ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

«Ξέσπασε» η εθνική μπάσκετ

*ΚΕΡΔΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΕΤΑ ΜΕ 87-64 * ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2008 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:29
Πιο συγκεντρωμένη και αποτελεσματική σε όλους τους τομείς, εν συγκρίσει με το πρώτο ματς απέναντι στην Ισπανία, η εθνική ομάδα μπήκε χθες σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ξέσπασε» με 87-64 πάνω στη Γερμανία, σε αγώνα για τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης και υποχρέωσε τα «πάντσερ» στην πρώτη ήττα τους, ενώ αντίθετα, η ελληνική ομάδα πανηγύρισε την πρώτη νίκη της στον Β΄ όμιλο. Κορυφαίος για την εθνική ομάδα ο Λαρισαίος Βασίλης Σπανούλης ενώ εντυπωσίασε με τη γερμανική ομάδα ο νεαποκτηθείς παίκτης της Ολύμπια Σβέν Σούλτζε.
Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64
Ελληνικό ήταν το πρώτο τετράλεπτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει τη διαφορά ακόμη και στους 10 πόντους (12-2) χάρη στην εκπληκτική άμυνα σχεδόν με την επαναφορά. Η απάντηση των Γερμανών ήρθε από τη γραμμή των 6.25μ. Με ποσοστό ευστοχίας 71% (5/7), η ομάδα του Μπάουερμαν, κατάφερε σιγά-σιγά να ροκανίσει τη διαφορά. Ο Νοβίτσκι με οκτώ πόντους, βοηθούμενος από τους Γκριν και Σούλτζε, έφεραν το ματς στα ίσα (21-21) στο 9ο λεπτό, για να προηγηθούν για πρώτη φορά στο ματς με δίποντο του Σούλτζε (21-23).
Η αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν εξίσου καλή με την αυτή του πρώτου. Οι «μαγικές» συνεργασίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη και Σπανούλη, αλλά και η ποιοτική δουλειά σε άμυνα, άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα στο ματς. Το ελληνικό συγκρότημα με οκτώ πόντους του Διαμαντίδη, σε συνδυασμό με το... σπάσιμο των ταμπλό από τους Γερμανούς από μακρινή απόσταση (0/4 στα σουτ τριών πόντων σε πέντε λεπτά), κατάφερε να πετύχει σερί 14-1 και να εκτοξεύσει τη διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (15` 35-24). Τα δύο τρίποντα του Γκριν και το ένα του Ρόλερ, έφεραν εκ νέου ανησυχία στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη (18΄ 39-33), όμως αυτή τη φορά οι ελληνικές απαντήσεις ήταν άμεσες. Ο Σπανούλης με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους εννέα και ο Μπουρούσης με λέι άπ, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Φώτση, στους 11, διαφορά που σημάδεψε και το πρώτο ημίχρονο (44-33).
Το τρίτο δεκάλεπτο, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να «υποβαθμίσουν» την οντότητα αυτής της ομάδας, αμέσως μετά την ήττα με την Ισπανία. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σπανούλη που σημείωσε 11 πόντους, αλλά και τον Γλυνιαδάκη να σημειώνει τέσσερις σερί πόντους, ως απάντηση στα δύο τρίποντα του Σούλτζε, το ελληνικό συγκρότημα, έδωσε διαστάσεις στη διαφορά. Το +11 του πρώτου ημιχρόνου, έγινε +17 (57-40) στο25΄ και +21 (66-45) στο 28΄, με τον Σπανούλη να έχει φτάσει τους 17 πόντους, τον Παπαλουκά τους 13 και τον Διαμαντίδη τους 10. Την ίδια στιγμή ο Νοβίτσκι φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, με αποτέλεσμα Μπάουερμαν να τον τραβήξει στον πάγκο. Με αυτά και με αυτά, η διαφορά με τη λήξη της τρίτης περιόδου παρέμεινε στους 21 πόντους (69-48), προαναγγέλλοντας το ευχάριστο φινάλε.
Ο Παπαλουκάς με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 23 πόντους (71-48) με τον Μπάουερμαν να κάνει αρκετές αλλαγές, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει το... θολό τοπίο που είχαν δημιουργήσει οι παίκτες του. Ότι κι αν δοκίμασε όμως, η εξέλιξη ήταν η ίδια με την Ελλάδα να διατηρεί προβάδισμα νίκης, την οποία τελικά και κατέκτησε με το... κοντέρ να σταματάει στο +23 (87-64) και ενώ λίγο πριν το τέλος είχε «σκαρφαλώσει» και στους 27 πόντους (87-60).
Διαιτητές: Γιουνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Χιραχάρα (Ιαπωνία)
ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Διαμαντίδης 12, Φώτσης 9, Παπαλουκάς 15, Σπανούλης 23, Βασιλόπουλος 7, Μπουρούσης 5, Γλυνιαδάκης 8, Ζήσης 2, Πρίντεζης 6, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης, Πελεκάνος.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Γκριν 11, Νοβίτσκι 13, Ρόλερ 6, Σούλτζε 11, Κέιμαν 4, Γκάρετ , Βισότσκι 7, Χάμαν , Φέμερλινγκ 7, Γιάγκλα 4, Όχλμπρεχτ 1.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «ΕΙΧΑΜΕ ΑΓΧΟΣ»
Μετά το τέλος του αγώνα οι δύο τεχνικοί δήλωσαν τα εξής:
Παναγιώτης Γιαννάκης(Ελλάδα): «Είχαμε άγχος, όμως με υπομονή καταφέραμε να πάρουμε αυτό το παιχνίδι. Ελέγξαμε το ματς, ακόμη κι όταν οι Γερμανοί άρχισαν να μας βάζουν το ένα τρίποντο πίσω από το άλλο. Όλοι οι παίκτες είχαν καθαρό μυαλό».
Αναφορικά με το αυριανό ματς με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ομοσπονδιακός προπονητής είπε: «Η ομάδα των ΗΠΑ είναι ένα πολύ σπουδαίο σύνολο, αλλά κι εμείς έχουμε την ευκαιρία, απέναντι σε μία τέτοια ομάδα, να παίξουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ».
Ντιρκ Μπάουερμαν(Γερμανία): «Η δυνατή άμυνα της Ελλάδας ήταν αυτή που συνετέλεσε στην ήττα μας. Εξαιτίας αυτής, ο Κέιμαν βγήκε εκτός παιχνιδιού. Είμαι απογοητευμένος, όμως έχουμε μπροστά μας κι άλλους αγώνες και συνεχίζουμε. Δεν έχει σημασία αν χάνεις με 2 ή με 25 πόντους, γιατί, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, κατάφερε σε δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια να δείξει τελείως διαφορετικά πρόσωπα».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
Μετά το τέλος του αγώνα οι Έλληνες παίκτες δήλωσαν τα εξής:
ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: «ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΗΠΑ»
Ο Λαρισαίος πρώην παίκτης του ΓΣΛ και του Κεραυνού Βασίλης Σπανούλης τόνισε: «Δεν είχαμε νεκρά διαστήματα όπως με την Ισπανία, που το πληρώσαμε. Και στο πρώτο ματς παίξαμε καλά στο πρώτο 15λεπτο και στα τελευταία 10 λεπτά, αλλά στο μεσοδιάστημα κάναμε πολλά λάθη. Σήμερα πιέσαμε πειρσσότερο στην άμυνα και τους βγάλαμε εκτός παιχνιδιού. Παίξαμε για 40 λεπτά το ίδιο μπάσκετ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».
Κόντρα στη Γερμανία και τον Νοβίτσκι η Εθνική μας ομάδα έχει... χτίσει μια παράδοση. «Έχουμε ψηλά και αθλητικά παιδιά κι φαίνεται ότι έχουμε βρει τα κουμπιά της Γερμανίας. Κάθε φορά τους αντιμετωπίζουμε σωστά» δήλωσε σχετικά.
«Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το επόμενο παιχνίδι είναι με την Αμερική. Θα κοιτάξουμε να το διασκεδάσουμε και να κάνουμε το παιχνίδι μας. Τους σεβόμαστε, αλλά δεν τους φοβόμαστε» σχολίασε για τις ΗΠΑ.
Για τον Κόμπι Μπράιαντ -τον οποίο είχε αντιμετωπίσει πέρσι όταν αγωνιζόταν στους Χιούστον Ρόκετς- απάντησε: «Είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης, για μένα ο καλύτερος στον κόσμο. Είναι και σπουδαίος χαρακτήρας κι αυτό τον κάνει να ξεχωρίσει. Είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσεις, αλλά τέτοιες προκλήσεις σου δίνουν έξτρα κίνητρο».
Ολοκληρώνοντας ο Βασίλης Σπανούλης υπογράμμισε: «Κοιτάμε παιχνίδι-παιχνίδι. Δεν μπορείς να σκεφτείς πιο μακριά. Αυτό το τουρνουά είναι πολύ μακρύ και πρέπει να είσαι ισορροπημένος και πνευματικά και σωματικά. Δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, ούτε να ενθουσιάζεσαι. Τώρα πρέπει να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι με την Αμερική. Θα πάμε για τη νίκη και μετά θα δούμε τι χρειάζεται για τα χιαστί ματς»
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ...»
Μετά το τέλος του αγώνα ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δήλωσε: «Ήταν ένας τελείως διαφορετικός αγώνας. Απολαύσαμε περισσότερο το παιχνίδι και δείξαμε ότι μπορούμε να πιέσουμε από την αρχή ως το τέλος του αγώνα. Εμείς θέλαμε να μπούμε και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε, άσχετα με το γεγονός ότι η ψυχολογία μας δεν ήταν η καλύτερη».
Αναφερόμενος στην ασίστ που του έδωσε (πίσω από την πλάτη) ο Βασίλης Σπανούλης αστειεύτηκε λέγοντας: «Ήταν καλή πάσα, αλλά κι εγώ του έδωσα στην επόμενη φάση και δεν το έβαλε».
Για τους Αμερικάνους υπογράμμισε: «Τους σεβόμαστε γιατί είναι παίκτες μεγάλης κλάσης. Αν όλα πάνε καλά γιατί να μην κερδίσουμε... Είναι μια τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με αυτή της Ιαπωνίας. Πλέον μας περιμένουν και ακούμε ότι ετοιμάζονται πολύ καιρό για να μας αντιμετωπίσουν.
Εμείς έχουμε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο και το έχουμε αποδείξει. Αν είμαστε υγιείς και μας βγουν τα αποτελέσματα θα πάμε για ένα μετάλλιο».
ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ: «ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ»
Από τη μεριά του ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης σχολίασε: «Ήταν μια καλή νίκη την οποία χρειαζόμασταν για τη συνέχεια. Διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Δείξαμε ότι μπορούσαμε να πιέσουμε για 40 λεπτά. Δεν το κάναμε με την Ισπανία και μας στοίχισε.
Μέσω της πίεσης χτίσαμε σιγά-σιγά μια διαφορά. Δείξαμε καλά στοιχεία στο παιχνίδι μας, ήμασταν επιθετικοί στην άμυνα και πετύχαμε περισσότερα εύκολα καλάθια. Είναι όμως απλά μια νίκη και τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα επόμενα παιχνίδια».
Για την προσωπική του απόδοση απάντησε: «Είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε οποιοδήποτε ρόλο μου ζητηθεί. Είχα παίξει με τον Κέιμαν και πέρσι όταν αγωνιζόμουν στο Σιάτλ. Δεν θα μπορούσα, όμως, να κάνω τίποτα χωρίς τους συμπαίκτες μου. Η πίεση ξεκινά από την περιφέρεια κι ετσι μπορούμε εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει. Κάθε παίκτης πρέπει να βρίσκει τρόπους να βελτιώνεται κι αυτό έκανα κι εγώ. Η Εθνική για μένα είναι ένα όνειρο. Είναι σημαντικό να είσαι ουσιαστικός όταν χρειάζεται».
Μετά τον Κέιμαν οι Αμερικάνοι κι ο Ντουάιτ Χάουαρντ... «Ο Χάουαρντ έχει κι άλλους δέκα Χάουαρντ δίπλα του κι είναι πιο δύσκολο» δήλωσε για να προσθέσει: «Η Αμερική είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά. Έχει περισσότερη εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις. Νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να βγούμε κερδισμένοι».
Όσο για τις αλλαγές της φετινής Εθνικής; «Είναι αρκετά τα καινούργια στοιχεία. Πλέον στην άμυνα -όταν πιέζουμε- δεν παίζουμε με τον ενθουσιασμό αλλά με το μυαλό. Δεν τρώμε εύκολα καλάθια. Δεν στέλνουμε τους αντιπάλους για φάουλ που τους δίνουν εύκολους πόντους. Επιπλέον όλοι ξέρουν το ρόλο τους μες στην ομάδα, αφήνουν τον εγωισμό τους κατά μέρος κι ο καθένας κάνει τη δουλειά του» σχολίασε.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass