ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗ Γ’ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η κολύμβηση κερδίζει τους μαθητές

*Περί τα 2.000 παιδιά θα διδαχθούν τη φετινή σχολική σεζόν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας μέσα στο νερό *Γ. Λαπούσης: «Να εξοικειωθούν τα παιδιά με το υγρό στοιχείο και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μέσα στο υδάτινο περιβάλλον»

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2016 11:50

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας στο κολυμβητήριο του ΕΑΚΛ η εφαρμογή του μαθήματος της κολύμβησης στα Δημοτικά Σχολεία, σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Φυσικής Αγωγής για τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

(Υ.Α. 21072β/Γ2, ΦΕΚ 304/τΒ/13.3.2003). Η κολύμβηση θα διδαχτεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα σε όλους τους μαθητές της Γ' τάξης των δημοτικών σχολείων. Ο νομός Λάρισας κατάφερε να είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν και εφαρμόζουν το πρόγραμμα, με τη συνεργασία του σχολικού συμβούλου Φυσικής Αγωγής ν. Λάρισας, Δρ. Γεώργιου Λαπούση, της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένης Αναστασοπούλου και των διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρη Βούλγαρη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Καψάλη.
Ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς η συμμετοχή των μαθητών είναι μεγάλη και παράλληλα τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν έρχονται σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Υπολογίζεται ότι περί τους 2.000 μαθητές από 48 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Λαρισαίων θα παρακολουθήσουν το μάθημα της κολύμβησης και θα διδαχθούν πώς να επιπλέουν στο νερό και κυρίως τους βασικούς κανόνες ασφάλειας μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ο αριθμός των μαθημάτων κολύμβησης είναι 10-12 εντός της σχολικής χρονιάς και τα μαθήματα θα ολοκληρώνονται μέσα σε ένα τρίμηνο εκτός και αν υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών, όπου και θα δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους σε περισσότερα από ένα τρίμηνα. Κάθε μάθημα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού δίωρου που περιλαμβάνει τον χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς τον χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου.
Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης είναι τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση και πιο συγκεκριμένα ο κ. Καπετανόπουλος Χαράλαμπος, η κ. Κύρκου Αγλαΐα και ο κ. Τσιάρας Σπυρίδων, προκειμένου να τηρηθεί η αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Συντονιστής για την ομαλή διεξαγωγή του αντικειμένου της κολύμβησης είναι ο εκπαιδευτικός κ. Γεωργίου Φώτης.
Όπως επισήμανε ο σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής ν. Λάρισας, Δρ. Λαπούσης Γεώργιος «ο συνοδός εκπαιδευτικός είναι παρών επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές Φ.Α. έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.
Επειδή τα κυριότερα αίτια των πνιγμών είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες και τα μέτρα πρόληψης του πνιγμού και της κολυμβητικής συμπεριφοράς στο νερό, ως σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, θεωρώ ότι το πρόγραμμα θα έχει πετύχει τους σκοπούς του, εάν οι μαθητές, ιδίως όσοι δεν συμμετέχουν και δεν προπονούνται σε συλλόγους και σωματεία, καταφέρουν να μάθουν κολύμβηση με εύκολους αποτελεσματικούς και απλούς τρόπους. Να αποκτήσουν κολυμβητική παιδεία και επάρκεια, να εξοικειωθούν με το νερό και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση μέσα στο υδάτινο περιβάλλον, να κατακτήσουν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής στο νερό και ακλουθώντας τις αξίες της διά βίου άσκησης, να βελτιώσουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση με το κολύμπι και μετά την ενηλικίωσή τους».
«ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ… »
Από την πλευρά των υπεύθυνων για τη διδασκαλία της κολύμβησης, ο συντονιστής εκπαιδευτικός Φώτης Γεωργίου επισήμανε πως «στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με το υγρό στοιχείο, να μάθουν να επιπλέουν και να κολυμπούν. Δεν πρόκειται να βγάλουμε πρωταθλητές ούτε ολυμπιονίκες. Είναι απαραίτητο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα τα παιδιά να ξέρουν να κολυμπούν ούτως ώστε να μειωθούν τα ποσοστά των πνιγμών στη θάλασσα».
«ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ»
Η μεγάλη συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι από τα βασικά στοιχεία στις πρώτες μέρες εφαρμογής του προγράμματος σύμφωνα με τους υπεύθυνους για τη διδασκαλία της κολύμβησης καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
«Είναι ένα καινοτόμο για τα χρονικά της εκπαίδευσης πρόγραμμα, ειδικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα μετά την Κομοτηνή που το εφάρμοσε. Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα, η συμμετοχή είναι εκπληκτική και η χαρά των παιδιών μεγάλη. Αυτό που θέλω να τονίσω σε όλους είναι να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα πετύχει και πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε πολύ καλά χέρια» επισήμανε ο Χαράλαμπος Καπετανόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Σπύρος Τσιάρας τόνισε:
«Οι περισσότεροι γονείς το έχουν δει με θετικό μάτι. Λίγα είναι τα παιδιά που δεν συμμετέχουν και κάθονται στις κερκίδες, αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά και αυτά θα θελήσουν να μπουν στην πισίνα γιατί βλέπουμε ότι δείχνουν ενδιαφέρον. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα παιδιά έρχονται και φεύγουν γελώντας και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για μας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα παιδιά που έρχονται δεν ξέρουν τα βασικά της κολύμβησης και θα είναι μεγάλη επιτυχία το ότι όλα τα παιδιά θα μάθουν να κολυμπούν. Είναι αδιανόητο στη χώρα μας το 90% των παιδιών της Γ’ Δημοτικού να μην μπορούν να επιπλεύσουν. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγαλύτερη προσφορά του προγράμματος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass