Θρήνος για τον θάνατο του Τίμπορ Μπένεντεκ

* ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 20:40

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, ο Τίμπορ Μπένεντεκ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 48 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Επί σειρά ετών βασικό στέλεχος και αρχηγός της Eθνικής Ουγγαρίας, με 437 συμμετοχές, ο Μπένεντεκ κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, το 2000 στο Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο, καθώς επίσης τέσσερα μετάλλια (ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο) σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, επτά μετάλλια (ένα χρυσό, τρία ασημένια και τρία χάλκινα) σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο) σε World League και άλλα τέσσερα (ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο) σε Παγκόσμια Κύπελλα.
Σε συλλογικό επίπεδο, ο Μπένεντεκ αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης (τέσσερις με την Προ Ρέκο και μία με την Ουίπεστ), κατέκτησε ισάριθμα Σούπερ Καπ και ένα LEN Trophy, καθώς και αρκετά πρωταθλήματα σε Ουγγαρία και Ιταλία. Αγωνίστηκε επίσης στη Ρόμα και στη Χόνβεντ, πριν «κρεμάσει το σκουφάκι του» το 2012 και μεταπηδήσει απευθείας στην προπονητική. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ουγγαρίας, που είχε αποτύχει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελώνης (2013). Παρέμεινε στο πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού ως το 2016, κατακτώντας επίσης το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2014, αλλά αποχώρησε μετά την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Διετέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υδατοσφαίρισης της Ουγγαρίας, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Ουίπεστ, αρχικά ως τεχνικός διευθυντής και στη συνέχεια ως προπονητής. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον χώρο του αθλητισμού, χωρίς να δημοσιοποιήσει την κατάσταση της υγείας του.
ΤΟ ΣΟΚ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΜΑΥΡΩΤΑ
Σοκαρισμένος είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς από τον θάνατο του Τίμπορ Μπένεντεκ. Όπως ολόκληρη η οικογένεια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού αιφνιδιάστηκε από την είδηση του πρόωρου χαμού του Ούγγρου τρεις φορές «χρυσού» Ολυμπιονίκη, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο.
Από τα πολυάριθμα ατομικά βραβεία που κέρδισε στην καριέρα του, ξεχωρίζει η ανάδειξή του στην καλύτερη ομάδα της Ουγγαρίας για τον 20ό αιώνα, ενώ ψηφίστηκε τέσσερις φορές ως κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στη χώρα. Το 2015 έγινε μέλος του Hall of Fame του υγρού στίβου. Ο κ. Μαυρωτάς είχε βρεθεί αρκετές φορές αντίπαλος με τον εκλιπόντα σε αγώνες των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Ουγγαρίας, όμως αυτό που θυμάται περισσότερο είναι ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997, όταν ο Μπένεντεκ αγωνιζόταν στη Ρόμα. Όπως θυμήθηκε ο γ.γ.Α., ο Μαγυάρος άσος είχε πετύχει τρία γκολ στον αγώνα ρεβάνς, στο κατάμεστο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, όμως δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει τη νίκη της Βουλιαγμένης με 7-6, που της χάρισε το ιστορικό τρόπαιο, το πρώτο ελληνικής ομάδας πόλο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass