ΕΑΚ είναι συλλογικό αποτέλεσμα διοίκησης και εργαζομένων. Παρόντες ακόμα από τη διοίκηση ήταν οι: Ζήλος, Τουρσουνίδου, Δριστέλλας (και δημοτικός σύμβουλος),  Κυρλόγου, Καλέτσιος,  Καλογήρου.
Κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας έγινε και τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων προεξέχοντος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού»  Κώστα Γιαννόπουλο.
Ο υφυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι  συμμετείχαν στη δράση και συμμετέχουν στα αθλητικά-κοινωνικά προγράμματα της Πολιτείας. Ευχαρίστησε για την υποστήριξη το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι την ανάγκη για αίμα την ένιωσε στην προσωπική περιπέτεια υγείας του.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι στην εθελοντική  αιμοδοσία πρέπει  να παίρνουν  μέρος  όλοι, και αυτοί οι οποίοι δίνουν αίμα και αυτοί οι όποιοι δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν, αλλά μπορούν να είναι φίλοι της αιμοδοσίας.
Και για τη χθεσινή δράση είπε: «Ο αθλητισμός αναδεικνύει κάθε φορά το βασικό του πρόσωπο όπως σήμερα και συμμετέχει σ’ αυτό το υψηλό έργο κοινωνικής ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Χαίρομαι που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ας μην ξεχνάμε ότι το αίμα των αθλητών μετράει… διπλό. Και είδα σε όλες τις εθελοντικές αιμοδοσίες που έγιναν στη Λάρισα ότι η αθλητική κοινότητα  συμμετέχει ενεργά γιατί δεν υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται  η αιμοδοσία στους ενεργούς αθλητές.
 Πρέπει να μάθουμε, να  γνωρίσουμε, να πιστέψουμε, να βοηθήσουμε όλοι την εθελοντική αιμοδοσία, από όπου  και αν βρισκόμαστε έτσι  ώστε  η χώρα   μας να έχει επάρκεια   αίματος. Βάσει στατιστικών περίπου, το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ζωής του, να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι ενεργοί αιμοδότες. Και ας μην ξεχνάμε ότι το πολυτιμότερο αγαθό στο  άνθρωπο που είναι η ζωή  σώζεται πολλές φορές μόνο με αίμα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass