ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

Πηγή προβλημάτων το νέο ωράριο στα νηπιαγωγεία

* «Ρυθμίστε το, μόνες σας…», είπε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Βούλγαρης

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2016 10:50

Της Λένας Κισσάβου

Το μείζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα νηπιαγωγεία, από τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους και αφορά στο νέο ωράριο των κλασικών και ολοήμερων τμημάτων τους, απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τις νηπιαγωγούς του νομού Λάρισας, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν χθες σε αίθουσα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, μετά από πρόσκληση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη, αλλά και αντίστοιχα των σχολικών συμβούλων τους.

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, για αυστηρή τήρησή του, έχει φέρει σε σύγκρουση γονείς νηπίων με τις νηπιαγωγούς, δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα οι γονείς αντιδρούν στην ώρα έναρξης υποδοχής νηπίων των κλασικών τμημάτων, που ορίστηκε να είναι στις 8.20 π.μ. ενώ αυτοί ζητούν να γίνονται δεκτά τα παιδιά τους από τις 8 π.μ. Αντίστοιχα αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει και απ’ τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα ολοήμερα τμήματα, καθώς διαφωνούν με την ώρα αποχώρησής τους, που ορίζεται στις 4 μ.μ. και ζητούν να τα παραλαμβάνουν πιο νωρίς.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΗΠΙΩΝ

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, της υποδοχής νηπίων, συμβαίνει το εξής: στα νηπιαγωγεία βρίσκονται από πριν τις 8 π.μ., νηπιαγωγοί που έχουν επωμιστεί την ευθύνη υποδοχής νηπίων των ολοήμερων τμημάτων

στο πλαίσιο του διδακτικού τους ωραρίου και δεν μπορούν να δεχθούν κανένα άλλο νήπιο, εκτός αυτών που έχουν γραφεί στα ολοήμερα τμήματα.

Όμως γονείς με παιδιά στα κλασικά τμήματα νηπιαγωγείων, ζητούν να τα παραδίνουν, επίσης και αυτοί από τις 8 το πρωί, ενώ η ώρα υποδοχής τους ξεκινά από τις 8.20 π.μ.

Οι νηπιαγωγοί αρνούνται να τα παραλάβουν, καθώς δεν έχουν την ευθύνη αυτών των παιδιών και έρχονται έτσι σε σύγκρουση με τους γονείς.

Ο κ. Βούλγαρης απευθυνόμενος στη χθεσινή συνάντηση, στις νηπιαγωγούς, γι' αυτό το θέμα επεσήμανε: «Ρυθμίστε το μόνες σας… Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις νηπιαγωγούς να εφαρμόσουν άλλο ωράριο, για τα κλασικά τμήματα και να πηγαίνουν πιο νωρίς στο σχολείο, εξ αιτίας της πίεσης των γονιών. Δεν θα πούμε να παραβιάσατε τα ωράριά σας…

Αν όμως οι ίδιες το επιθυμούν, να λύσουν το πρόβλημα, πηγαίνοντας είκοσι λεπτά πιο νωρίς στο νηπιαγωγείο, ας το ρυθμίσουν, με πρωτοβουλία τους.

Απ’ τη άλλη, πρέπει και οι γονείς να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα στο νηπιαγωγείο, που πρέπει να τηρηθεί και να συμβιβαστούν με αυτό».

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ 4 Μ.Μ.

Όσον αφορά απ' την άλλη, στην ώρα αποχώρησης των νηπίων στα ολοήμερα τμήματα, παρουσιάστηκαν αντιδράσεις από γονείς, που θέλουν να τα παραλαμβάνουν πιο νωρίς, από τις 4 μ.μ.

Αν και όταν έγραψαν τα παιδιά τους στο ολοήμερο τμήμα, γνώριζαν το ωράριο, δεν πίστευαν μάλλον στην αυστηρότητα της τήρησής του, καθώς τις προηγούμενες χρονιές υπήρχε μια ελαστικότητα σε αυτό το αίτημά τους. Συγκεκριμένα τους δινόταν η δυνατότητα να λαμβάνουν από τον εκάστοτε διευθυντή-ντρια Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έγκριση πρόωρης αποχώρησης νηπίου.

Φέτος όμως η εντολή του υπουργείου ήταν ρητή: ότι θα τηρείται αυστηρά η ώρα αποχώρησης στις 4 μ.μ.

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο κ. Βούλγαρης τόνισε: «Δεν έχουμε εγκρίνει καμία αίτηση πρόωρης αποχώρησης νηπίου, από τα ολοήμερα τμήματα. Κι αν δοθεί, θα είναι με απόλυτη φειδώ και έλεγχο…

 Να σημειωθεί ότι γονείς με νήπια στα ολοήμερα τμήματα, προχωρούν σε αιτήσεις αποχώρησης των παιδιών τους, από αυτά, και μεταφοράς τους στα κλασικά τμήματα, εξ αιτίας αυτού του λόγου.

Συνοψίζοντας γι' αυτά τα θέματα ωραρίου, ο κ. Βούλγαρης ζήτησε από τις νηπιαγωγούς: «Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε, έτσι ώστε να κρατήσουμε την οργανικότητα των νηπιαγωγείων και να μην χαθούν θέσεις… Όπου τα ολοήμερα δεν χρειάζονται θα δούμε τι θα κάνουμε».

ΠΟΛΛΑ ΚΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΛΟΓΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Ο κ. Βούλγαρης, ανάφερε επίσης χθες, ότι φέτος ειδικά, εμφανίζεται μεγάλος αριθμός αδειών νηπιαγωγών, και μάλιστα από την πρώτη μέρα λειτουργία τους, που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι αυτή την περίοδο λείπουν 14 νηπιαγωγοί από τα νηπιαγωγεία, με άδεια που έχουν ζητήσει από 5 μέρες ως ένα μήνα και ζήτησε από τις νηπιαγωγούς αυτορρύθμιση, με εσωτερική διαχείριση, στην κάλυψη των θέσεων αυτών, καθώς όπως τόνισε, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψή τους από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας.

Τέλος, ζήτησε γενικότερα συνεργασία, τη νέα χρονιά.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, σχολική σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έθιξε τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των νηπιαγωγείων που συστεγάζονται με δημοτικά σχολεία, λόγω του διαφορετικού ωραρίου λειτουργίας τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η κ. Αγαπητού Παρασκευή, προϊσταμένη του τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κατά τη συνάντηση, μιλώντας στις νηπιαγωγούς, επεσήμανε ότι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τόνισε πως: «οι όποιες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με συνεργασία και θετικό πνεύμα».

Ζήτησε επίσης από τις νηπιαγωγούς, αν έχουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των νηπιαγωγείων, να τις καταθέσουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες και θα βοηθήσουν το έργο τους, για να εφαρμοστούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass