ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Θα «ζωντανέψουν» και κλειστά σχολεία;

* Τμήματα υποδοχής θα λειτουργήσουν στην περιοχή μας τις απογευματινές ώρες

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2016 11:53
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Της Λένας Κισσάβου

Το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν σε σχολικές αίθουσες της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, τμήματα εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων, που θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, αλλά και το ενδεχόμενο να «ξαναζωντανέψουν» κλειστά σχολεία κοινοτήτων,

προκειμένου να λειτουργήσουν σχολεία για προσφυγόπουλα, εξετάζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του σχεδίου οργάνωσης της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στη χώρα μας, που ήδη έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας, η Περιφερειακή Διεύθυνση προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες προγραμματισμού, για τη λειτουργία ανάλογων τμημάτων στον νομό Λάρισας, έχοντας ήδη κάνει την καταγραφή παιδιών που διαμένουν στον καταυλισμό στο Κυψελοχώρι, ενώ αναζητείται ακόμη ο χώρος που θα στεγαστούν.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η καταγραφή των προσφυγόπουλων στην περιοχή μας είναι δύσκολη, από την άποψη του ότι δεν παραμένει σταθερός ο αριθμός τους, αφού δεν είναι γνωστό πόσες οικογένειες θα αποφασίσουν να μείνουν στην περιοχή μας και στον νέο καταυλισμό που δημιουργείται στο Κουτσόχερο.

Ναι μεν έχουν καταγραφεί εβδομήντα προσφυγόπουλα, στον καταυλισμό, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα παραμείνει ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, είναι σε ετοιμότητα, όταν δοθεί η ανάλογη εντολή από το υπουργείο Παιδείας, να λειτουργήσει τμήματα υποδοχής (εκπαίδευσης) προσφυγόπουλων, χρησιμοποιώντας ακόμη και τα κλειστά σχολεία κοινοτήτων, που είναι κοντά στον καταυλισμό.

Είτε τα τμήματα υποδοχής στεγαστούν σε σχολικά κτίρια που λειτουργούν κανονικά, είτε σε αίθουσες κλειστών σχολείων, η κ. Αναστασοπούλου ανέφερε ότι θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν τα προσφυγόπουλα, η κ. Αναστασοπούλου, υποστήριξε ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που πληρούν ειδικές προϋποθέσεις, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη η επιλογή τους.

Συνολικά, για όλη τη χώρα, προκηρύχθηκαν 870 θέσεις αναπληρωτών.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το υπουργείο Παιδείας, εφόσον ξεκινά ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, αποφάσισε ότι κάθε εκπαιδευτική δράση που αναπτύσσεται σήμερα από άλλους φορείς, για τα προσφυγόπουλα, θα πρέπει να εποπτεύεται από το ίδιο, με σκοπό να έχει τις ίδιες εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές κατευθύνσεις.

Έτσι πρόσφατα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ανέλαβε να ελέγξει το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης προσφύγων από Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς, και ζητά από τους φορείς αντίστοιχα, να μεριμνήσουν ώστε το ωράριο και το περιεχόμενο των δράσεών τους να μη συμπίπτει και να μην είναι ανταγωνιστικό με αυτό των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση στους φορείς, να καταθέσουν σε ειδική ηλεκτρονική «πλατφόρμα» του ΙΕΠ, τόσο τις δράσεις που υλοποιούν για τους πρόσφυγες, όσο και προτάσεις τους για την εκπαίδευσή τους.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας τους, το ΙΕΠ θα μπορεί να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους φορείς συμπληρωματικά στοιχεία, διευκρινίσεις ή τροποποιήσεις. Οι φορείς που θα λάβουν έγκριση θα κληθούν να αποστείλουν συνοπτική έκθεση των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση των δράσεών τους.

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Νηπιαγωγεία μέσα στους καταυλισμούς

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που παρουσιάστηκε χθες και βασίζεται στις προτάσεις της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε γι’ αυτό τον σκοπό και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είναι το εξής:

«1. Παιδιά προσχολικής ηλικίας: η εκπαίδευση των παιδιών 4-5 ετών προβλέπεται να παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Παράλληλα, θα παρέχονται προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων, εντός των δομών φιλοξενίας από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι λοιποί φορείς που θα οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις δομές φιλοξενίας, θα πρέπει να καταγραφούν στο Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών (mko.ypes.gr) και ταυτόχρονα να ζητήσουν έγκριση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων(http://www.iep.edu.gr/index.php/el/)

2. Για την Πρωτοβάθμια και την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις απογευματινές ώρες (14.00-18.00) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας. Με τη διαμόρφωση απογευματινής ζώνης μαθημάτων, στόχος της πολιτείας είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής στήριξης και η σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας, χωρίς την επιβάρυνση των σχολείων με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών που δεν γνωρίζουν ελληνικά και δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Μία μεταβατική φάση από τη ζωή στους καταυλισμούς προς την ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά των προσφύγων τη δυνατότητα να μάθουν ελληνικά και να καλύψουν τυχόν κενά στην εκπαίδευσή τους λόγω της μακρόχρονης απομάκρυνσης πολλών από αυτά από τα σχολεία στη χώρα τους. Στις τάξεις υποδοχής θα παρέχονται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής με στόχο είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος, είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής έχουν ληφθεί υπόψη τόσο ο αριθμός των παιδιών όσο και η διαθεσιμότητα αιθουσών στα κοντινά σχολεία. Για την ομαλή λειτουργία των τάξεων υποδοχής έχει προβλεφθεί η αύξηση των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών που θα προσληφθούν με κονδύλια που έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία καθώς και των πρόσθετων εξόδων για την καθαριότητα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το ανωτέρω μοντέλο εκπαίδευσης θα ακολουθηθεί στις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας αλλά σε διαμερίσματα ή άλλους χώρους σε αστικά κέντρα θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

3. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για την παροχή από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκμάθησης των μητρικών γλωσσών των παιδιών των προσφύγων εντός των δομών φιλοξενίας.

4. Για τα παιδιά άνω των 15 ετών, όπως επίσης και για τους ενήλικες, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τα παιδιά άνω των 15 ετών έχουν τη δυνατότητα, αφού μάθουν την ελληνική γλώσσα, να φοιτήσουν στις τεχνικές, επαγγελματικές και άλλες σχολές της χώρας ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα τριτάξια λύκεια.

Τέλος, η πολιτεία θα εξασφαλίσει την παροχή βεβαιώσεων σπουδών και την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων σε όσους περατώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους.

Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), ενώ παράλληλα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) έως τις 31-1-2017, με πρόβλεψη επέκτασης της χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς, καθαριότητας κ.ά. για το σύνολο του σχολικού έτους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass