«Μην συγκρίνετε τις περσινές Βάσεις για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου»

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2016 12:09

 

Φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, υποστηρίζει ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός - ερευνητής – εκπαιδευτικός αναλυτής και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, μιλώντας σε υποψηφίους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε από τα «Ενωμένα φροντιστήρια», στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να ενημερώσει τους υποψηφίους για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, καθώς όπως τόνισε ο κ. Στρατηγάκης, κάνουν πολλά λάθη για τον λόγο ότι «έχουν την τάση να θεωρούν δεδομένα πράγματα που δεν είναι».

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκπαιδευτικός (φυσικός) κ. Χαράλαμπος Ξανθόπουλος, εκ των ιδιοκτητών των «Ενωμένων φροντιστήριων», και ακολούθως ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου είναι πολλά. Ειδικά φέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι υποψήφιοι έχουν την τάση να θεωρούν δεδομένα πράγματα που δεν είναι.

Το σημαντικότερο λάθος που κάνουν είναι να κοιτάζουν τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς και να θεωρούν ότι πάνω κάτω εκεί θα διαμορφωθούν και φέτος. Ακούω υποψηφίους να λένε είμαι 200 μόρια πάνω από τη βάση της σχολής που θέλω, συνεπώς είμαι άνετος.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Οι βάσεις κάθε χρόνο δημιουργούνται εξαρχής και δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ειδικά φέτος η σύγκριση των βάσεων με πέρυσι είναι τελείως άστοχη, γιατί πέρυσι τα εξεταζόμενα μαθήματα ήταν έξι ή επτά, ενώ φέτος είναι τέσσερα ή πέντε. Ακόμη δεν μετράει ο προφορικός βαθμός, που έδινε μέχρι 600 μόρια. Το μεγαλύτερο θέμα, που κάνει τις περυσινές βάσεις αναντίστοιχες με αυτές που θα διαμορφωθούν φέτος είναι ότι η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία είναι τελείως διαφορετική, αλλά και η δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώνουν σχολές από διαφορετικά πεδία είναι σημαντικά περιορισμένη εξαιτίας και των επιλογών των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι που δεν κατάφερναν να συγκεντρώσουν τα μόρια για την εισαγωγή τους στην Ιατρική δήλωναν τις πολυτεχνικές σχολές. Αυτό φέτος είναι αδύνατο για τους περισσότερους αφού σχεδόν 9.000 υποψήφιοι δεν εξετάστηκαν στα μαθηματικά και συνεπώς δεν έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν πολυτεχνικές σχολές.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι οι περυσινές βάσεις δεν μπορούν να αποτελούν οδηγό γι’ αυτό που θα συμβεί φέτος.

Η σύγκριση των βάσεων με τα μόρια του υποψηφίου δεν έχει κανένα νόημα, όπως είδαμε, άρα η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν πρέπει να λαμβάνει καθόλου υπόψη τα μόρια του υποψηφίου και τις περυσινές βάσεις. Πολλοί υποψήφιοι προσπαθούν να εισαχθούν στην υψηλότερης βάσης σχολή που μπορούν, θεωρώντας ότι αν εισαχθούν σε μια χαμηλότερης βάσης «ξεφτιλίζουν» όπως χαρακτηριστικά λένε τα μόριά τους. Ξεχνούν να ρωτήσουν τον εαυτό τους τι θέλουν να σπουδάσουν, κυνηγώντας τη δόξα της υψηλόβαθμης σχολής. Πολλοί από αυτούς που δηλώνουν με αυτή τη λογική σχολές, αφού περάσουν και χαρούν, διαπιστώνουν ότι δεν τους αρέσουν αυτές οι σπουδές και αναγκάζονται να αλλάξουν τμήμα την επόμενη χρονιά με την κατηγορία του 10%.

Άλλοι υποψήφιοι, αλλά κυρίως οι γονείς τους, έχουν τόσο πολύ άγχος για την απόκτηση ενός πτυχίου που θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, που το θέτουν ως το πρώτο και μοναδικό κριτήριο επιλογής σπουδών. Ξεχνούν ότι η κοινωνία μας και η οικονομία μας μετασχηματίζονται πολύ γρήγορα για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η ταχύτητα των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, που έχει καταστήσει σχεδόν κάθε πρόβλεψη ανακριβή και ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η τρόικα αλλάζουν τη μορφή της οικονομίας μας. Ξεχνούν ότι στις λίστες της ανεργίας δεν υπάρχει κανένα πτυχίο που οι κάτοχοί του να έχουν όλοι εργασία. Φυσικά δεν έχουν όλοι τα ίδια ποσοστά ανεργίας. Οι θεολόγοι, για παράδειγμα, έχουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, αλλά και οι γιατροί έχουν πια μεγάλα ποσοστά ανεργίας, γι’ αυτό φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό για να βρουν εργασία.

Στο σημερινό κόσμο δεν δίνει το πτυχίο εργασία, αλλά το πτυχίο είναι ένα από τα προσόντα του ανθρώπου στη δημιουργία της δικής του, προσωπικής διαδρομής στη ζωή.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι να ακολουθεί κάθε άνθρωπος την επιθυμία του, το δρόμο της καρδιάς του και να αφιερώνει την ψυχή του σ’ αυτό που κάνει, να παθιάζεται. Μόνο έτσι θα γίνει καλός στο επάγγελμά του και θα έχει μικρότερες πιθανότητες να μείνει άνεργος».

Λ. ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass