Εριν Ποπόβιτς- Μία μεγάλη κυρία της κολύμβησης

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2008 2:01 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:43
«Το καλύτερο με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι διαλύονται τα στερεότυπα. Βλέπεις κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι ή με κάποια αναπηρία και αντί να σκέφτονται συνέχεια τα προβλήματά τους, βλέπεις ότι είναι εστιασμένοι στο τι μπορούν να πετύχουν. Συνεπαίρνομαι από τις ικανότητές τους. Δουλεύω σκληρά και ελπίζω να παρέχω ένα πρότυπο για τους φυσιολογικούς ανθρώπους καθώς επίσης και για τους νάνους. Θέλω να γνωρίζουν ότι μπορούν να κατορθώσουν πράγματα. Και πραγματικά ελπίζω ότι αντιπροσωπεύω την ανάπηρη κολύμβηση με ένα θετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί σχετικά με την αναπηρία τους και κάποιοι δεν είναι. Θέλω να είμαι ανοιχτή και στη διαδικασία να ανοίγω τα μάτια των ανθρώπων σε νέες εμπειρίες.  Όλοι είναι ικανοί να κάνουν κάτι, από όποιο διάβα της ζωής και αν έρχονται».
 Έριν Ποπόβιτς
 ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ
Γεννημένη μία μέρα πριν από το χρυσό αγόρι της κολύμβησης, πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων Μάικλ Φελπς, η Έριν Ποπόβιτς (Erin Popovich), το χρυσό κορίτσι-φαινόμενο της κολύμβησης και Πρωταθλήτρια των Παραλυμπιακών Αγώνων, συνεχίζει –όπως και ο Φελπς- να θέτει νέα στάνταρτ σημείων αναφοράς με τις επιδόσεις των ρεκόρ της.
Η Έριν Ποπόβιτς, που γεννήθηκε με αχονδροπλασία, την πιο κοινή μορφή νανισμού, άρχισε τον αθλητισμό από την παιδική της ηλικία. Από τη στιγμή που σε ηλικία 12 ετών συμμετείχε στο κλαμπ κολύμβησης στο Γυμνάσιο, ήταν απλά ζήτημα χρόνου να αξιοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του αξιοθαύμαστου δυναμικού της στο φυσικό πεδίο έκφρασής του.
Τον Ιούνιο του 1998, κολυμπώντας συναγωνιστικά μόνο για έξι μήνες, συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες στη Μιννεάπολη. Η εξέλιξη της πορείας της αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια της κολύμβησης και του αθλητισμού. Στο πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής Παραλυμπιακής Επιτροπής (IPC-International Paralympic Committee) στη Νέα Ζηλανδία το 1998, κέρδισε τέσσερα Χρυσά Μετάλλια και ένα Χάλκινο. Στους Παραλυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ το 2000, κέρδισε τρία Χρυσά Μετάλλια, τρία Ασημένια Μετάλλια και έθεσε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ.
Το 2004 στην Αθήνα, η Έριν Ποπόβιτς, η «Ελληνίδα θεά» -όπως εύστοχα αναφέρεται σε ένα άρθρο- κέρδισε εφτά Χρυσά Μετάλλια. «Αθήνα- δεν νομίζω ότι μπορώ να πω αρκετά γι’ αυτό» είπε η Έριν. «Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν φανταζόμουνα ότι θα συνέβαινε».
Το 2005, κέρδισε ένα έγκυρο βραβείο ESPY (Excellence in Sports Performance Yearly Awards- Ετήσια Βραβεία Έξοχης Επίδοσης στον Αθλητισμό, μία ετήσια αθλητική βράβευση που δημιουργήθηκε και μεταδίδεται από το κανάλι της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης ESPN) για καλύτερη αθλήτρια με αναπηρία, ενώ η κολύμβηση την πήγε σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Αφρικής, της Αργεντινής και της Γερμανίας. Το 2005, το Ίδρυμα Γυναικείου Αθλητισμού (Women's Sports Foundation) βράβευσε την Έριν ως Εξέχουσα Αθλήτρια της Χρονιάς.
Τον Δεκέμβριο του 2007, η Έριν Ποπόβιτς αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με πτυχίο στην Επιστήμη Υγείας και Άσκησης. Αρχικά σκέφτηκε την Κτηνιατρική, αλλά στη συνέχεια επέλεξε την Ιατρική, σαν τον πατέρα της, που είναι παθολόγος. «Βλέπω πώς δουλεύει το σώμα και πώς το σώμα σχετίζεται με την προπόνηση, και πώς μπορείς να πας πέρα από τους αντιληπτούς περιορισμούς τού τι είναι ικανό το σώμα να κάνει», είπε η Ποπόβιτς για το ενδιαφέρον της για την Ιατρική. «Γνωρίζουμε ακόμα τόσα λίγα σχετικά με το τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα, και τα εμπόδια συνεχώς σπάζουν».
Πριν από μερικές μέρες, στους Παραλυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, η Έριν κέρδισε τέσσερα Χρυσά Μετάλλια, δύο Ασημένια Μετάλλια και έθεσε δύο παγκόσμια ρεκόρ. Η 23χρονη Έριν συχνά αναφέρεται ως «Φελπς των Παραλυμπιακών», αλλά στην πραγματικότητα ο Φελπς είναι που θα’ πρεπε ν’ αποκαλείται ως «Ποπόβιτς των Ολυμπιακών».
Η ευφυής, πανέμορφη και με σπουδαία αίσθηση του χιούμορ στην πιο ουσιαστική του έννοια από κάθε άποψη (humor=πνεύμα), Έριν Ποπόβιτς αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την ανωτερότητα των Παραλυμπιονικών και των αθλητών που συμμετέχουν στους Παραλυμπιακούς Αγώνες και την υπεροχή των ικανοτήτων τους έναντι των ανθρώπων και αθλητών με, ας πούμε, φυσιολογία του μέσου όρου, καθώς τιμούν με την υπόστασή τους ακριβώς την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης και της ίδιας της ζωής.
Ως ελάχιστη έκφραση της ευγνωμοσύνης μας, περιμένουμε τα καλύτερα από και για την Έριν Ποπόβιτς, μία υπέροχη νέα γυναίκα και μια από τις μεγαλύτερες Πρωταθλήτριες της κολύμβησης όλων των εποχών, που κερδίζει τις καρδιές των ανθρώπων με τη ζεστασιά της δικής της, όπως φωτίζεται από το χαμόγελό της, που αντανακλά τη λάμψη της ουσίας της ανεκτίμητης προσφοράς της.
Μιχάλης Δ. Ταμπούκας
Ηθοποιός
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass