Στη μάχη της πρόκρισης ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΜΠΡΙΖ ΚΑΙ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α’ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥ EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Δημοσίευση: 11 Απρ 2024 8:06

«Μπορεί μια ελληνική ομάδα να περάσει στον τελικό του Europa Conference League στην Αθήνα;», αναρωτιέται η ιστοσελίδα της UEFA, λίγο πριν από τους πρώτους προημιτελικούς, όπου συμμετέχουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός.
Το σχήμα της «Opap Arena», του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τον τελικό στις 29 Μαΐου, μπορεί πλέον να...φανεί σχεδόν στον ορίζοντα, καθώς οι οκτώ που έχουν «επιβιώσει» έως τώρα κάνουν σήμερα το πρώτο βήμα για να βρεθούν στην τετράδα.


Αφού χρειάστηκαν σημαντικές ανατροπές στις ρεβάνς της φάσης των «16», ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έφτασαν στα προημιτελικά, εξακολουθώντας να υπερασπίζονται την ευκαιρία μιας ελληνικής ομάδας να αγωνιστεί στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Κανένας ελληνικός σύλλογος δεν έχει περάσει σε τελικό της UEFA από τότε που ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Ο Πρωταθλητριών το 1971.
Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την «ταραγμένη» Φενέρμπχατσε, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου την Μπριζ.
Ο ΠΑΟΚ
Μπροστά στη μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση της ιστορίας του βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Η Κλαμπ Μπριζ προσπαθεί να βρει την ηρεμία της, έπειτα από την αναστάτωση που έφερε η... πρόκριση επί της Μόλντε. Οι Βέλγοι ανέτρεψαν την ήττα με 2-1 που είχαν γνωρίσει στη Νορβηγία, επικρατώντας με 3-0 στο «Γιαν Μπρεϊντέλ Στάντιον», ωστόσο κάτι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λίγο η κόντρα με τη διοίκηση, κάτι και το γεγονός πως η Κλαμπ Μπριζ έμεινε μακριά από την κορυφή, έφεραν την αποχώρηση του Ρόνι Ντέιλα.
Ο Νίκι Χέιεν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου, ξεκινώντας με εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 στο τοπικό ντέρμπι με τη Σερκλ Μπριζ, για να συνεχίσει με μία εύκολη, όπως εξελίχθηκε, νίκη με 3-1 στο ντέρμπι επί της Άντερλεχτ. Έτσι, ανέβηκε στους 30 βαθμούς, στο -5 από τις Άντερλεχτ και Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ που «συγκατοικούν» στην κορυφή, έπειτα από δύο αγωνιστικές στο μίνι πρωτάθλημα των Play Off. Στα συν η επιστροφή του αρχηγού, μεσοεπιθετικού Χανς Βανάκεν που ταλαιπωρήθηκε από ίωση.
Στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος παρέμεινε ο ΠΑΟΚ κι αυτό σίγουρα θα του δώσει ακόμη μεγαλύτερη ψυχολογική ώθηση. Οι «ασπρόμαυροι», αν και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, έφυγαν τελικά με το βαθμό (2-2) και διατήρησαν το +1 από την ΑΕΚ. Είχαν προηγηθεί η σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού (3-2), αλλά και η «τυπική» επί της Λαμίας (3-1) στην Τούμπα.
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Αντίθετα, ενισχύεται με την επιστροφή του Τάισον που λόγω ίωσης δεν αγωνίστηκε στην «OPAP Arena». Δεν υπολογίζονται, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στην ευρωπαϊκή λίστα, οι Ζόαν Σάστρε και Ίβαν Νάσμπεργκ, ενώ πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε με την ίωση του Τόμας Μουργκ. Πιθανότατα ο Ρουμάνος προπονητής θα πραγματοποιήσει μία-δύο αλλαγές, ωστόσο δύσκολα θα αλλάξει περισσότερα πράγματα, καθώς δεν ακολουθεί άλλο παιχνίδι πρωταθλήματος την Κυριακή (σ.σ. το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός αναβλήθηκε για την Πρωτομαγιά).
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Χρονικά, τον... χορό θα σύρει πρώτος ο Ολυμπιακός, που θα υποδεχθεί στις 19:45 στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Φενέρμπαχτσε. Οι «ερυθρόλευκοι» διάγουν πολύ καλή περίοδο φόρμας, φαίνεται να έχουν εξαλείψει τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και προέρχονται από επιτυχίες, αλλά δεν είναι αφελείς να υποτιμήσουν μια τόσο έμπειρη και ποιοτική ομάδα όσο η τουρκική, μόνιμη πρωταγωνίστρια στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της γειτονικής.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία και πρόκληση προκειμένου ο πειραϊκός σύλλογος, να κάνει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα εξασφαλίζοντας συμμετοχή στα ημιτελικά. Προσπάθεια δύσκολη, αλλά δεν λένε ότι τα αγαθά κόποις κτώνται;
Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εκτός της απουσίας του (τιμωρημένου) Ποντένσε δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Πάντως, πέντε παίκτες της ομάδας του (Φορτούνης, Ρέτσος, Κάρμο, Ιμπόρα, Αλεξανδρόπουλος) βρίσκονται στο όριο καρτών κι αν δεχθούν κίτρινη θα χάσουν τη ρεβάνς.
Σχετικά με την ενδεκάδα, ο Ισπανός τεχνικός έχει κατασταλάξει και το ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο παραμένει γρίφος η επιλογή στο σχηματισμό που θα επιλέξει για να αντιμετωπίσει την τουρκική ομάδα. Αν ο Μεντιλίμπαρ παραμείνει στο 4-3-3, τότε ο Τζολάκης θα παραμείνει -κατά πάσα πιθανότητα- κάτω από τα δοκάρια, ενώ η αμυντική τετράδα είναι αμετακίνητη και θα τη συνθέσουν οι Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα.
Από εκεί και ύστερα, στο 4-3-3 χαφ θα είναι Έσε, Τσικίνιο και Όρτα, ενώ στην επίθεση θα αγωνιστούν Φορτούνης, Ελ Κααμπί και ένας από τους Γιόβετιτς ή Μασούρα. Αν όμως ο προπονητής του Ολυμπιακού προτιμήσει το 4-4-1, τότε τερματοφύλακας και άμυνα μένουν και πάλι οι ίδιοι, αλλά από τους μέσους θα φύγει ο Όρτα για να πλαισιώσουν ως ακραίοι μέσοι τους Τσικίνιο και Έσε, ο Φορτούνης με τον Μασούρα, μπροστά από τους κεντρικούς μέσους θα βρεθεί ο Γιόβετιτς και στην κορυφή ο Ελ Κααμπί.
Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε πριν από 2,5 χρόνια, στη φάση των ομίλων του Europa League (περίοδος 2021-22) και πανηγύρισε δυο μεγάλες νίκες. Η πρώτη εξ αυτών εξελίχθηκε σε θρίαμβο στην αντίπαλη έδρα, καθώς στις 30/9/2021 και στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν νικητές με το εμφατικό 3-0 (6΄ Τικίνιο, 62΄, 68΄ Μασούρας). Στον δεύτερο αγώνα, στις 25/11/2021 (5η αγωνιστική), η πειραϊκή ομάδα επιβλήθηκε 1-0 με το γκολ του Τικίνιο στο 89ο λεπτό.
Η Φενέρ ταξίδεψε στην Αθήνα έχοντας εκτός αποστολής τρεις σημαντικούς ποδοσφαιριστές, τον μεσοεπιθετικό Μερτ Χανκάν Γιαντάς, τον εξτρέμ Τζόσουα Κινγκ και τον κεντρικό αμυντικό Αλεξάντερ Τζικού. Στον αντίποδα, επέστρεψαν από τους τραυματισμούς τους οι Ουντέρ, Φρεντ και Γιούκσεκ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το σημερινό πρόγραμμα των πρώτων προημιτελικών:
19:45 Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
19:45 Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)-Φιορεντίνα (Ιταλία)
22:00 Μπριζ (Βέλγιο)-ΠΑΟΚ
22:00 Αστον Βίλα (Αγγλία)-Λιλ (Γαλλία)
Οι ρεβάνς
Πέμπτη 18/4
19:45 Λιλ (Γαλλία)-Αστον Βίλα (Αγγλία)
19:45 Φιορεντίνα (Ιταλία)-Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία
22:00 Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Ολυμπιακός
22:00 ΠΑΟΚ-Μπριζ(Βέλγιο)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (2 & 9 Μαϊου)
Αστον Βίλα/Λιλ-Ολυμπιακός/Φενέρμπαχτσε
Βικτόρια Πλζεν/Φιορεντίνα-Μπριζ/ΠΑΟΚ
ΤΕΛΙΚΟΣ (29 Μαϊου, OPAP Arena)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass