ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΥΟ

Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος

* Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά) / Θράκης (Ξάνθη) / Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2016 17:45

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος εντάσσονται στην ευρύτερη ομάδα των Μηχανολόγων Μηχανικών, με κατεύθυνση το περιβάλλον. Σκοπός τους είναι η κατάρτιση Μηχανικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση, την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την κάλυψη των αναγκών για την συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, την υλοποίηση των απαραίτητων βιομηχανικών και τεχνικών έργων και την παραγωγή των απαιτούμενων ποσοτήτων ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων καθώς και την ισορροπία του οικοσυστήματος με την ταυτόχρονη διατήρηση των πόρων που μας προσφέρει το περιβάλλον (αέρας, νερό, έδαφος, οικοσυστήματα).

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα ακόλουθα:

Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία, Οικολογία, Υδατική Χημεία, Τεχνικό Σχέδιο, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Φυσική Ατμόσφαιρας, Περιβαλλοντική Γεωλογία, Αναλυτική Χημεία, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Ατμοσφαιρική Χημεία, Πιθανότητες και Αριθμητική Ανάλυση, Εφαρμοσμένη Στατιστική, Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Φαινόμενα Μεταφοράς, τεχνική Υδρολογία, Τεχνική φυσικών Διεργασιών, Τηλεπισκόπιση, Φυσική ωκεανογραφία, Μηχανική Στερεού Σώματος – Αντοχή Υλικών, Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, κ.ά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι οι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι που εντάσσονται στην πρώτη θέση του Π.Ε. Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003, και μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Οι απόφοιτοι των τμημάτων εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται από τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α) καθώς και από άλλους μεταγενέστερους νόμους και διατάγματα.

Σύμφωνα με το ιδρυτικό Π.Δ. 365/93, στους διπλωματούχους του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος μπορούν να ανατίθενται:

* Η διοίκηση και στελέχωση υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και διεθνών οργανισμών, που σχετίζονται με σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας, ανάπτυξης και εν γένει διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών και βιομηχανικών έργων που αφορούν το περιβάλλον.

* Η εκπόνηση και /ή ο έλεγχος μελετών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τεχνικά ή άλλα έργα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

* Εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά καθήκοντα σε θέματα περιβάλλοντος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, ένα από τα βασικά προβλήματα του επαγγέλματος είναι ότι δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να μπορούν να υπογράφουν περιβαλλοντικές μελέτες και άλλες ειδικότητες μηχανικών. Όπως αναφέρεται στον Επαγγελματικό Οδηγό για Νέους Μηχανικούς του Τ.Ε.Ε., καμία ειδικότητα μηχανικών δεν εξαιρείται από την εκπόνηση Μελετών Περιβάλλοντος, αρκεί να έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 27 µε τίτλο «Περιβαλλοντικές Μελέτες».

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε τη χορήγηση της κατηγορίας 13 - υδραυλικών έργων για τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος με την 1532/7-5-2014 Γνωμοδότησή της.

* Το νέο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας με έδρα τη Κοζάνη δέχτηκε του πρώτους του φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016.

* Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Δ.ΜΗ.Π), Ηλ. Διεύθυνση: www.enveng.gr, e-mail: contact@enveng.gr, webmaster@enveng.gr

* Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), Καραγεώργη Σερβίας 4, Τ.Κ. 102 48, Αθήνα, Τηλ.: 210 -32.91.200, Ηλ. Διεύθυνση: www.tee.gr, e-mail: tee@central.tee.gr

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 281 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2016»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass