Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ «ΚΛΕΙΝΕΙ» ΦΕΤΟΣ ΕΝΑ 12ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Λιγότερα νήπια και μαθητές στα σχολεία της Λάρισας

* Στην Α’ τάξη δημοτικών σχολείων του νομού εγγράφηκαν φέτος 270 λιγότεροι μαθητές σε σχέση με πέρυσι (2.732 από 3.002) όπως κατά 73 μειώθηκαν τα προνήπια και κατά 192 τα νήπια, με εμφανέστερο το πρόβλημα σε κεφαλοχώρια των Δήμων Τεμπών και Φαρσάλων

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2016 12:38
Μέχρι πέρυσι, στο κτιριακό πρόβλημα, κυριαρχούσε το θέμα των νηπιαγωγείων της Λάρισας που στεγάζονταν σε χώρους που διέθεταν μικρές ή και καθόλου αυλές. Πλέον η υπογεννητικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα Μέχρι πέρυσι, στο κτιριακό πρόβλημα, κυριαρχούσε το θέμα των νηπιαγωγείων της Λάρισας που στεγάζονταν σε χώρους που διέθεταν μικρές ή και καθόλου αυλές. Πλέον η υπογεννητικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα

Αισθητή είναι φέτος η μείωση του μαθητικού δυναμικού που καταγράφεται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού Λάρισας καθώς, έφθασε ο καιρός να εγγραφούν στα σχολεία, παιδιά που γεννήθηκαν το 2010 και εντεύθεν, τα πρώτα χρόνια δηλαδή της εφαρμογής των μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, στην Α’ τάξη δημοτικών σχολείων του νομού εγγράφηκαν φέτος 270 λιγότεροι μαθητές (2.732 από 3.002 πέρυσι) όπως κατά 73 μειώθηκαν φέτος τα προνήπια και κατά 192 μειώθηκαν φέτος τα νήπια, με εμφανέστερο το πρόβλημα σε κεφαλοχώρια των Δήμων Τεμπών και Φαρσάλων.

Ουσιαστικά φέτος με τα λιγότερα 270 «πρωτάκια» στον νομό Λάρισας, η υπογεννητικότητα «κλείνει» ένα δωδεκαθέσιο δημοτικό σχολείο. Η υπογεννητικότητα διογκώνεται «αθόρυβα» και όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί στην «ΕτΔ» «τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο στα σχολεία».

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, σε ορισμένα νηπιαγωγεία της περιφέρειας αλλά και της Λάρισας εντοπίζονται ήδη «κενές» αίθουσες και η βιωσιμότητα των νηπιαγωγείων και κατ’ επέκταση των θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών, θα στηριχθεί στις εγγραφές νηπίων που δεν έγιναν δεκτά σε Παιδικούς Σταθμούς.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει στις 12 Σεπτεμβρίου (σ.σ. η 11η Σεπτεμβρίου τυγχάνει φέτος να είναι Κυριακή) και πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να ξεκινήσουν ομαλά, χωρίς ελλείψεις προσωπικού ενώ έχουν ήδη αποσταλεί τα βιβλία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η αντιπαράθεση Υπουργείου και συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών ξεκίνησε, πριν το πρώτο κουδούνι , με τους αιρετούς του κλάδου να επικεντρώνονται στις ελλείψεις εκπαιδευτικών προϊδεάζοντας για… χιλιάδες κενά.

Αφορμή της πρώιμης αντιπαράθεσης αποτέλεσε εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιχείρησε να βάλει «τα δυο πόδια» των κατά τόπους Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ) σε «ένα παπούτσι» καλώντας τους με μια ανεδαφική εγκύκλιο, να ολοκληρώσουν με κενά και τοποθετήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Υπουργείο, με νεότερη εγκύκλιο, παρέτεινε τη σχετική προθεσμία έως την 1η Σεπτεμβρίου, καλώντας τους Συλλόγου Διδασκόντων να συνεδριάσουν την 9η πρωινή της ερχόμενης Πέμπτης, κάνοντας αναθέσεις.

Ετσι το λάθος επιχειρήθηκε να διορθωθεί με ένα… νέο λάθος αφού αρχικά οι Σύλλογοι Διδασκόντων και στη συνέχεια τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα πρέπει να συνεδριάσουν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού αποτελεί τον απρόβλεπτο παράγοντα της νέας σχολικής χρονιάς, η έναρξη της οποίας εστιάζει τη συζήτηση στα σκέλη που αφορούν, στο κτιριακό και στα θέματα προσωπικού ενώ το Υπουργείο Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των βάσεων ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το σύστημα εισαγωγής στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΚΤΙΡΙΑΚΟ

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος, φέτος έγιναν κάποια βήματα αφού, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και μέσω του ΕΣΠΑ, παραδόθηκαν το νέο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας και το 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων ενώ από τον Δήμο Λαρισαίων, μεταστεγάσθηκαν (σε προκάτ αίθουσες) τα 10ο – 48ο Νηπιαγωγεία, σχολεία που μερικούς μήνες νωρίτερα, στεγάζονταν σε κτίριο που λειτουργούσε ως κρεοπωλείο.

Στη Λάρισα, παραμένει ωστόσο το πρόβλημα της στέγασης νηπιαγωγείων σε μισθωμένα κτίρια που δεν πληρούν όρους καταλληλότητας για τη φιλοξενία σχολικών μονάδων (μικρές αυλές κλπ).

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού, θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ από τους Αγίους Αναργύρους στη Λάρισα, το 4ο ΕΠΑΛ αναμένεται να μεταστεγασθεί στο κτίριο της Βιοχημείας ενώ στη Νέα Πολιτεία, αναμένεται η ίδρυση του 14ου Λυκείου Λάρισας, οι σημερινές δηλαδή λυκειακές τάξεις του 15ου Γυμνασίου.

ΜΕΙΩΣΗ

Το κτιριακό πρόβλημα υφίσταται σήμερα, μόνο στις αναπτυσσόμενες συνοικίες της Λάρισας, όπου ο επανακαθορισμός των χωροταξικών ορίων προκαλεί αντιδράσεις των γονέων με αφορμή το θέμα των εγγραφών (42ο – 44ο Δημοτικά κλπ).

Μέχρι πέρυσι επίσης η συζήτηση γύρω από το κτιριακό πρόβλημα στα σχολεία της Λάρισας, εστιαζόταν και στα νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε κτίρια που διαθέτουν μικρές ή και καθόλου αυλές. Οι διαστάσεις πλέον που προσλαμβάνει η υπογεννητικότητα δημιουργεί νέα δεδομένα, στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φέτος τα προνήπια και τα νήπια στην προσχολική εκπαίδευση του νομού μειώθηκαν κατά 73 και 192 αντίστοιχα ενώ και στην Α’ τάξη δημοτικών σχολείων του νομού εγγράφηκαν φέτος 270 λιγότεροι μαθητές. Πρόβλημα που αφορά και σε σχολεία της Λάρισας αλλά είναι πιο εμφανές σε κεφαλοχώρια των Δήμων Τεμπών και Φαρσάλων για παράδειγμα. Με την υπογεννητικότητα να οξύνεται αφού, λόγω των μνημονίων διογκώνεται η ανεργία των νέων, αιτία που λειτουργεί καθοριστικά στην απόφαση για δημιουργία οικογένειας.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Φέτος και στον νομό, δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Ειδική Αγωγή με περισσότερα Τμήματα Ένταξης. Στη Γιάννουλη θα λειτουργήσει το, ευρισκόμενο σε αναστολή λειτουργίας, Ειδικό Νηπιαγωγείο ενώ το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής στη Γιάννουλη θα λειτουργήσει φέτος ως Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και ως Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο.

Το ερώτημα αφορά στο πότε θα στελεχωθούν, τα Τμήματα Ενταξης για παράδειγμα με προσωπικό αφού όπως έχει αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια, τα Ειδικά Σχολεία δεν αντιμετωπίσθηκαν με την απαιτούμενη ευαισθησία με αποτέλεσμα τα μαθήματα να ξεκινούν με σημαντική καθυστέρηση. Για την Ειδική Αγωγή πάντως, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε προχθές ότι, φέτος θα γίνουν προσλήψεις 9.100 αναπληρωτών.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Στα θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού και των ελλείψεων, Υπουργείο Παιδείας και συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, δεν πρόκειται να «ταυτισθούν».

Ηδη η ΔΟΕ, θεωρώντας ότι το Ενιαίο Τύπου Ολοήμερο Σχολείο «εμπνεύσθηκε» από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό, καλεί τους αιρετούς του κλάδου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια να μην αναγνωρίζουν ως πραγματικά τα κενά που δηλώνουν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας καταγράφει σήμερα κενά που αφορούν σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (Θεατρικής Αγωγής, Εικαστικών, Γερμανικής Γλώσσας). Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τονίζει ότι το νέο καθεστώς είχε ως αποτέλεσμα να αποσπασθούν στον νομό, 80 με 90 λιγότεροι δάσκαλοι.

Το ΚΥΣΠΕ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Δευτέρα για τις συμπληρωματικές αποσπάσεις (Β’ φάση) αλλά θεωρείται απίθανο να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα. Αντιθέτως οι κενές θέσεις ενδέχεται να καλυφθούν στο μέλλον με αναπληρωτές.

Με εξαίρεση τους καθηγητές Βιολογίας, πρόβλημα κενών θέσεων δεν αντιμετωπίζει ούτε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει πλεονάσματα σε αρκετές ειδικότητες εκπαιδευτικών.

Τα θέματα προσωπικού θα εξετασθούν πάντως σε συσκέψεις της Περιφερειακής Διευθύντριας Ελ. Αναστοπούλου με τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς ενώ φέτος, για πρώτη φορά, προβλέπονται κοινές συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ) στο πλαίσιο των οποίων θα εξετασθούν τοποθετήσεις πλεοναζόντων καθηγητών στην Πρωτοβάθμια.

Προς το παρόν το Υπουργείο Παιδείας, με τις πρόσφατες εγκυκλίους και τις διορθώσεις στις προθεσμίες, προκάλεσε αδικαιολόγητη αναστάτωση ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν θα προλάβουν να καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό, έως τις 2 Σεπτεμβρίου (σ.σ. όπως ζητά το Υπουργείο) χωρίς να έχουν προηγηθεί αναθέσεις, να έχουν γίνει οι συμπληρωματικές αποσπάσεις, να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ κλπ.

ΔΟΕ

Για τα θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού, υπενθυμίζεται ότι η ΔΟΕ διεκδικεί «την απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων για τον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, καθώς και τη διάταξη για τον αριθμό στο νηπιαγωγείο», όπως επίσης «κάθε τάξη να έχει το δάσκαλό της, να τοποθετηθεί δάσκαλος - υπεύθυνος ολοήμερου, λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας» και «οργανικές για όλους τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων».

Για το ίδιο θέμα, ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Βασίλειος Παληγιάννης σημειώνει πως «η πρώτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί 7 έως 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας θα προσληφθούν αρχικά 10.000 αναπληρωτές στην Π.Ε. και Δ.Ε.

Το σίγουρο είναι ότι μόνο η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα χρειαστεί πάνω από 12.000 αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Επομένως και το νέο διδακτικό έτος θα ξεκινήσει με χιλιάδες κενά» καταλήγει ο κ. Παληγιάννης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass