ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

Δήμοι προσφέρουν υποτροφίες για σπουδές

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2016 11:34

Της Λένας Κισσάβου

Εκατοντάδες νέοι έχουν επωφεληθεί τόσο στη Λάρισα, όσο και στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, από υποτροφίες που τους προσφέρονται, ως οικονομική βοήθεια στις σπουδές τους, από τους δύο δήμους αντίστοιχα.

Η προσφορά στηρίζεται σε οικονομικές απολαβές από περιουσίες ατόμων, που τις πρόσφεραν στους δήμους, προκειμένου να προβούν σε κοινωφελές έργο και συγκεκριμένα για την ενίσχυση των νέων στις σπουδές τους.

Ο λόγος για δύο κληροδοτήματα, του Νικολάου και Μαρίας Καρανίκα- Ίδρυμα, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Λαρισαίων και του Ιωάννη και Ρωξάνης Παπαγιαννοπούλου, το οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος Κιλελέρ, που αποτελούν χρόνια τώρα, σημαντική βοήθεια, σε νέους, πόσο μάλιστα σε εποχές δύσκολες, που τέτοια στήριξη είναι σωτήρια…

Αναλυτικότερα τα κληροδοτήματα και οι παροχές τους έχουν ως εξής:

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Πάνω από 25 χρόνια, από τότε που η Νίκαια ήταν αυτόνομη κοινότητα, προσφέρονται υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές σε νέους με μόνιμη κατοικία τη Νίκαια, από το Κληροδότημα Ιωάννη και Ρωξάνης Παπαγιαννοπούλου.

Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί αυτών, πάνω από εκατό παιδιά, και ανάλογα με τη συμμετοχή και τις αιτήσεις που υπάρχουν κάθε χρόνο, τυχαίνει να προσφέρονται από δύο μέχρι και έξι υποτροφίες ετησίως.

Η προκήρυξη για αιτήσεις ενδιαφερομένων, συνήθως ανακοινώνεται κάθε αρχή νέου έτους και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα προσφέρονται σε «οικονομικά αδύνατους φοιτητές, δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, της Ιατρικής ή Νομικής Σχολής Ελληνικών Πανεπιστημίων ή Φιλοσοφικής Σχολής ή Παιδαγωγικής Ακαδημίας με βαθμολογία πάνω από επτά (7) μέσο όρο».

Η υποτροφία δίνεται ετησίως, μέχρι οι επιλεγέντες φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλά οριακά μέχρι και πέντε χρόνια, ενώ διακόπτεται στην περίπτωση που δεν επιτύχουν τη βαθμολογία που απαιτείται (επτά μέσο όρο) την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του κληροδοτήματος, για να έχουν δικαίωμα του επιδόματος οι νέοι, θα πρέπει να παρουσιάζουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν με την αίτησή τους είναι τα εξής:

1. Αντίγραφο Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης

2. Πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου Κιλελέρ από το οποίο να προκύπτει ότι είναι δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας από πενταετίας και πλέον.

3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του ιδίου εφόσον υπάρχει, και των γονέων τους του φορολογικού έτους 2014 με όριο οικονομικής αδυναμίας το ποσό των 15.000,00 ευρώ συν 5.000,00 ευρώ για κάθε παιδί.

4.Βεβαίωση εγγραφής της σχολής ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, και για τους ήδη υπότροφους Πιστοποιητικό της σχολής φοίτησης με αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων του παραπάνω ακαδημαϊκού έτους και μέσο όρο επίδοσης καθώς και το έτος εγγραφής στη σχολής.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δέκα υποτροφίες σε νέους για σπουδές δίνει Δήμος Λαρισαίων, από το κληροδότημα, Νικολάου και Μαρίας Καρανίκα, μέσω του ιδρύματος που συστάθηκε με την επωνυμία «Κληροδοτημα Νικολάου και Μαρίας Καρανίκα» και ονομάζονται "Καρανίκειος υποτροφία».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, τις υποτροφίες τις δικαιούνται

αριστούχοι άρρενες μαθητές, μόνιμοι κάτοικοι Λάρισας και δημότες του Δήμου Λαρισαίων της τρίτης (3ης) τάξης των Λυκείων της Λάρισας, για την εκπλήρωση των βασικών τους σπουδών σε ημεδαπά και αλλοδαπά Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλων των κλάδων.

Στον κάθε δικαιούχο δίνονται 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά οι όροι έχουν ως εξής: «χορηγούνται δέκα υποτροφίες ύψους χιλίων ευρώ η κάθε μία ετησίως και για χρονικό διάστημα το οποίο ισούται με τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης που προβλέπονται από τα Καταστατικά του εκάστοτε Εκπαιδευτικού Ιδρύματος των τελικώς επιλεγέντων υποτρόφων, ήτοι συνολικού ποσού τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000 ευρώ) για τους υποτρόφους οι οποίοι φοιτούν σε σχολές τετραετούς φοίτησης, πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 ευρώ) γι’ αυτούς που φοιτούν σε σχολές πενταετούς φοίτησης και τέλος έξι χιλιάδων ευρώ για τους φοιτούντες σε σχολές εξαετούς φοίτησης, ποσό το οποίο θα καταβάλλεται κάθε έτος φοίτησης στους τελικώς επιλεγέντες υποτρόφους και μέχρι το πέρας των υποχρεωτικών ετών φοίτησης, σε αριστούχους άρρενες μαθητές μόνιμους κατοίκους Λάρισας και δημότες του δήμου Λαρισαίων της τρίτης τάξης των Λυκείων της Λάρισας…»

-Δικαίωμα υποψηφιότητας και προσόντα υποψηφίων:

«Υποψηφιότητα δύνανται να υποβάλλουν μόνον άρρενες μαθητές μόνιμοι κάτοικοι της πόλεως της Λάρισας τουλάχιστον προ δέκα ετών και δημότες του Δήμου Λαρισαίων, οι οποίοι φοίτησαν στην τρίτη (3η) τάξη των Λυκείων της πόλεως.

Δεν δύνανται να υποβάλλουν υποψηφιότητα μαθητές οι οποίοι είτε λαμβάνουν υποτροφία για τις ίδιες σπουδές από το ίδιο ή άλλο κληροδότημα ή κοινωφελές ίδρυμα, είτε έχουν εκπέσει από υπαιτιότητά τους από προηγούμενη υποτροφία συμφώνως με τις διατάξεις του νόμου.

Να έχουν αποφοιτήσει ως αριστούχοι, κατά το σχολικό έτος που αιτούνται της υποτροφίας, από δημόσιο Λύκειο που εδρεύει στην πόλη της Λάρισας.

Να εισήχθηκαν ως πρωτοετείς φοιτητές σε ημεδαπό ή αλλοδαπό Ανώτερο ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα κατά το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται της υποτροφίας.

Να προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ότι ο υποψήφιος έχει λάβει αναβολή, η οποία καλύπτει, κατά την έναρξη της υποτροφίας, όλη τη διάρκεια σπουδών του. Εάν ο υποψήφιος δεν έχει λάβει έως την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών πρόσκληση κατάταξης θα προσκομίζεται σχετική προς τούτο υπεύθυνη δήλωση».

Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται μέσω ειδικού εντύπου -Αίτηση Χορήγησης «Καρανίκειας Υποτροφίας» για Προπτυχιακές Σπουδές- το οποίο θα διατίθεται από τα γραφεία του Ιδρύματος προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να παραλαμβάνουν τα ειδικά έντυπα υποψηφιότητας/αίτησης χορήγησης «Καρανίκειας Υποτροφίας» για προπτυχιακές σπουδές (την ημερομηνία που ορίζεται κάθε χρόνο), από το γραφείο του ιδρύματος, επί της οδού Παπαναστασίου 52 (5ος όροφος).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass