ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το νέο μοντέλο μιας κοινωνιολογικής παιδείας…

* Πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα από το φροντιστήριο «Κέντρον»

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2016 10:30

Μια νέα φιλοσοφία εκπαίδευσης αναπτύσσεται και στη Λάρισα, με σκοπό

να θωρακίσει τους νέους με βασικές δεξιότητες και αξίες, οι οποίες θα αποτελούν το διαβατήριό τους στον δρόμο προς την κορυφή, είτε εντός των τειχών της χώρας είτε εκτός.

Βάσει προτύπων μιας σύγχρονης παιδείας, πρότυπα που στο εξωτερικό ήδη αποτελούν απαιτήσεις με σκοπό την καλλιέργεια κοινωνιολογικών προσόντων στους νέους, το φροντιστήριο «Κέντρον» της Λάρισας, κινείται προς την κατεύθυνση να δημιουργήσει την επομένη γενιά επιτυχημένων επιστημόνων, που θα ανταποκρίνονται σε συνθήκες εργασίας σε κάθε μέρος του πλανήτη, έχοντας κατακτήσει όχι μόνο τη γνώση, αλλά και τα προσόντα που απαιτεί η σύγχρονη αγορά εργασίας.

Αναλυτικά για το νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που επιβάλλουν οι νέες επαγγελματικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, πραγματοποιήθηκε χθες, στο ξενοδοχείο «Διβάνι» από το φροντιστήριο «Κέντρον» ενημερωτική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παράλληλα και ενημέρωση για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου για τους υποψηφίους για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Όπως τόνισε ο εκπαιδευτικός του φροντιστηρίου κ. Δημήτρης Αγραφιώτης «πρέπει σήμερα να δομήσουμε, να καλλιεργήσουμε έναν πολίτη που όχι απλά μπαίνει σε μια σχολή και αποκτά ένα πτυχίο. Αλλά να του καλλιεργήσουμε την αρετή, την αλήθεια, την αριστεία∙ να τον ενισχύσουμε με αξίες, να τον καθοδηγήσουμε στην πορεία του στην επιστημονική κοινότητα. Να μπορεί να έχει μορφή και θέση αύριο στην αγορά εργασίας. Να έχει ικανότητες. Να τον επιλέξουν, να τον προτιμήσουν.

Το δημόσιο, για τη χώρα αυτή, ουσιαστικά τείνει να ιδιωτικοποιηθεί και θεσμικά και μισθολογικά.

Στον κάθε νέο, εμείς, ως δάσκαλοί του, χρωστάμε, οφείλουμε να πούμε την αλήθεια.

Πώς όμως θα πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα;

Ξεκινήσαμε λοιπόν πρώτα με τη μετεκπαίδευση μας ως διοίκηση και καθηγητές.

Όλο το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε από την L.S.M. TRINITY COLLEGE UNIVERSITY και τους κ.κ. PhD Στυλιανό και Σπυρίδωνα Σπιτιέρη, με το πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και διαχείρισης ομάδων. Είμαστε ο μοναδικός εκπαιδευτικός οργανισμός στην πόλη ίσως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα αυτό θα αποτελέσει προϋπόθεση τα επόμενα χρόνια.

Σε συνεργασία με την L.S.M. TRINITY COLLEGE UNIVERSITY παρέχουμε Έρευνα Ειδών Νοημοσύνης και Επιστημονικής Κατεύθυνσης.

Δηλαδή ανιχνεύουμε με απλά λόγια τα ταλέντα, τις κλίσεις δηλαδή, τη φύση του μαθητή μας. Στις άλλες χώρες αυτό είναι θεσμός σε κάθε σχολική μονάδα.

Με βάση αυτή τη μεθοδολογία προτείνουμε στον μαθητή την επιστημονική του κατεύθυνση με πιστοποίηση. Με το κατάλληλο μαθησιακό μοντέλο που του ταιριάζει, ξεκινάει τη μαθητεία του. Εφαρμόζουμε τον θεσμό “mentoring” θεσμός του προσωπικού συμβούλου για κάθε μαθητή μας.

Ο μαθητής μας έχει, για κάθε ανησυχία του, για κάθε προβληματισμό, για θέματα σχετικά με την εφηβεία του, με τον επιστημονικό προσανατολισμό του, τον δικό του άνθρωπο, δίπλα του, όχι πάνω του αλλά δίπλα του. Ο κάθε μαθητής τον μέντορά του.

Θέλουμε το παιδί αυτό, αύριο όπως είπαμε να σταθεί στην κοινωνία, να μπορεί να πετάξει μόνο του. Να μας προσπεράσει...».

Όλα αυτά που στοχεύουν; Να θωρακίσουμε τους μαθητές μας έτσι ώστε αύριο-μεθαύριο να είναι παρόντες στις εξελίξεις. Να μην έχουν το δίλλημα μένω ή φεύγω από την Ελλάδα της κρίσης; Να είναι πράγματι επιστήμονες με γνώσεις μέσα σε ένα κόσμο που ραγδαία αλλάζει, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, έχοντας τα εφόδια να δίνουν τις λύσεις. Για αυτό τους μιλάμε για διεπιστημονικότητα, για εύρεση κατάλληλου μεταπτυχιακού στην κατάλληλη στιγμή. Να είναι επιστήμονες «εν εξελίξει»».

Αντίστοιχα, για το θέμα, μίλησαν χθες οι ερευνητές και εφευρέτες του συστήματος διοίκησης που εφαρμόζει το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Trinity» κ.κ. Στυλιανός Σπιτιέρης και Σπυρίδωνας Σπιτιέρης, αναπτύσσοντας τη φιλοσοφία του νέου μοντέλου εκπαίδευσης και υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η σημερινή πραγματικότητα για μία ακόμη φορά αναδεικνύει μία σπουδαία ζωτικής σημασίας σύγχυση στους νέους και στους μεγαλύτερους. Δείγμα έλλειψης κοινωνιολογικής παιδείας που υφιστάμεθα ως λαός επί σειρά ετών άλλωστε. Εις τούτο το κοινωνικό και προσωπικό σύμπλεγμα εμπλέκεται το ζοφερό ιδίωμα της έννοιας παιδείας παιδαγωγικής μόρφωσης εις αλληλοταυτιζόμενη εικόνα προς όλα μαζί και κοινωνιολογικής γενικότερα παιδείας.

Είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικότητας που οριοθετεί το προεπιστημονικό και προεπαγγελματικό στάδιο στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

…Το μείζον θέμα είναι αν πραγματικά η υποδομή των γνωστικών αντικειμένων και παιδαγωγική περνά στους μαθητές από τουλάχιστον κάποιους εκπαιδευτικούς αν και αυτό επιβάλλεται για όλους οι οποίοι να είναι επαρκώς κατηρτισμένοι ως πιστοποιημένοι εκπαιδευτικοί έστω κατά κάποιο τρόπο. Δυστυχώς ανύπαρκτο στα εκπαιδευτήρια δημόσια και ιδιωτικά. Ένα πτυχίο, ακόμη και ένα μεταπτυχιακό δεν δηλώνει ότι ο εκπαιδευτικός είναι καθηγητής ή δάσκαλος.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες. Σήμερα και αύριο ίσως όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας για μια συναρτώμενη παιδεία με πρωτογενείς αντιλήψεις και ιδέες που να κυοφορούν όχι γενική αμφισβήτηση ως προς τη θέση της στην αγορά εργασίας αλλά νέες εξειδικεύσεις που έχει ανάγκη η νέα αγορά εργασίας.

…Ο θεσμός της οικογένειας και των παραμελημένων αξιών θα αποτελέσουν τα όπλα πραγματικά ώστε τα παιδιά μας να βρεθούν να κερδίζουν τη θέση τους στην κοινωνία του ανθρωπισμού και της εκπλήρωσης. Το όποιο κόστος θα έχει διαφορετική μορφή. Απλά ή θα έχει μορφή από το μένω ή μορφή του ξενιτεμένου γενικότερα φεύγω».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Τράντας, για το θέμα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού μίλησε ο καθηγητής του φροντιστηρίου κ. Αθανάσιος Μπουλογιάννης (φυσικός).

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass